Kanser tedavisinde kör köstebek umudu

ABD’nin New York kentindeki Rochester Üniversitesi’nden Vera Gorbunova’nın başkanlığındaki bilim ekibinin kör köstebek fareleri üzerinde yaptıkları araştırma, bu hayvanlardaki, hücrelerin aşırı çoğalmasını önleyen eşsiz bir mekanizmayı ortaya çıkardı.

Bu fare türlerinin kansere direncinin sırrını ortaya çıkarmak isteyen araştırmacılar, önce Spalax judaei ve Spalax golani türü kör köstebek farelerinden aldıkları deri benzeri fibroblast hücrelerini bir büyüme serumu aracılığıyla laboratuvar ortamında üretti.

HÜCRELER KENDİLERİNİ YOK EDİYOR

Farelerin, kanserde görülen kontrolsüz hücre bölünmelerine karşı stratejisini belirlemek için farelerden ürettikleri hücrelerin çoğalmasını sağlayan araştırmacılar, hücre çoğalmasının belli bir noktanın ötesine geçtiğinde, hücrelerin kendileri için ölümcül olan interferon beta adlı bir maddeyi salgılamak suretiyle kendi kendilerini yok ettiğini gözlemledi.

Araştırma ekibinden Andrei Seluanov, çalışmalarının, sadece kanserli hücrelerde kendi kendini yok eden kimyasal maddeleri tetikleyen ilaçlar bulunmasını sağlamak suretiyle insanda kanseri tedavisi konusunda yeni yollar açabileceğini belirtti. (ntvmsnbc)

775670cookie-checkKanser tedavisinde kör köstebek umudu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.