Turizmciler temkinli ama iyimser

Londra 5-8 Kasım tarihleri arasında yapılan WTM’deki Türkiye standında yer alan sektör temsilcileri İngiltere pazarı ve 2012 sezonunu değerlendirirken 2013’deki öngörülerini de gazetemize şöyle anlattılar:

“2013 DAHA İYİ OLACAK”
Ali Hazar (Martı Genel Müdürü): 2012 genel anlamda çok iyiydi. Marmaris ve Dalaman bölgelerinde İngiltere’den gelen turist sayısında düşme gözlenmesine karşın diğer ülke turistlerinde artış vardı. Marmaris’te iç pazarda talep artışı yaşandı. Grafik eski hareketliliği yakalacak görünüyor. Hotel ve yerel yöneticileri bu gelişimin sürdürülebilir olması ve eksiye düşürmemek için sıkı çalışmalı. ‘Antalya bölgesinde ise sezon zorlu geçti’ denilebilir. Yine de İStanbul’un doluluğuna yaklaştı. Paritenin azizliği dışında genelde bir olumsuzluk yoktu. 2012 Martı Grubu açısından da atılım ve ödül yılı oldu. Taksim’de 270 odalı Martı İstanbul’u açtık ve yüzde 85 doluluğa ulaştık. Orhaniye Marina’da 32 odalı Hemithea’yi A+ müşterileri için hizmete soktuk. Marmaris Martı Travel Life Gold ödülünü almaya hak kazandı. WTM izlenimlerime göre en kötü durumunda bile 2013’ün 2012’yi geçeceğini öngörebilirim.

“İSTANBUL AÇISINDAN OLUMLU GELİŞMELER VAR”
Zafer Canbaz (The Marmara Taksim Genel Menecer Yardımcısı): İstanbul turizminde 2012 iyiydi. Özellikle yazın Suriye, İran ve Mısır başkentlerine gidemeyen turistlerin güvenli buldukları İstanbul’u tercih etmeleri hotellerdeki doluluk oranını yükseltti. 2013’ün ikinci yarısında çok iyi markaların İstanbul’da hotel açacak olması gelen turist sayısını olumlu etkileyecektir. 2013’de Türkiye-Suriye ilişkilerinde radikal bir durum ve küresel konjonktürde ciddi bir gelişme olmazsa daha iyi bir sezon geçilebilir.

“2013 AYNI GİDER”
Kadir Kaya (Kadir’s Tree Houses): Biz alternatif tatil olanağı sunduğumuz için genel figürlerin dışında sayılırız. Turizmde sürdürülebilirlik önemli. Küresel kriz, Avrupa’nın yaşlanması ve küresel işsizlik bizi teğet geçmeyecek sorunlar arasında yer alıyor… ‘2013 aynı ayarda gider’ görüşüne katılıyorum.

“FARKLI GEÇMEZ SANIRIM”
Yasemin Fuentes (Vague Hotels ve Risort Satış ve Market Meneceri): 2012, 2011’e göre daha iyiydi fakat beklentilerin altında kaldı. Sezonun zorlu geçmesinin nedenleri arasında küresel kriz ve dünya turizm pazarının daralması, Türkiye’de fiyatlarının yukarıda kalması ve maliyetlerin artması ile kısır politik çekişmeler sayılabilir. Amaç ölü dönemde de turist çekebilmek olmalı. Pazar trendi değişti. Aracılar tüketiciye biziistediğimiz gibi yansıtamıyor… 2013’ün farklı geçeceğini sanmıyorum.

“YENİ TRENTLER YARATILMALI”
Serap Garipoğlu Akın (Lykia Group): 2012’de beklentiye göre daha iyi geçmesine karşyın bir önceki yıla göre daha zorluydu. İngiltere pazarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı. 2013’ün daha iyi geçmesi beklenmesine karşın bu açığı kapatması zor görünüyor. Turizmi sağlık, kültür gibi çeşitlendirerek bütün yıla yayacak yeni trendler geliştirilmeli…

“ULAŞIM YETERLİ DEĞİL”
Volkan Çavuşoğlu (Akkanat Holding Satış ve Market Direktörü): 2012, Mısır’a gidecek turistlerin geldiği bir önceki yılla kıyaslanmamalı. Golf turizminde bu yıl atak yaşandı. Dünyaca ünlü 8 golfcunun da yarıştığı Turkish Golf World Final’in Türkiye’nin tanıtımından Kemer ekonomisine pek çok katkısı oldu. Bu tür etkinlikler sürdürülebilir kılınmalı. Bölgemizde tek sıkıntı yeterince uçuşun olmaması denilebilir.

“2013 KÜRESEL KONJONKTÜRE BAĞLI”
Aydın Altuğ (Antalya Kemer Turizm Geliştirme ve Tanıtım Müdürü): Bu yıl Kemer Bölgesi iyiydi. İngiltere pazarından gelen turist sayısında düşüş olmasına karşın Rus ve Alman turistlerdeki artış durumu dengeledi. 2013 dünya konjonktürüne bağlı. Kemer Antalya’nın en güzel bölgesi. Bölgemizde turizm 6-7 aya dayanıyor. Bu süreyi uzatırken turizmi çeşitlendirmek gerekiyor.

“İNGİLTERE PAZARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”
Sema Alpaytaç (Olea Nova Boutique Hotel): 2012’ye temkinli girmemize karşın iyi bir sezon geçirdik. Yeni bir hoteliz. İngiltere pazarından gelen turistlerde Kraliçe’nin Jübile yılı ve Londra Olimpiyatları’ndan dolayı düşüş yaşandı. 2013’ün daha iyi geçeceğini tahmin ediyorum…

“2013’DEN İYİMSERİZ”
Özge Aztekin (Lucis Global Satış ve Pazarlama Direktörü): 2012 küresel krize rağmen doluluk anlamında iyi geçti. Küresel bağlamda ve ülke içinde olağanüstü gelişme olmadığı süreçte 2013’ün daha iyi geçeceği öngörülebilir.

“ONLİNE SATIŞ ARTACAK”
İrem Anjelique Mursaloğlu (Lucis Global e-business Direktörü): Online markette gelişme yaşandığı söylenebilir. Online satışın özelliği yerel ve küresel krize rağmen satış yapılabilmesidir. 2013’de online marketin yüzde 40’lardan yüzde 50’lere uzanan bir grafik izleyeceği öngörülebilir.

“SPA’DA BÜYÜME TRENDİNDEYİZ”
Tezcan Özdemir Gürol Sapanca Otel Müdürü): İç pazarda oldukca popüleriz. İstanbul’a 1 saat uzaklıktayız. Ormanın içinde SPA hizmeti sunuyoruz. Bizim seslendiğimiz alanda ciddi bir büyüme sağlayacağımızı tahmin ediyorum…

“HAVAALANI YABANCI TERMAL TURİST GETİRECEK”
Cenker Yılmaz (Gürol Afyon Kıdemli Satış Müdürü): 1 Mayısta Avrupa’nın en büyük termal turizm yatırımı olarak açıldık. Gürol Afyon’un 428 odası, 13 toplantı salonu ve 9 bin 500 metrekarelik termal SPA alanı var. Üst segmene hitap ediyoruz. ‘Yeni bir termal turizm anlayışı’nı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Afyon’a uluslararası havaalanı açılmasıyla sağlık turizminde yabancı turist oranını yüksetebileceğiz.

735310cookie-checkTurizmciler temkinli ama iyimser

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.