İş kazaları daha kapsamlı incelenecek

TÜİK’in Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında yürüttüğü pilot çalışma, SSK tarafından tutulan iş kazası kayıtlarında dikkate alınmayan 8 faktörün daha incelenmesini öngörüyor.


Çalışma kapsamında, iş kazasının meydana geldiği çevre, kazazedenin kaza anında ne yaptığı, hangi materyali kullandığı, olayı normal seyrinden çıkaran faktörün ne olduğu gibi "kaza anının belirlenmesine yönelik unsurların" ortaya konulması amaçlanıyor.


İş kazalarının daha doğru analizini sağlayacak bu veriler, önlemler için de sağlıklı zemin yaratacak.


TÜİK yetkilisi, iş kazalarıyla ilgili SSK tarafından kayıt tutulduğunu hatırlatarak, bu kayıtlarda sadece "kazanın nasıl gerçekleştiğine" ilişkin bilgiye yer verildiğini, hatta pek çok kazada hastaneye gidilmediği için kayıt bile tutulmadığını söyledi.


Kaza anını detaylarıyla ortaya koyacak değişkenlerin derlenemediğini belirten yetkili, istatistiklerin "geçici/sürekli iş görmezlik ödeneği yapılanlar" ve "ölüm vakaları" ile sınırlı olduğunu kaydetti.


TÜİK yetkilisi, SSK’nın 2005 yılı verileri incelenerek, 8 faktörü içeren yeni formların hazırlandığını ifade ederek, söz konusu formlar üzerinden yurt genelinde çalışma yürütüldüğünü belirtti.


TÜİK’in yayımladığı "2006-2007 İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırması"na göre, son 12 ay içinde, çalışanların yüzde 2,9’u iş kazası geçirdi. İş kazası geçirenlerin oranının en yüksek olduğu sektör yüzde 10,1 ile madencilik ve taşocakçılığı oldu. Bunu yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izledi.


Araştırmaya göre, ilköğretim mezunları yükseköğretim mezunlarına göre daha fazla iş kazasına maruz kalıyor. Son 12 ay içinde istihdam edilen ilkokul mezunlarının yüzde 3,7’si, yükseköğretim mezunlarının ise yüzde 0,9’u iş kazası geçirdi.


İşe bağlı sağlık sorunu yaşayanların oranı da okuma yazma bilmeyenler arasında daha yüksek. Son 12 ay içinde istihdam edilen kişilerden "okuma-yazma bilmeyenlerin" yüzde 4,8’i, "okuma yazma bilen ancak bir okul bitirmeyenlerin" yüzde 4’ü, "ilkokul mezunlarının" yüzde 4,1’i, "ilköğretim, ortaokul veya mesleki ortaokul mezunlarının" yüzde 2,8’i, "genel lise mezunlarının" yüzde 2,8’i, "lise dengi meslek okul mezunlarının" yüzde 3,5’i, yükseköğretim mezunlarının yüzde 3,3’ü işe bağlı sağlık sorunu yaşadı.


TÜİK’in araştırmasına göre, iş kazası geçirenlerin yüzde 40,4’ü, işe bağlı sağlık sorunu yaşayanların da yüzde 52,4’ü işlerine devam etti.

1063570cookie-checkİş kazaları daha kapsamlı incelenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.