“Kübalı doktorları gören yok”

Dünyanın haber iletişimini elinde tutan büyük medyanın ABD halkına ve dünya kamuoyuna Amerikan yardımını aktarırken, özellikle Küba’nın çabasını görmezden gelmesi açıkça bir haksızlık olarak nitelendi.

Depremin ardından ikinci haftaya girilirken bu türden yanlı haberlerin farkına varan kimi bağımsız basın organlarında ve internet kaynaklı haber sitelerinde eleştiriler de şu sıralarda yoğunlaştı.

Şikago kaynaklı bir haber sitesinde M. Minner imzalı bir yazıda, “Oradaki Kübalı Doktorları Görmüyor musunuz?” şeklinde bir yorum yer alırken, Pasific Free Press’de yayınlanan bir başka yazı ise “Amerikan büyük basınının Küba’ya ait her şeye olduğu gibi, yardım eli uzatmasına da engel ve blokaj koyduğunu” vurguluyordu.

Huffington Post da S.Stephans imzalı bir başka yorum ise, “Unutmayınız, Küba hâlihazırda oradadır!” diye duruma açıklık kazandırmaktaydı.

DEPREDEN 3 SAAT SONRA 334 KÜBALI DOKTOR

Amerikan medyasının, Haiti’deki onbinlerce depremzedeye Başkan Obama’nın talimatıyla ancak 15 gün sonra ulaşabilen askeri hastane gemisinden söz etmesine karşılık, deprem faciası ardından Küba’nın sadece 3 saat sonra başkent Port-au-Prince’e 334 doktor ve 1000 kişilik hemşire ordusu indirmesini görmezden gelmesi eleştirilere uğruyor. Bu eleştirilere karşın, ne var ki medyanın haber dilini ve tercihini henüz değiştirmediği de gözleniyor.

Sokaktaki Amerikalı’ya göre, medyanın bilgilendirmesi yüzünden, deniz kuvvetlerine ait USNS Comfort isimli askeri yüzen hastaneden başka Haiti’de başka uluslara ait yardım güçleri ve sağlık ekipleri bulunmuyor. Küba’nın depremden birkaç saat sonra, sahra hastaneleriyle dolu askeri uçaklarını derhal Haiti’ye indirmesi, 334 doktor ve 1000 kadar hemşire ve hastabakıcıyı hâlen Ada’da bulundurması, ancak Havana’nın dışdünyadan izlenemeyen zayıf basın organlarında yer aldı.

Küba, 1989 yılından beri Haiti’ye sürekli tıbbi yardım gönderen tek ülke olarak uluslararası sağlık otoritelerince dile getiriliyor. Küba’da ayrıca her yıl Haiti’li 400 civarında tıp öğrencisine Havana Tıp Fakültesi’nde karşılıksız burs ve eğitim veriliyor. 1994 yılındaki son Amerikan müdahalesi ve Aristide dikta rejimi sırasında da Küba tıbbi desteği Haiti’den çekmemişti.

Küba’nın dünyanın herhangi bir yerine, engeç 72 saat içinde en az 1000 civarında tıp adamı ve sağlık hizmeti taşıyabilecek düzeyde bir tıbbi örgütlenme içinde olduğu da Dünya Sağlık Örgütü’nce kabul görüyor.

________________________

* [email protected]

1499330cookie-check“Kübalı doktorları gören yok”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.