KKTC’de gökdelen krizi

Girne’de yapılması planlanan gökdelen projesi çevrecilerin ve siyasilerin büyük tepkisiyle karşılaştı. Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, yapılması planlanan gökdelenleri “voyvodanın kazıkları” olarak tanımlarken böylesi bir çirkinliğe asla izin vermeyeceklerini kaydetti.

“Ortada olan, yurt sevgisiyle rant sevgisinin kavgasıdır” diyen Denktaş, emirname değişir değişmez üç gökdelen başvurusunda bulunulmasını, “bu değişikliğin planlı olduğunun göstergesi” olarak yorumladı.

“Girne’nin doğasını bozacak”

CTP milletvekili Dr. Salih İzbul’da Girne’ye yapılması planlanan gökdelene sonuna kadar karşı koyacaklarını kaydetti. Çok katlı binaya karşı olmadıklarını ifade eden İzbul, Lefkoşa’da veya Maserya ovasında bu tarz prestij binalarının yapılabileceğini savundu.

“Lefkoşa’ya ya da Maserya Ovasına yapın”

İzbul sözlerini şöyle sürdürdü:“Tüm Akdeniz sahillerini gezin, yüksek bir bina yoktur. Tüm Yunan adalarını gezin, Malta’ya, Rodos’a bakın. Bu bir politikadır, bu bir vizyondur. Girne’nin siluetini, havasını, doğasını bozacak bu yanlıştan bir an evvel vazgeçin. Her şeyi bir kez daha düşünün, gözden geçirin. Biz buna engel olmak için her türlü mücadeleyi yapacağız. Girne halkı bu konuda çok duyarlı. Sonuna kadar götürmeye kararlıyız. Ben gerekirse gidip, şiroların (iş makinesi) önünde duracağım.”
“CTP zamanında izin verildi”
Öte yandan gökdelen projesine CTP hükümeti döneminde izin verildiği söylentileri ortalığı karıştırdı. Olayı yalanlayan CTP milletvekilleri söylentiyi “siyasetin çirkinliği” olarak nitelendirdi.

“İstifa ederim”

Gökdelen projesine CTP döneminde onay verildiği yönündeki haberleri değerlendiren CTP-BG milletvekili Kadri Fellahoğlu öfkesini gizleyemedi. “CTP izin verdi deyin, bunu ispatlayın, istifa edeceğim” diyen Fellahoğlu, bunun yalan olduğunu savundu.

“Resmi bir girişim varsa gösterin”

Beyaz Bölge emirnamesinde kat sınırlaması olduğunu kaydeden Fellahoğlu, böyle bir iznin mümkün olmadığını söyledi. “CTP izin vermiş olsaydı emirnamede değişiklik yapar, bu olayın önünü açardı” şeklinde konuşan Fellahoğlu, gökdelen maketlerinin hala Girne’nin CTP’li Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın odasında bulunması ile ilgili olarak da şöyle konuştu: “Burada da 80 katlı bir binanın maketini görürsünüz, ne olur? Var mı öyle resmi bir girişim? Varsa önümüze koyun konuşalım. Birileri karar verdi Girne’yi katledecek, ‘CTP’yi bunun içine nasıl bulaştırırım’ hesapları yapıyorlar.”

Emirnameyi değiştiren UBP değil mi”

Fellahoğlu, emirnameyi değiştirenin UBP olduğunu savunarak, “CTP’nin bıraktığı gibi kalsaydı bu sorunlar yaşanmayacaktı” dedi. UBP’nin emirnameyi kaldırması yüzünden mevcut sorunların yaşandığını iddia eden Fellahoğlu, gökdelen yapımına hükümetin karar verdiğini söyledi. ‘Gökdelen izninin CTP döneminde alındığı’ iddialarını ‘çok çirkin’ olarak yorumlayan Fellahoğlu, “siyaset bu düzeyde mi” ifadelerini kullandı.

“Emirname değişti, kat kısıtlaması kalktı”

CTP milletvekili Özdil Nami’de, ‘CTP döneminde izin verildi’ iddialarına karşı çıkarak, “Emirname değişince kat kısıtlaması kalktı. Bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu, şimdi mümkün hale geldi. CTP zamanında imkansızdı” dedi.

“Emirnameyi geçirdik, tokat yedik”

Gökdelen olayında CTP’nin adres gösterilmesine tepki gösteren CTP milletvekili Sonay Adem, emirnameyi geçirdikleri dönemde çok eleştiri aldıklarını dile getirdi. “Böyle bir emirnameyi geçirdik, tokat yedik. Bunun faturasını bize çıkaracaklar” diyen Adem, bunun ayıp olduğunu ifade etti.
“Rumlara saklasın diye…”

Emirnameleri geçirdikleri dönemde çok tepki gördüklerini anımsatan Adem “Zamanında bu emirnameleri geçirdik diye ‘Rumlara saklasın’ demişlerdi. Şimdi de öyle mi oldu?” ifadelerini kullandı.

“Demogoji yapılıyor”

CTP milletvekili Arif Albayrak’da yaptığı açıklamada çok katlı binaya değil, bu binanın Girne’ye yapılmasına karşı olduklarını söyledi. “Lefkoşa’ya gel 100 katlı yap. Kanunların izin verdiği yere yapılmasına hiçbir itirazımız yok” diyen Arif Albayrak Girne Belediye başkanının izin verdiği iddialarını da yalanladı. Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyle olsaydı, belediye başkanı (Sümer Aygın) kendini paralamazdı. Odasında bulunduğu söylenen maket de izin verdiği anlamına gelmiyor. Bir projeyi getiren maketini de getirmiş olabilir. Demogoji yaparak böyle bir binayı yerleştirmek çevre katliamıdır.”

1525680cookie-checkKKTC’de gökdelen krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.