Koalisyona yerel seçim darbesi

BBC’nin oyları ulusal ölçeğe yansıtarak yaptığı hesaplamaya göre, ana muhalefetteki İşçi Partisi, Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti’nin sekiz puan önüne geçti. Koalisyon ortaklarının yenilgisi büyük ölçüde hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına bağlanıyor.

Londra belediye başkanlığı bugün belli olacak

Üç belediye başkanlığı ve 128 belediyede 4700’den fazla meclis üyeliği için yapılan seçimde koalisyon ortaklarının İşçi Partisi’ne en az 700 sandalye kaptıracağı düşünülüyor.

Oy sayımı henüz tamamlanmadı ama ilk sonuçlar, Muhafazakâr Parti’nin elindeki her üç belediye meclis üyeliğinden birini, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar’ın da iki üyelikten birini kaybedeceğine işaret ediyor.

İşçi Partisi’nin Liverpool belediye başkanlığını da kazanması bekleniyor. Londra belediyesi için de seçim yapıldı ancak seçimlerin bu akşamdan önce açıklanması beklenmiyor.

Fakat Evening Standart gazetesinin oylama öncesi gerçekleştirdiği anket, şimdiki Muhafazakar Partili belediye başkanı Boris Johnson’ın İşçi Partisi’nin adayı Ken Livingston’ı geçerek yeniden bu göreve seçilebileceğine işaret ediyor.

BBC’nin yerel seçimlerdeki oyları ulusal ölçeğe dağıtarak yaptığı projeksiyona göre, İşçi Partisi halk desteğini geçen yılki yerel seçimlere göre yüzde 4 artırarak yüzde 39’a çıkardı.

AB karşıtı partinin başarısıMuhafazâkârlar’ın oy oranı yüzde üç gerileyerek yüzde 31’e düştü. Geçen sene yerel seçimlerde hezimete uğrayan Liberal Demokratlar’ın oy oranı ise yüzde 16’da kaldı.

Avrupa Birliği karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi belediye meclisi üyeliği sayısını neredesye hiç artıramamasına rağmen oy oranını beş puan yükselterek yüzde 14’e çıkardı.

Gözlemciler, partinin bu başarısının Başbakan Muhafazakâr Parti’yi Avrupa Birliği konusunda daha sert bir tavır almaya zorlayabileceği belirtiliyor.

842670cookie-checkKoalisyona yerel seçim darbesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.