Kızılderiliyi Ateş Suyu’na bir alıştırdılar…

Amerikan kovboy filmlerinde ve çizgi-romanlarında, ¨Beyaz adam geldi, bize ateş suyu verdi, ateş suyu çok güzel¨ diye komedisi yapılan 200 yıllık sorun bugün baş edilemez bir noktaya ulaştı. Uzmanlara bakılırsa, Amerikan yerlilerinin alkolle tanışıklığı sadece geçtiğimiz yakın tarihe rast geliyor ve bu halkın kalıtımsal olarak alkole karşı bağışıklığı neredeyse hiç bulunmuyor.

Sioux yerlilerinin yaşadığı bu bölgede acilen reform yapılması bekleniyor. Aksi durumda, ABD’deki alkolle ilişik sorunlarla 3 misli daha fazla yüzleşen Sioux halkının yakın zamanda telef olacağı iddiaları da öne sürülüyor.

Yetkili makamlar tarafından Sioux nüfusunun yüzde 85’i resmen alkolik ilan edildi. Geçen yıl 4 milyon şişe bira içen yüzde 85’lik kesimin tamamı ise sadece 24 bin kişiden oluşuyor. Biranın yanı sıra aşırı ölçüde tüketilen öteki içkilere ait istatistik bilgiler de şu sıralarda, ardı ardına yayımlanmaya başladı.

ABD ve Kanada’daki, isimleri son derece popüler olmuş, meşhur bira üreticisi dev şirketlerin en kârlı satış alanı olarak belirlediği bu bölgede ayrıca reklam gideri yapılmasına, satış maliyetlerini yükseltmelerine gerek kalmadan bira kamyonları bölgede cirit atıyor. Sorunun giderek artış göstermesi üzerine Amerika’daki sivil toplum örgütleri konuya el atmak gereksinimi duyunca, yıllardan beri unutulmuş ve üstü örtülü, kanayan bir yara böylece ortaya çıkarıldı.

1539950cookie-checkKızılderiliyi Ateş Suyu’na bir alıştırdılar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.