İngiltere seçim sistemi için referanduma gidiyor

“Gülen İlham verici mi, sinsi mi?”

The Financial Times’tan (FT) Delphine Strauss yaptığı Fethullah Gülen analizinde “İlham verici mi sinsi mi?” sorusuna yanıt aradı.

Gazete İstanbul merkezli güvenlik uzmanı Gareth Jenkins’ine gönderme yaparak “Jenkins ‘Cemaatin desteği yaklaşan seçimlerde çok önemli bir rol oynayabilir’ diyor, Fethullahçıların desteğinin Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül arasında başlaması olası bir çekişmede de kritik önemde olacağını düşünüyor” diye yazdı.

***

Monarşi ayakta kalacak mı?

Tahtın ikinci varisi Prens William’ın evlilik haberi kamuoyunda büyük bir heyecan yarattı.

İngiltere’de monarşinin geçmişi 827 yılına kadar uzanıyor. O tarihten bu yana 65 kral veya kraliçe tahta oturdu. Bunlar içinde en uzun soluklarından biri kraliçe İkinci Elizabeth oldu. Elizabeth tam 59 yıldır ülkeyi sembolik olarak yönetiyor.

AB’nin Türkiye’ye “Milli Güvenlik Kurulu’nu kaldırın” derken İngiltere’deki monarşiye karışmamasına ne demeli? Krallar, kraliçeler ve onların prens ve prensesleri ortaçağda kalmadı mıydı? AB kendi demokrasisini bir standarta oturtmaya çalışırken iş monarşisine gelince bükemediği bilekle tokalaşmayı tercih ediyor…

Düğün dolayısıyla ulusal basın da “Monarşi ayakta kalacak mı?” sorusuna yanıt aradı. Lady Diana ile imaj kaybına uğrayan Kraliyet bu düğünle cila yapmaya çalıştı. Sokaktaki İngiliz Kraliyet’e bağlı görünse de yarının neler getireceği belli olmaz… Artık “King” yalnızca iskambilde olmalı…

Bu arada “Kraliyet düğünü dolayısıyla ülkede bir günlük resmi tatil ilan edilmesine en çok çocuklar ve turizmciler sevinmiş olmalı. Bir de Green Lanes’teki Türkiye kökenli patronların yanında çalışanlar dışındaki tüm işçiler… Onların 1 Mayıs’ını iki kez kutluyorum…

***

Referandum’a katılalım…

Birleşik Krallık’ta seçmenler 5 Mayıs’ta seçim sistemini değiştirmek amacıyla sandık başına gidiyor. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar’ın isteği ile kabul edilen referandum’da “Hayır” oyu eski sistemin devamı, “Evet” oyu ise Avustralya’nın kullandığı Alternatif Oy (Alternative Vote-AV) sistemi için kullanılacak.

AV Sisteme göre adayların seçilebilmesi için en az yüzde 50 oy alması gerekiyor. Seçmenlerde oy pusulalarında oy vermek istedikleri adayları öncelik sırasına göre işaretleyebilecek. Yüzde 50’nin barajın altında kalan adaylar, seçmenin ikinci seçeneklerinde verdikleri oylarla yüzde barajı geçmeye çalışacak.

“AV’ye Hayır! Kampanyası” direktörü Joan Ryan’ın dediği gibi, “Seçim sistemi, eşitlikçi, basit, adil ve güvenilir” olmalı. Ben de AV’ye “Hayır” oyu vereceğim… “Türkçe ve Kürtçe konuşan toplum referandumda mutlaka oy vererek” seçmen gücünü göstermeli derim…

***

Chase Farm’ın kaderi belli olacak

Enfield Belediyesi hükümet tarafından kapatılması istenen Chase Farm Hastanesi’ni kurtarma projesini hükümete sundu. Buna göre hastanenin arazileri satılarak hastaneye kaynak yaratılacak ve servislerin kapanması da önlenecek. Hükümetin belediyenin projesine göre karar vermesi bekleniyor.

İşin kötü yanı hükümetin Muhafazakar kanadı, Belediye’nin sosyal demokrat kanadına politik yaklaşırsa kötü. Çünkü olan hastaneye, haliyle ondan yararlanan topluma ve binlerce çalışana olacak…

1083290cookie-checkİngiltere seçim sistemi için referanduma gidiyor
Önceki haberHer şey zamanında
Sonraki haber‘Facebook en büyük casusluk aracı’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.