‘Operasyon Irak hükümetini çökertebilir’

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kuzey Irak’a düzenlenen ve hala devam eden sınır ötesi operasyona, tüm İngiltere gazeteleri yer verdi.  
 
The Times gazetesi, sınır ötesi operasyonun Irak’taki merkezi hükümeti çöküşe götürebileceği yorumunu yaptı.


Türkiye’nin operasyonunun Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana Kuzey Irak’ta yapılan en büyük operasyon olduğunu yazan The Times şöyle devam etti:


“Operasyon başladığından bu yana toplamda yüzden fazla kişinin öldüğü çatışmalar daha da kötüye gidiyor. Irak’ta Şii lider Mukteda Es Sadr, Türk ordusunun hemen geri çekilmesini talep eder ve sınırda kötüleşen durumdan Irak hükümeti ve Amerikan güçlerini suçlarken, PKK da bir helikopter düşürdüğünü söyledi ve Türkiye kentlerindeki Kürtlere mücadeleye katılmaları çağrısında bulundu.”


Gazetenin, sınır ötesi operasyonun bölge dengelerine etkisi konusundaki yorumu ise şöyle:


“Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ni zor durumda bırakıyor, çünkü Washington için Türkiye bir NATO üyesi ve önemli bir askeri ortak, fakat Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi, bu bölgeyi istikrarsızlaştırabilir ve Bağdat’taki kırılgan koalisyonu tehlikeye atabilir.”


The Times gazetesi ayrıca, Türkiye, kendi çıkarları gereği çatışmaların yükselmesinden çekinmeli diyor ve müdahalenin Irak’ta yol açacağı bir bölünmenin Türkiye için daha tehlikeli olabileceğini söylüyor.


AĞIR CAN KAYBI…


The Financial Times gazetesi ise, operasyonun yüksek can kaybına yol açtığını öne sürdü. Vincent Boland imzalı haberde şöyle denildi:


“Yalnızca dünkü çatışmalarda, sekiz Türk askeri ve 33 Kürt ayrılıkçı militanın hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklanan rakamlar, ağır kış koşullarına rağmen ne kadar yoğun çatışmaların yaşandığı konusunda önemli bir gösterge.


Ankara’nın gerçekleştiği bu operasyon, Irak’ı istikrarsızlığa sürükleme ve Türk ordusu ile Iraklı Kürtler arasında çatışma çıkması riski barındırmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri tarafından en azından sözsüz bir şekilde destekleniyor. Ancak, Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, bir yandan Türkiye’den operasyonu amaçlarına ulaşır ulaşmaz bitirmesini isterken, bir yandan da Ankara’dan Irak Kürt bölgesel yönetimini muhatap almasını istiyor.”


THE INDEPENDENT: İŞGAL


The Independent gazetesi ise “Operasyon PKK’dan çok Kürt yönetimine zarar veriyor” yorumunu yaptı.


Türkiye’nin düzenlediği sınır ötesi operasyonu bir “işgal” olarak niteleyen The Independent, Amerika Birleşik Devletleri’nin, Irak’ta şiddetin azaldığına dair iddialarının, mezhepler arası çatışmalardaki artış ve Irak Kürdistan’ındaki çatışmalarla yanlışlandığını yazdı.


Sınır ötesi operasyonun, karadan ve havadan bombalamalarla devam ettiğini ve çatışmaların yoğunlaştığını kaydeden Independent, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı bilgiye dayanarak, operasyona 8 bin askerin katıldığını öne sürdü.


Operasyonun Iraklı Kürt yönetim üzerindeki etkilerine de değinen Independent, sınır ötesi operasyonun, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne verdiği zararın muhtemelen PKK’ya verdiği zarardan daha yüksek olduğu yorumunu yaptı.


“TAKVİYE GİDİYOR”


The Guardian Gazetesinin Erbil’deki muhabiri Michael Howard, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a takviye güçler göndermeye devam ettiğini öne sürdü.


Howard, Türk ordusundan yetkililere dayandırdığı haberinde, 25 tankın sınırı geçerek operasyona destek vermek üzere katıldıklarını söylerken, PKK sözcülerinden de, sınır boyunca birçok noktada yoğun çatışmaların devam ettiği bilgisini aldığını belirtti.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyonun hedef ve sınırları konusunda Iraklı yetkililere verdiği güvenceleri de aktaran The Guardian, Irak hükümeti sözcüsü Ali el Dabbağ’ın,” Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehlikeleri anlıyoruz, ancak askeri operasyonlar PKK sorununu ortadan kaldırmaz,” dediğini aktardı. Howard yazısında son olarak, Kürt yetkililerin sınıra 30 bin peşmerge gücü gönderdiklerini belirtti.

777280cookie-check‘Operasyon Irak hükümetini çökertebilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.