Pazarlamacının üç kağıtcısı

Pazar sabahın körü, telefon acı acı çalıyor. “Memleketten kara bir haber mi?” diye yüreğim ağzıma geliyor. Karşıdaki Hint aksanlı İngilizcesiyle, “Mr Eskioğlu bugün nasılsınız? Kayıtlarımıza göre son 3 yılda trafik kazası yapmışsınız” diyor. “Yalan söylüyorsun. Git kendine daha onurlu, dürüst bir iş bul” diyerek tersliyorum. Karşıdaki ya telefonu yüzünüze kapatıyor ya da kazayı hatırlatma derdine düşüyor.

Bugünlerdeki “alo”lara bir de finans kurumların kestiği PPI’ların iadesi eklendi. Hay PiPiAy’ını…

***

Pazarlama ekonominin bir kolu. Okullarda pazarlama tekniğinde tüketiciyi taciz etmek ya da dolandırmak okutulmuyor. Satılabilen her ürün etik ve yasalara uygun olarak pazarlanabilir. Benim dert yandıklarımdan biri de din pazarlamacıları. Kapı güm güm çalıyor. “Hayırdır inşallah” deyip açıyorsunuz. Temiz giyimli fakat içi geçmiş iki tip sırıtarak kendilerini “Yahova Şahidi” diye tanıtıyor.

Bu meczuplar ya dergi satıyor ya da (şaka değil) bütün dertlerimden kurtarmayı garanti ettikleri toplantılarına davet ediyorlar. Size öyle yapışıyorlar ki “ocakta yemek var”, “çocuk aşağıda ağlıyor” gibi bahaneler sökmüyor. Sakın “No English” deyip, başınızdan savmaya kalkmayın, ertesi günü Türkçe bilen birisiyle kapınızda bitiyorlar. “Ben Ateistim. İlgimi çekmiyor” derseniz de size kapı eşiğinde Yahova’nın varlığını ispat etmeye kalkıyorlar ki evlere şenlik.

Neyse bu gruptan kurtulma formülünü deneme yanılma yöntemiyle buldum. Kapı sürpriz bir şekilde çalıyorsa hemen kaşlarınızı çatıp, yüzünüzü olabildiğince buruşturup, omuzlarınızı da yukarı çekerek dövüş pozisyonu alıp kapıyı açın. Karşıdakiler sürpriz olmayan bu zevat ise, elinizi bağrınıza götürüp “Elhamdülillah Müslümanım! Müslümanları da sakın ayartmaya kalkmayın ha!” diye haykırın. Olay bitiyor. Ekip değişinceye kadar uzun süre sizi rahatsız etmeyeceklerini garanti ederim.

***

Yukarıda anlattıklarım etik olmayan üsulsüz ve tacizci pazarlama yöntemleri. Türkiye’deki örnekleri ise can yakan cinsten, resmen sahtekarlık, dolandırıcılık… En sosyalist tv kanallarından en paspayelerine dakikalarca dönen reklamlarda sahte bal ya da peygamber macunu satışları yıllardır sürüyor. Hatta tv’de çok basit bir soru sorup, “Bilene şu cep telefonunu dörtte bir fiyatına veriyoruz” diyen bile var.

Geçen yıl bu tv reklamlarından birine kanan annem ağrı kesici diye ısmarladığı bir karışıma ciddi bir para ödemiş. “Sahte olsa, kanal yayınlamaz” diye savunsa da Allahtan ağrılarına ağrı eklenmedi.

Anacazım geçen gün de telefon faturasının 3 katına çıkmasından şikayet etti. Araştırdık. Türk Telekom, aboneliğin iki ay önce sonlandırıldığını söyledi. Annemize sorduk, bir anlam veremedi. Türk Telekom’a “Yahu nasıl olur? Bizim böyle bir talebimiz olmadı. Üstelik telefon numarası aynı ve çalışıyor” dedik. Sonunda işin içinden Çapanoğlu çıktı.

İki ay önce “Doping” adlı bir şirketten bir pazarlamacı annemi arıyor ve telefon faturasını düşüreceğini iddia edip ev adresi isteyip görüşme talep ediyor. 28 yıldır parkinson hastalığıyla mücadele eden, artık yürüyemeyen, rahat da konuşamayan, üstelik günde aldığı 22 ilaçtan dolayı da unutkanlık sorunu yaşayan annem de “Buyur gel” diyor. Yarım saat sonra bıçkın eve damlıyor. Annemin o halini görmesine karşın nüfus kimliğinin kopyasını alıp, bir dolu belge imzalatıyor. Üstelik imzalattıklarının kopyasını da vermiyor. Bizim saf bakıcı kadın da olup biteni uzaktan izliyor. Uyanık, abone numarasını yazdığı ve kendi adını belirtmediği Millenikom Telekomünikasyon Hizmetleri AŞ yazılı bir kağıt parçasını bırakıp tüyüyor. O kağıttaki 0850’li telefona ulaşmak ise ölüm.

Şimdi kardeşim ve ben annemizi o halde dolandıran, bilmediğimiz belgeleri imzalatan insafsıza ve çalıştığı şirkete karşı yasal girişim için bütün işimizi gücümüzü bıraktık…

1084640cookie-checkPazarlamacının üç kağıtcısı
Önceki haberMutlu’nun annesi: 1 liraya muhtacız
Sonraki haber“Aziz Yıldırım Fenerbahçe’yi teslim almış durumdadır”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.