Rum başkan adayları Türkiye’ye çattı

Kasulidis Rum seçmenlere seslenirken, “Türkiye (AB’ye) gün gelip ortak olarak girebilir, ama istilacı olarak asla giremez” ve Hristofyas da; “İşgal kuvvetinin bugünkü yayılmacı politikasını terk etmesi yönünde mücadele etmekte kararlıyız” dedi.


Kasulidis Lefkoşa’nın Rum kesimindeki mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye’ye mesaj göndererek tercihini yapmaya çağırdı ve “Avrupa’ya bir gün ortak olarak girebilir, ancak istilacı olarak asla giremez… Türkiye’nin tavrı 2009’a kadar değişmezse, gerçek işbirliği işaretleri vermezse, Avrupa sürecinde veto kullanmakta bile tereddüt etmeyeceğiz” diye konuştu…


Bazı liderlerin kişisel planlamalarının millî çıkarlara hizmet etmediğini belirten Kasulidis Kıbrıs’ın çıkarının Avrupa süreciyle bağlantılı olduğunu, ekonomik kalkınma ve istikrarı ve Avrupa’da olup bitenlere aktif katılımı gerektirdiğini söyledi.


Dimitris Hristofyas da dün akşam Limasol’daki “Spiros Kiprianu Spor Salonu”nda gerçekleştirdiği “Zafer Mitingi”nde şunları söyledi:


“Son günlerde Kasulidis’in kurmaylığından yapılan histerik tehlike tellallığını yaşıyoruz. Çünkü yaklaşmakta olan yenilgi karşısında panik halinde bulunuyor, halkı korkutmaya çalışıyorlar. Bizim seçilmemizin güya vatanımızı Elen olmaktan çıkaracağını söylüyorlar. Kıbrıslı Rumların eğitimi, her zaman Elen olmaya devam edecek. Çünkü kökenimiz Elendir. Bundan gurur duyuyoruz. Kültürümüzden; Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın da, Maronitlerin de, Ermenilerin de, Latin vatandaşlarımızın da kendi eğitimlerinden, dillerinden ve özellikle kültürlerinin niteliğinden gurur duymaları gerekir. Farklılıklara tahammül edecek, Kıbrıs’ın çok kültürlülüğüne saygı gösterecek çağdaş bir eğitime ihtiyacımız vardır.”


Hristofyas’ın dün akşamki mitingine DİKO, EDEK liderleri, AB Komiseri Markos Kiprianu, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ve AP’deki Sosyalist Grup temsilcisi Mathilde Rothe’nin katıldığını yazdı.


FOTOĞRAF: Hristofyas

706550cookie-checkRum başkan adayları Türkiye’ye çattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.