Rus Dışişleri Bakanı Lawrow Viyana‘da Beşar Asad’a destek verdi

BM’de Suriye’de rejim değişikliğini meşru kılan herhangi bir anlaşmaya imza atmayacaklarını belirten Rus Dışişleri Bakanı Sergej Lawrow, Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile de Suriye konusunu görüştü. Görüşmede Avusturya Dışişleri Bakanı “Suriye’de Esad’ın muhalefete karşı davranışından sonra rejimin her türlü meşruiyetini kaybetmiştir” derken, bu düşünceye Rus Dışişleri Bakanı’nın katılmadığının açıklandığı basında dile getirildi. Avusturyalı Bakan “Suriye’deki şiddetin biran önce son bulmasını” isterken “Esad’ın meşruiyetini yitirdiğini” açıkladı.

Rus Dışişleri Bakanı Lawrow Avusturyalı meslektaşının “Suriye’deki şiddetin biran önce son bulması” yönündeki istemine katıldığını ancak, bunun Esad’ın devlet başkanlığından ayrılmasıyla mümkün olamayacağını ifade etti. Rus Dışişleri Bakanı, “Suriye’de Esad’ın olmamasının iç savaş anlamına geleceğini, bunu ise istemediklerini” Avusturya Dışişleri Bakanlığında yapılan basın toplantısında dile getirdiği basına yansıdı. 15 Şubat günü Avusturyalı bakan ile ortaklaşa yapmış olduğu basın toplantısında Rus Dışişleri Bakanı, “Suriye’de tarafların bir masa etrafında bir araya gelmeleri ve konuyu masaya yatırıp, şiddetin bitirilmesini konuşmaları gerektiğini” ayrıca dile getirdi.

Lawrow’un düşüncesine olumsuz yaklaşımı ile tanınan Frasız Dışişleri Bakanı Alain Lupe, Birleşmiş Milletler’de Suriye aleyhinde yeni bir uygulama anlamına gelecek olan “Suriye’de koruma altında bölgeler oluşturulmalı” düşüncesini bir Fransız radyosunda yapmış olduğu konuşmasında dile getirmişti. Fransız bakanının oluşturulacak bu bölgelerde yardım kuruluşları tarafından çatışmaların olmadığı bölgelerde yaşayan insanlara yardım gönderilmelidir açıklamasını yaptığı basına yansıdı. Fransız bakanın bu düşüncesi hakkında görüş belirtmeyen Rus bakan Lawrow konuyu Fransız bakan ile görüşeceğini ifade ettiği duyuruldu. Lawrow’un ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Alain Lupe ile de bir görüşme yapması beklenmektedir.

Diğer taraftan uyuşturucu karşıtı bir konferansa katılmak için Viyana’da bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un Rus Dışişleri Bakanı Lawrow ile görüşmesi beklenirken, Lawrow’un Suriye’ye müdahaleye karşı olduklarını ifade etmesi beklenmektedir.

FOTOĞRAF: Lawrow ve Spindelegger

1536100cookie-checkRus Dışişleri Bakanı Lawrow Viyana‘da Beşar Asad’a destek verdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.