Rus ve Tatarlar’ın mezarlık kavgası

Kırım Hanlığı nın tarihi başkenti olan ve Kırım Tatarları için kutsal sayılan Bahçesaray’daki Müslümanlar’ın “Azizler Mezarlığı”nın  pazaryeri olarak kullanılmasını protesto etmek amacıyla, bir grup Kırım Tatarı tarafından,  8 Temmuz 2006  günü bir gösteri yapılmıştı.

Protesto gösterisini önceden haber alan Rus dernekleri üyelerince, başka şehirlerden de Bahçesaraya gelecek olan Kırım Tatarlarının bölgeye gelmelerini önlemek amacıyla şehirlerarası yollar trafiğe kapatıldı.

Tahminen  yaklaşık 100 kişilik Rus grup, Azizler Mezarlığı’na gelerek, gösteri düzenleyen Kırım Tatarları nın üzerine saldırdı ve yaşanan tartışma sonucu 10 kadar Kırım Tatarının yaralanarak hastaneye kaldırılmasına sebep oldu.

Olay süresince bölgede bulunan Ukrayna “Berkut” adlı güvenlik birliklerinin, Rus grubun saldırılarına müdahale etmemesi de dikkat çekti.

Geçen hafta sonu bu gösteri tekrarlandı ve katılımcıların sayıfı bu defa her iki taraftan da 300 kişiyi buldu. Gösteride 4 kişi yaralandı, bir kişinin ise ayağı kırıldı. Polis göstericilere karşı önlem almakta zorlandı ve sözlü kavganın yerini yerde bulunan taşlar, sopalar vd. aletler aldı. Olay yerine yine 50 kişiden oluşan Berkut birlikleri ve Simferopol polisi getirildi.

Bölgede bulunan türbelerin, Ukrayna Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilmesine rağmen, Bahçesaray Bölge Mahkemesi’nce varolan bu konu bölgenin boşaltılmasına ilişkin gerekli kararın çıkmaması nedeni ile protesto gösterisini gerçekleştiren Kırım Tatarları tarafından, pazaryeri girişine bir barikat kuruldu ve günlerce protestoya neden oldu.

Kırım Tatar çevreleri, Rusya yanlısı radikal görüşlere sahip “Russkaya Obshinaa (Rus Toplumu) Derneği” üyeleri Ruslar ile Kırım Tatarları arasında daha önce de çeşitli gerginliklerin yaşandığını, fakat bu olayın diğerlerinden  farklı olduğunu, Rus dernek üyelerinin son derece organize bir şekilde olduklarını ve bu nedenle saldırıyı yapan Rus grup içerisinde Sivastopolda bulunan Rus Birliğine ait sivil giyimli askerlerin de olabileceğini, ayrıca, grup içerisinde örgütlü Kazakların da yer alabileceğini belirtirken, tahrik amaçlı saldırının, bölgede etnik bir çatışmayı hedeflediğini, Kırım Tatarlarının bu durumdakı kışkırtıcı eylemlerden etkilenmemeleri ve haklarını yasal çerçevede aramaya devam etmeleri gerektiğini ifade ettiler.

1134300cookie-checkRus ve Tatarlar’ın mezarlık kavgası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.