Rüşvet, kendisini koruyarak devam ediyor!

Bir rüşvet dosyası açılmış olsa, acaba sonuçtan neler çıkardı. Büyük olasılıkla yeterli kanıt bulunamadığı için dava düşecektir.

Bir boşanma davası ve onu izleyen haberler ile ortaya dökülen kirli çamaşırlar, bazı şeylerin üzerini mi açacak, yoksa unutulup gidecek mi?

Askeriyenin bütçesinin büyüklüğü bilinir ama nerelere harcandığı gündeme pek gelmez, bir amiralin davası ile bir ucu gözükmüş olmasına rağmen, daha ileriye gidilememişti.

Askeriyeye bir insan neden rüşvet verir? Veren firmalar hangileridir, kimse bu konuda bilgi sahibi değildir, fakat sezgisel olarak hangilerinin olabileceğini söyleyebiliriz. Askeriye ile iş yapan firmalar! Bu firmalarının hangileri sürekli iş alıyor ve ihalelerde genelde aynı firma grubu işi yapmak için üstleniyorsa, oralara büyüteç ile bakmakta fayda olduğunu, son olarak gündeme gelen iddialar ışığı altında bakmakta yarar vardır. Bir askeri elemana bir firma nasıl olurda dolarlar ile rüşvet verme ihtiyacı duyar? Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmediğine göre, tavuğun boyutunu biliyoruz da, kazın boyutu ne oluyor? Bu konuda bilgi sahibi olmak vergi veren her vatandaşın hakkıdır diye düşünüyorum, çünkü vergilerimizin en büyük bölümü askeriyeye gitmektedir.

Elbette rüşvet, sadece askeriye ile sınırlı değildir. Ulusal firmalar ile de sınırlı da değildir. Evrensel olarak iş yapan firmaların rüşvet davaları da zaman zaman gündeme gelmektedir. Bu davaların bir ucu ülkemiz içinde olmasına rağmen, bugüne kadar davalar açılmamıştır. Kara paranın transferi, başka ülkede sonuçlanan davalar olurken, faili olanlar ülkemizde mevki sahibi olmayı koruyabilmektedir. Rüşvetin öteki boyutu kara paradır! Yani, kontrol ve denetim dışı paranın hareketliliği…

Ülkemiz içinde, büyük paraların döndüğü alanlar yanında, küçük paraların (bazısına göre küçük, bazına göre büyük paralar) döndüğü alanlarda da açıklık yani saydamlık yoktur. Bir çok işlem kapalı kapılar arkasında olduğu için, ihaleler ile ilgili mafya örgütlenmelerin olduğu mizah dergilerinin sayfalarından çıkmış, dava konuları da olmuştur. Mafyanın varlık sebebi, kara paranın hareketliliğidir. Kara parada denetim dışı olan karanlık noktalarda olur. Mafyanın etki alanı; karanlık noktalarda olan olaylar ve olgulardır. Kara paranın hareket alanı ise, bu gibi karanlık noktaların yaratılmasına sebep olmaktadır.

Bir boşanma davası ve davanın boyutunun genişlemesi sonucu bir kere daha bu konuda düşünmemize yol açtı, elbette biz sadece düşünmekle kalacağız, olan ve olmakta olan olgular varlıklarını yine kapalı kapılar arkasından eskiden geldiği gibi devam edecektir. Çünkü bu gidişe dur diyebilecek, ne yasal alt yapımız var, ne de ona uygun örgütlenmiş denetim mekanizmamız vardır.

Rüşvetin boyutu, eğer denildiği gibi ise, cumhurbaşkanı seçtirebilecek boyutta olabiliyor! Ülke yönetimini çok yakından ilgilendiren rüşvet sarmalından nasıl kurtulabilinir?

Rüşvetin sonuçları; elde edilmiş mülk, para ve yakın akrabaların yaşam kalitesi ile ölçülebilinir. Bugün ülke içinde ve dışında yazlık sahibi/ yat sahibi olan, kritik noktalarda görev yapmış devlet memurlarının emeklilerinin geçmişi şöyle bir sorgudan geçilmiş olsa acaba neler ile karşılaşırız? Emeklilerin üzerine gitmenin, var olanın üzerine gitmekten daha kolay olduğunu, sürmekte olan davalar ile görmekteyiz!

Bir boşanma davası, bir bakmışsınız bir rüşvet davasının sarmalının açılmasına dönmüş olsun, olur mu olur! Çünkü ilgisiz olaylardan, ilgisiz sonuçlar çıkmasına alıştık!


—————————————
http://cemoezkan.blogcu.com

1586130cookie-checkRüşvet, kendisini koruyarak devam ediyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.