Son Serenler koruma altında

İki yıl önce bölgede yaptığı çalışmayla Serenlerin tarihi, mimari ve kültürel özelliklerini belgeleyen Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Öznur Tanal, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bir dilekçeyle başvurarak serenlerle ilgili yaptığı çalışmayı iletti. Dilekçesinde tarihi ve kültürel özelliklerini aktardığı Serenlerin koruma altına alınmasını talep eden Tanal’ın başvurusunu dikkate alan kurul uzmanlarınca yerinde yapılan incelemenin ardından Serenlerin korunmasını öngören dosya kurula sunuldu. 28-29 Eylül 2009 tarihlerinde yapılan kurul toplantısına dosyayı inceleyen kurul üyeleri, Serenlerin tescil edilerek koruma altına alınmasına karar verdi. Ayrıca kurul üyelerinin bölgede yaptıkları incelemede yeni keşfedilen Büyüksöğle’deki ‘Sogla’ antik kentinin de tescillenerek koruma altına alınacağı öğrenildi.

Şimdilik iki Seren koruma altında

İlk aşamada Büyüksöğle köyündeki Avdancık mevkiinde bulunan iki adet Seren’in tescillenerek koruma altına alındığı bildirilirken, Korkuteli İmecik Susuzu ve Kumluca Dereköy’de bulunan Serenlerin de kısa zaman içinde tescillenerek korumaya alınacağı öğrenildi. Koruma altına alınan Serenlerin çevresinde 27 ila 30 metrelik koruma alanı oluşturuluyor.

6 metrelik sığınaklar

Likya lahitlerine benzerliğiyle dikkat çeken ve sivil mimarinin şaşırtıcı örneklerinden biri olan Serenlerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzanıyor. Elmalı’nın Büyüksöğle köyü dışında, Korkuteli İmecik Susuzu, Saklıkent Yazır Güzlesi, Kumluca Çakmak Yaylasıyla Göldağı eteklerinde ve Beydağlarındaki Ziyaret Tepesi eteklerinde son örnekleri bulunan Serenler, arılar için bir çeşit sığınak işlevi görüyor. Günümüzde artık kullanılmayan bu ilginç yapılar hakkında bilgi veren Halk Kültürü Araştırmacısı Öznur Tanal, şunları söyledi: “Taş ve ardıç dilmeleriyle üç-dört metre yüksekliğinde ve iki metrekare genişliğinde dörtgen olarak örülen ana gövdenin iki metresinden sonrası yapının ardıç kalaslarla örtülü üst kısmına çıkılan bir odadır. Tamamı 6 metreyi bulan Serenler, arıları ve balı, başta ayı olmak üzere vahşi hayvanlardan ve kötü hava koşullarından korumak amacıyla yüksek yapılmıştır. Çatının sağında ve solunda ardıçtan oyulan boru şeklindeki karakovanlar sıralanır.”

İLGİLİ HABER: Elmalı Seren’leri yok olmayı bekliyor

1074290cookie-checkSon Serenler koruma altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.