Suriye: BBC üst düzey yetkililerin uyuşturucu ticareti yaptıklarını ortaya çıkardı

Suriye’de büyük miktarda üretilen Captagon, “fakir adamın kokaini” olarak nitelendirilen bir hap

BBC Arapça Servisi ve araştırmacı gazetecilik ağı OCCRP tarafından yürütülen ortak araştırmada, Suriye ordusunun önde gelen isimlerinin ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ailesinin milyarlarca dolarlık uyuşturucu ticareti yaptıklarına dair yeni bağlantılar ortaya çıktı.

Captagon, son yıllarda Orta Doğu’da adeta veba gibi yayılan, çok fazla bağımlılık yapan amfetamin benzeri bir uyuşturucu. BBC geçen yıl boyunca, Ürdün ve Lübnan ordularının Captagon’un Suriye’den ülkelerine getirilmesini durdurmak için neler yaptıklarına tanıklık etti.

Captagon şimdi Avrupa, Afrika ve Asya’da bulunuyor.

İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği, Mart ayında aralarında Beşar Esad’ın iki kuzeninin de bulunduğu bazı kişilere, Captagon ticaretine karıştıkları şüphesiyle yaptırım uygulamaya başladı. Ancak BBC, Suriye’nin narko-devletinin derinliklerinde yürüttüğü araştırmada, yaptırım listesindekilere ek olarak başka üst düzey Suriyeli yetkililerin de uyuşturucu ticaretişne karıştığını gösteren kanıtlar buldu.

Suriye hükümeti, BBC’nin yorum talebine yanıt vermedi. Daha önce ise Suriye hükümeti uyuşturucu ticaretine karıştığını reddetmişti.

Temmuz 2022’de, Suriye’nin güneyindeki Süveyda şehrinde, rejimle ittifak yapan milislerin lideri Raji Falhout’un karargahı, rakip bir grup tarafından basıldı. Karargahda, dağıtılmak üzere hazırlanmış Captagon haplarının bulunduğu çantalar ve hap üretiminde kullanılabilecek bir makine, Falhout’un Suriye askeri kimlik kartı ve kilidi açılmış bir cep telefonu bulundu.

Telefona özel erişim elde eden BBC, Falhout ile “Ebu Hamza” adını verdiği Lübnanlı bir kişinin mesajlaşarak, makinenin satın alınmasını tartıştıklarını gözlemledi. İki isim Ağustos 2021’de cep telefonundan mesajlaştıklarında, gündemleri makinenin Lübnan’dan Suriye’ye taşınmasıydı.

BBC, telefon numarasını kullanarak Ebu Hamza’nın gerçek kimliğini tespit etti: Hüseyin Riad el-Faytrouni. Suriyeli gazeteciler bize onun Hizbullah ile bağlantılı olduğunu söylediler. Hizbullah, Lübnan’da, Suriye hükümetiyle yakın bağları olan bir siyasi parti.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-66027006

2699140cookie-checkSuriye: BBC üst düzey yetkililerin uyuşturucu ticareti yaptıklarını ortaya çıkardı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.