Türkiye’den NATO’ya ‘noel hediyesi’

NATO’ya üye devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Riga zirvesi, Türkiye’yi yakından ilgilendiren 3 önemli karar alındı.


Zirvede Türkiye’nin, 300 asker ve helikopter birlikleri ile yapmayı taahhüt ettiği askeri destek sayesinde NATO’nun acil müdahale gücü tam olarak operasyonel hale geldi.


Medeniyetlerarası diyaloğa da atıfta bulunan sonuç bildirgesinde, BM aracılığıyla ve İspanya ile Türkiye gibi 2 NATO müttefiğinin önderliğinde yapılan çalışmaların önemine değinildi.  


Zirvenin sonuç bildirgesinde ayrıca, Kafkas ülkelerinin toprak bütünlüğünün öneminin altı çizildi. Azerbaycan ve Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ile Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyulması gerektiği ima edildi. Söz konusu karar, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’dan, Rusya’nın Gürcistan’dan ve Moldova’dan çekilmesini öngörüyor.


AFGANİSTAN’A EK DESTEK VERMEYECEK


Türkiye, ittifakın Afganistan’daki operasyonuna ek asker gönderme konusunda ise hiçbir taahhütte bulunmadı. Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın isteğine rağmen Türkiye, Afganistan’daki askerlerinin kullanımı konusunda coğrafi sınırlamasını da kaldırmadı. Türk askerlerinin görev bölgesi Kabil ile sınırlı kalmaya devam edecek.



 

1036170cookie-checkTürkiye’den NATO’ya ‘noel hediyesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.