Türkiye’li öğrenciler sendika istiyor

AA’nın haberine göre, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)’de  öğrenim gören öğrenciler, DİSK bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi almak için “Genç-Sen” temsilcilerine başvurdu.


KKTC’deki üniversite öğrencileriyle temas kurulup kurulamayacağını soran DAÜ’den öğrenciler, yaşadıkları sorunların çözümü için zaman zaman eylemler yaptıklarını ifade ettiler.


Sorunlarını, “Türkiye’deki sorunlardan kat kat fazla” olarak nitelendiren öğrenciler, kurulmak istenen sendikal yapının içinde yer almak istediklerini bildirdiler. Bu durumun yasal açıdan uygun olup olmadığını soran öğrenciler, kendilerine bilgi verilmesini talep ettiler.


LAÜ İşletme Bölümü 2. sınıfından bir öğrenci, KKTC’de öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin haklarının savunulması için de çalışma yapılmasını istediklerini belirtti.


YDÜ’den bir öğrenci de, ülke farklılıklarına bakılmadan öğrencilerin sorunlarının çözümü için birlikte çalışma yapılması önerisinde bulundu.


“DESTEĞE HAZIRIZ”


Türkiye Genç-Sen Sözcüsü Kıvanç Eliaçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC’de öğrenim gören öğrencilerin örgütlenmesi ve sendikalarda bir araya gelmesinin anlamlı olacağını söyledi.


KKTC’li öğrencilerin sendika kurma konusundaki girişimlerine destek vermeye hazır olduklarını belirten Eliaçık, şunları kaydetti:


“Bu oluşumun birebir Genç-Sen’in bir parçası gibi şekillenmesi yerine, orada da ayrı bir sendika kurulmasından yanayız. Arkadaşların kendi sendikalarını yaratabilmelerini önemsiyoruz. KKTC’de de bir öğrenci sendikası oluşturulması için her türlü desteği vermeye hazırız. Deneyimlerimizin yol gösterici olabileceğine inanıyoruz. Ortak sorunlara ortak çözümler üretebiliriz.”


Öğrenciler arasındaki dayanışmayı sadece Türkiye’den ibaret görmediklerini ifade eden Eliaçık, başta KKTC olmak üzere uluslararası düzeydeki tüm öğrenci örgütlenmeleriyle ortak dayanışma pratikleri geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.


Kıvanç Eliaçık, Türkiye’deki KKTC’li öğrencilerin Genç-Sen çalışmalarına katılmaları ve üye olmaları önünde bir engel bulunmadığını söyledi.


KKTC’de 6 üniversitede yaklaşık 40 bin öğrenci bulunuyor. Bunların 27 binini Türkiye’den giden öğrenciler, diğerlerini ise KKTC’li ve yabancı uyruklu öğrenciler oluşturuyor.


 

696930cookie-checkTürkiye’li öğrenciler sendika istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.