“Yalnızca bir başlangıç”

Londra’nın son 20 yıldır tanık olmadığı büyüklükte şiddet olaylarına yol açan dünkü öğrenci eylemi, bu sabahki İngiliz gazetelerinde büyük yankı uyandırdı.

Pek çok gazetenin manşetinde yüzü kapşonundan görünmeyen bir gösterici, Muhafazakâr Parti merkezinin kırılmakta olan camına tekme aatarken yer aldı.

Guardian gazetesine göre öğrenim harçlarına gelecek zammı protesto eden 50 binden fazla öğrencinin katıldığı dünkü eylem “Yalnızca bir başlangıç” olarak nitelendi.

Manşet haberde, hem bakanlar hem de protestocuların, bu eylemin hükümetin kesintiler paketine olan halk tepkisinin ilk göstergesi olduğunu kabul ettiği belirtildi.

Koalisyon hükümeti, İngiltere üniversitelerinde öğrenci harçlarının 3 bin290 sterlinden, 9 bin sterline yani 14 bin 500 dolara yükseltilmesini öngörüyor.

EYLEM YENİ SİYASETİN BAŞLANGICI

Tahminen 52 bin kişinin katıldığı protestoda polis ve göstericilerden toplam 14 kişinin yaralandığını 35 kişinin ise gözaltına alındığını da belirten The Guardian’ın “Bu yalnızca bir başlangıç” değerlendirmesine The Independent gazetesi de katılıyor.

The Independent: öğrenci eylemi yeni siyasetin başlangıcı

The Independent, Muhafazakâr-Liberal Demokrat koalisyonun toplumsal uzlaşma döneminin sonuna işaret ettiğini söylediği eylemin, Londra’nın 20 yıldır gördüğü en büyük kitlesel şiddet olayı olduğunu da belirtti.

TIMES: UTANÇ VERİCİ VE HAYDUTCA

The Times gazetesi ise Independent ve Guardian’dan farklı olarak, öğrenci eylemini doğrudan mahkûm eden bir manşet seçerek. “Utanç verici ve haydutça” yorumunu yaptı…

The Times, iktidarda altıncı ayını dolduran koalisyonun, İngiltere’deki protesto gösterilerinde Yunanistan ve Fransa’daki şiddet olaylarını andıran bu tutum değişikliğinin nedenlerini analiz etmeye çalıştığını da ifade etti. Gazete polisin olayda gafil avlandığını ve böylesi bir eyleme hazırlıklı olmadığını kabul ettiği de aktardı.

EN ÇOK LİBERAL LİDER HEDEFTİ

The Daily Telegraph gazetesi ise öğrenci eyleminin polisi utanç verici bir duruma düşürdüğü yorumunu öne çıkararak “Göstericilerin sloganlarının hedefinde en çok öne çıkan isimlerden biri, Başbakan Yardımcısı ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg olmuştu” diye yazdı.

The Daily Telegraph gazetesi, bunun nedeninin, seçimlerden önce öğrenci harçlarına karşı bir pozisyon olarak üniversite kentlerindeki pozisyonunu güçlendiren Liberal Demokratların, iktidara ortak olunca, vaatlerinin tam aksine harçları yükseltme kararı alması olduğunu belirtti.

834720cookie-check“Yalnızca bir başlangıç”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.