“Yeşil ekonomiden sürdürülebilir olmayı anlamalıyız”

-Yeşil Ekonomi nedir? Nasıl tarif etmeliyiz? Geleneksel ekonomiden farkı nedir?

“Öncelikle şunu vurgulamak gerekiyor. Yeşil ekonomiden bizim anladığımız ve programda da uygulamaya çalıştığımız sürdürebilir olmak… Eğer bir fabrika varsa bunun üretimine devam etmesi için dünyanın da var olması gerekiyor. Aksı halde kimin ve ne için üretim yapacak. O halde mevcudiyetinin devam ettirmek için yeşil ekonominin bütün enstürmanlarını hayata geçirmeli. Arıtma tesisi kurmalı, bacasına dikkat etmeli, çalışanların hakları onun için önemli olmalı. Bunları öncelikle fabrikanın devamlılığı için yapmalı. Yani ne kadar yeşil ekonomi o kadar üretimde devamlılık.”

-Kapitalist sistem çevreyi çok fazla önemsemez. Para kazanıyorsan doğa tahrip olabilir, insanlar ölebilir mantığı hakimdir. Ekonomik kalkınma söz konusu olduğunda çevrecilik ve ekolojik dengeler devre dışı kalmıştır bugüne kadar. Yeşil ekonomi bunun tam aksini savunuyor. Diyor ki, ekolojik kötüleşmenin nedenlerinin saptanması ve bunların çözülmesi de bir anlamda ekonomik kalkınmaya yol açacaktır diyebilir miyiz?

“Bugün artık kapitalizmin doğurduğu dev kuruluşlar bile geçmişte uygulanan yöntemi doğru bulmuyor. Çünkü geçmişte uygulanan yani doğa, insan ve dünyanın umursamadan yapılan üretim bugün bazı kaynakları bitirme noktasına getirdi. Artık onlar bile buna vahşi kapitalizm diyor. Bugün herkes vahşi kapitalizm uzak durmaya çalışıyor. Çünkü vahşi kapitalizmin bugünkü şartlarda devam etme şansı yok. Ya vahşi kapitalizmin vahşetinden kaybolacak ya da insanı, doğaya koruyarak ayakta kalacak… Çoğu kuruluş bunu gördüğü için ayakta kalmayı seçiyor. Bunun adına da sürdürebilirlik deniyor. Bu olumlu bir gelişme. Daha da iyisi olacak önümüzdeki süreçte. Ve kapitalizmin vahşeti terbiye edilecek.”

-Yeşil istihdam alanları olarak nereleri gösterebiliriz?

“Artık hayatın her alanında yeşil istihdam gündemde… kimya mühendisleri bu alanda kendilerini geliştiriyor. Gıda mühendisleri de öyle… Makine mühendisleri ya da elektrik mühendisleri artık daha az enerji ile daha çok işi yapan araçlar yapmaya çalışıyor. Yeşil istihdam her yerde… Kim kendini yeşile endesklerse o daha başaralı olacak gelecekte.”

-Yeşil istihdam alanları ve yeşil iş gücü, ya da yeşil yakalılar işsizlik sorununa çözüm olabilecek mi?

“Olacak… Belki bu kadar çalışmaya ihtiyacımız olmayacak onlarını sayesinde. Artık evlerden işlerimizi yönetebileceğiz. Barajlar yaparken daha dikkatli olacağız. Alışveriş için AVM lere gitmek yerine e-ticaret ile yetineceğiz. Bütün bunlar hayatı daha kolaylaştıracak ve ucuzlaştıracak. Yeşil alanlar AVM’lerden daha değerli hale gelecek ve AVM’leri yıkıp parklar yapacağız belki… Çünkü yeşile her zaman ihtiyacımız olacak.”

-Yeşil ekonomi sanayi devriminden sonra herhalde yeni bir ekonomik dönüşüm olma özelliği gösteriyor diyebilir miyiz?

“Bence de öyle… Hatta dünya Marks’ın ifade ettiği sisteme yani entegre olmaya başladı. Yani şimdi temel çelişki insan ile doğa arasında. Bu çelişkide doğa ile uzlaşarak ortadan kaldırılacak.”

-Bizde yeşil yatırımlara yönelik politikalar var mı? Varsa neler? Bu konuda uluslararası politik reformlardan söz edebilir miyiz?

“Gelişmiş ülkeler kadar değil… Ama geçtiğimiz günlerde bir ofis mobilyası üreticisi ile program yaptık… Arıtmadan üretime, insandan enerjiye bir çok alanda inanılmaz yeşil yatırımlar yapmış… Neden bunlar büyük maliyet değil mi rakiplerin yapmadan sen neden yaptın diye sordum… Cevap ilginçti… Bunları yapmasaydım. Bugünkü ihracatın yarısını bile yapamazdım… Yani dünya şirketi olmak istiyorsanız yeşil yatırım yapacaksın. Başka yolu yok. Türkiye’de bu alanda yeterli destek yok ama olacak önümüzdeki dönemde. Çünkü kamu da işin farkına varmaya başladı.”

-Siz artı bir tv ’de her gün canlı olarak yayınlanan ‘’Yeşil Ekonomi’’ programını yapıyorsunuz ve üç yıldır da “Yeşil Ekonomi” ödülleri veriyorsunuz. Bu çok özel ve çok anlamlı bir çalışma. Öncelikle tebrik ediyorum. Bu yıl kimlere ödül verdiniz?

“Teşekkür ederim. Bu ödül alanında bir ilk. Bu yıl Yeşil Ekonomi Ödülleri‘nin üçüncüsü verildi. Bizim hafta içi her gün artı bir tv’de canlı olarak yayınlanan ‘’Yeşil Ekonomi’’ programı kapsamında bu ödüller veriliyor. Jüride 30 önemli ismin yer aldı. Bu yıl Yeşil Ekonomi Ödüllerini kazanan kurum ve kişiler ve kazanış gerekçeleri şöyle değerlendirildi.

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a Silivri’yi İstanbul’a en yakın kirliliğe en uzak tutmaya çalışması ve yoğurt, domates gibi bölgenin ürünlerinin yeniden bir marka olarak öne çıkması sağlaması nedeniyle verildi.

Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’e başta e-fatura olmak üzere kağıt tasarrufuna yönelik çalışmaları ve bilişimin en iyi şekilde kullanılması ile işlerin hızlandırılmasını sağladığı için verildi.

Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras’a, 2011 yılında ticari filosuna çevre dostu elektrikli araç alan ilk Türk kargo şirketi olduğu için ödül verildi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a hepimizin toplumsal hastalığı vasatlığı Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinin üyesi olduğu İstanbul
Sanayi Odası’nın ele alması ve yüzleşme noktasına getirmesi dolayısıyla verildi.

Şahin Metal Yönetim Kurulu Başkan Adnan Şahin’e ise geliştirdikleri tek silindirli motorun özgün tasarımı ve büyük oranda yerli üretim olması dolayısıyla ödül verildi.

Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’a “kalkınma bir memleket meselesidir” anlayışı ile Türkiye ekonomisine ve kendi yöresi Bayburt’a verdiği destekler nedeniyle ödül verildi

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e önce STK’ları toplayıp geleceği birlikte belirleme anlayışı ortaya koyduğu ve sonra da danışma meclisi oluşturarak kenti birlikte yönetme fikrini hayata geçirdiği için ödül verildi.

Metro Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan’e ise başında bulunduğu Metro yöresel markalar alanında attığı adımlarla Finike Portakalı’ndan Diyarbakır Karpuzu’na bir çok markanın yeniden doğuşuna imza attığı için ödül takdim edildi.”

737070cookie-check“Yeşil ekonomiden sürdürülebilir olmayı anlamalıyız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.