Yeni hükümet üzerine değerlendirme

Birleşik Krallık’taki 6 Mayıs Genel ve Yerel Seçimlerinde Muhafazakarlar 306, İşçi Partisi 258, Liberal Demokratlar ise 57 sandalye kazanmıştı. Anahtar parti konumuna gelen Liberal Demokratlar (İşçi Partisi’nden 1 gr daha solda) sonunda Muhafazakarlarla ortaklığı kabul edip koalisyonu oluşturdu.

The Financial Times’a göre Muhafazakar lider David Cameron soldaki Liberal Demokrat Nick Clegg ile bir koalisyon kurmak zorunda kaldı…

Guardian yazarı Simon Jenkins de Partilerden hangisiyle koalisyon kurarsak intihar yolunda daha az adım atmış oluruz?’ sorusunu yanıtlamaya çalıştılar ve seçimlerini Muhafazakârlardan yana yaptılar” diye yazdı. Yani her iki yoruma göre biraz zorunlu bir evlilik oldu.

BAKANLIK PAYLAŞIMI?

İngiltere’de 1945 yılından bu yana kurulan 13 bakanlı ilk koalisyon hükümetinin bakanlar kurulunda Clegg’in yanı sıra dört Liberal Demokrat milletvekili daha bulunacak.

57 milletvekilliği olan Liberal Demokratların, 306 sandalyeli Muhafazakarlar yanında önemli oranda temsil edileceğini gösteriyor.

KOALİSYON ANLAŞMASI?

İki partinin manifestolarının ise, AB, nükleer caydırıcılık, okulların devletle ilişkisi, göçmenlik ve seçim sisteminin değiştirilmesi konularında ayrılıklar barındırıyor.

Her iki parti de ortaklık için seçim manifestolarından taviz vermek durumunda kaldı.

Muhafazakâr Parti, Liberal Demokratların parlamentonun beş yıllık sabit dönem için seçilmesi, seçim sisteminde reform ve gelir vergisi ödenmeye başlayan limitin yukarı çekilmesi gibi taleplerine “evet” dedi.

Liberal Demokratlar da Muhafazakârların AB dışından gelen göçmenlerin sayısında sınırlamaya gidilmesi ve AB’ye herhangi bir yetki devrinin gündeme gelmesi halinde bunun referanduma tabi olması gibi taleplerini kabul etti.

Ayrıca Muhafazakarlar bu mali yıl içinde 6 milyar dolar kesinti yapılması ve Trident nükleer denizaltı sisteminin yenilenmesi planlarını da kabul ettirdi.

Koalisyon hükümeti, elli gün içinde yeni bütçesini hazırlayacağını duyurdu.

Her iki taraf da Heathrow Havalimanı’na üçüncü bir pist yapılmayacağında uzlaşırken, Muhafazakar Parti’ye yakın kaynaklar, önceki hükümetin kimlik kartı çıkartma, ulusal kimlik veri tabanı oluşturma gibi planlarıınn rafa kaldırılmasının beklendiğini söylüyor.

NEDEN İKİ SOL PARTİ İŞÇİ PARTİSİ VE LİBERAL DEMOKRATLAR KOALİSYON KURAMADI?

Her iki partiden de koalisyona karşı çıkanlar oldu. Özellikle İşçi Partisi’nin kıdemli ağır topları Liberallerle koalisyonun partiyi küçülteceğini ve bir sonraki genel seçimlerde şansını daha da azaltacağını savundu.

İşçi Partisi kabinesinin en eskilerinden Jack Straw böylesi bir koalisyonun, halk nezdinde iktidar koltuğuna asılmak için utanmaz bir çaba gibi görüneceğini düşündüğünü belirtenler arasındaydı. (Türkiye’ye yabancı bir düşünce biçimi)

KİMLER SEVİNDİ?

Bakanlar Kurulu ilk toplantısını bugün düzenliyor. Yeni Başbakan Cameron kısa sürede hükümetinin ilk programını açıklamak zorunda… Bütçe de ise kesintiler öne çıkacak. İlk icraat olarak kamu sektöründen dokuz milyar dolar kesintiye gidileceği açıklamasına İngiltere Merkez Bankası yönetimi “memnuniyet duyduğu”nu belirtti.

Finans kapital koalisyon arayışında Muhafazakar iktidarı savundu. Patronların seçim öncesi bu isteği The Financial Times’da da açıkca dile getirildi.

İngiltere küresel ekonominin aktörlerinden olduğu için çokuluslu şirketlerin gönlündeki aslanın Muhafazakar Parti olduğu basına yansıdı. Bu bağlamda İşçi Partisi’nin “İlerici Hükümet” başlığında Liberallerle koalisyon kuramamasının bir nedeni de uluslararası kulis olabilir.

Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası resepsiyonunda liderliği ve siyaseti bırakan Gordon Brown’un adının IMF başmkanlığı için konuşulduğu duyumundan söz edildi. Kapalı kapılar arkasında garip pazarlıklar da dönmüş olabilir…

KOALİSYONUN ÖMRÜ NE OLUR?

Koalisyon partileri 5 yılı tamamlayabileceklerini açıklamalrına karşın olası bir anlaşmazlıkta erken seçime gidilme şansı da var. Koalisyonun ömrünü krizle mücadelede başarı belirleyecek. Sosyal kesintiler Yunanistan’daki gibi çalışan kesimin sindiremeyeceği ölçürde olursa grevler peşi sıra gelebilir. Ne yazık ki 2. Dnya Savaşı’ndan bu yana en büyük kesintilerin yapılması bekleniyor.

İngiltere’nin bütçe açığı 250 milyar dolar dolayında. Bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 11’den fazla. Bu anlamda İngiltere’nin durumu, Yunanistan’ınkinden kötü.
Bu ana kadar her şey büyük “güçlü bir hükümetin krizi aşabileceğine inanan” patronlar istediği gibi gitti. Şimdi sıra ortakların anlaşmasında ve acı recetenin dozunu ayarlamakta. Bu iki nokta koalisyonun ömrünü belirleyecek.

TÜRK VE KÜRTLERİN SEÇİM BAŞARISI

Türkçe konuşan toplumda 3 milletvekili adayı başarı gösteremedi. Adaylardan Kıbrıs kökenli Ayfer Orhan’ı İşçi Partisi Türkçe konuşan toplumun yoğun olduğu bölgeden aday gösterseydi kazanma şansı yüksek olurdu. Ne yazık ki Orhan Cambridge’de Muheaf2azakar rakibin ancak yüzde 40’ı kadar oy alabildi.

Bu seçimlerde belediye meclis üyesi adayı patlaması yaşandı ve İşçi Partisi’nden aday olanların çoğu da kazandı.

Türkçe konuşan toplum geçen seçimlerde Türk-Kürt-Kıbrıslı Türk olsun da kim olursa olsun mantığına yakın olmasına karşın bu seçimlerde yerleşik bilinçle adaylarda siyasi görüş ve iyi niteliği sorguladı.

Her ne kadar adaylar “Sizin sesiniz olacağız” propagandası yapsalar da Türkçe konuşan topluma hizmet eden pek çok kuruluş ve toplum üyesi seçmenlerin etnik kökenden daha çok adayın niteliğini gözettiği söylenebilir.

Birleşik Krallıkta siyaset şimdilik böyle şekillendi. “N’olacak bizim halimiz”i siyasilerden daha çok onları da önüne takıp sürükleyecek olan ekonomik kriz belirleyecek gibi. Galiba Londra da Atina gibi gösteride kavga görüntülerine tanık olacak. Hani “yazmadıydı” demeyin diye aktardım…

1083210cookie-checkYeni hükümet üzerine değerlendirme
Önceki haberOlmaz olsun böyle siyaset…
Sonraki haberÖnce kendi maaşlarını indirdiler
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.