Af Örgütü’nden Musul uyarısı

IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan Iraklılar, intikam saldırılarında işkence, kaybedilme ve ölümle karşı karşıya…

Uluslararası Af Örgütü, Irak’ta IŞİD’den kaçan sivillerin karşılaştığı intikam saldırılarıyla ilgili bugün yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, “Irak’ta paramiliter milisler ve hükümet güçleri, kendilerine İslam Devleti (IŞİD) adı veren silahlı grup tarafından kontrol edilen bölgelerden kaçan binlerce sivile işkence ederek, keyfi gözaltına alarak, zorla kaybederek ve yargısız infazda bulunarak savaş suçlarının da dahil olduğu ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi” denildi.

“IŞİD’in suçları yüzünden cezalandırıldı: Yerlerinden edilmiş Iraklılar, milisler ve hükümet güçleri tarafından istismar ediliyor” başlıklı rapor, Musul’u geri almak amaçlı askeri bir operasyon başlarken, IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan sivillerin karşılaştığı korkunç ters etkinin de altını çiziyor.

Rapor, eski tutuklular, görgü tanıkları ve öldürülenlerin, kaybedilenlerin veya tutuklananların yakınları da olmak üzere yetkililer, aktivistler, insani yardım çalışanları ve diğerlerinin de aralarında bulunduğu 470’den fazla kişiyle yapılan görüşmelere dayanılarak hazırlandı.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, “Savaşın korkunçluğundan ve IŞİD’in yönetiminden kaçtıktan sonra, Irak’taki Sünni Araplar, milislerin ve hükümet güçlerinin ellerinde acımasız intikam saldırılarıyla karşılaşıyorlar, IŞİD tarafından işlenen suçlar yüzünden cezalandırılıyorlar” dedi.

Luther, “Irak halihazırda IŞİD’den gelen çok gerçek ve ölümcül güvenlik tehditleriyle karşı karşıya. Fakat yargısız infazların, zorla kaybetmelerin, işkencenin veya keyfi gözaltıların bir gerekçesi olamaz” dedi.

Luther sözlerine şöyle devam etti: “Tam da Musul’u geri alma operasyonu başlamışken, Irak yetkililerinin bu korkunç ihlallerin bir daha gerçekleşmemesini sağlama yönünde adımlar atması hayalidir. Irak’ta IŞİD’le mücadelede askeri çabaları destekleyen devletler, ihlallere gözlerini kapamaya devam etmeyeceklerini göstermeliler.”

Rapor, IŞİD’in suçlarıyla işbirliği yaptığından veya grubu desteklediğinden şüphelenilen Sünni Arapların karşılaştığı yaygın intikam saldırılarına ve ayrımcılığa ışık tutuyor.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre pek çok kişi 2016 yılında ülke genelinde gerçekleşen Felluce ve çevre bölgelerinin (Anbar vilayetindeki), El Şarkat’ın (Selahaddin vilayetindeki), Havica’nın (Kerkük vilayetindeki) ve Musul çevresinin (Nineva vilayetindeki) de dahil olduğu  büyük askeri operasyonlar sırasında yerlerinden edildi.

Uluslararası Af Örgütü’nün açıklamasında, “Irak yetkililerinin uzun zamandır desteklediği, kendilerine finansal destek ve silah sağlanan, Haşd El Şabi olarak bilinen Şii milisler ağırlıklı olarak ihlallere karıştı.  Milisler, resmi olarak Şubat 2016’da Iraklı güçlerin bir parçası olarak tanımlanmıştı” ifadesi yer alıyor.

Açıklamada, “Bu ihlallerde hükümetin sorumluluğu gözardı edilemez. Irak’ta IŞİD’le mücadelede devam eden askeri çabayı destekleyen veya bu çabaya katılan devletler, herhangi bir desteğin veya sağladıkları ekipmanların bu ihlallere katkı yapmadığından emin olmak için sıkı kontrollerde bulunmalıdır” deniliyor.

2019580cookie-checkAf Örgütü’nden Musul uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.