Blair kan kaybetti…

Sosyal demokrat çizgideki The Guardian gazetesi seçimlerden önce “Yeni İşçi Partisi’nin bu seçim öncesinde kontrolündeki yaklaşık 1800 yerel meclis üyeliğinden 200’ünü kaybetmesi parti açısından ”başarı” olarak kabul edilecek. Ama kaybedilen sandalye sayısının 400’ün üzerine çıkması ise parti için kötüye işaret olacak” diye yazmıştı.


Başbakan Tony Blair’in lideri olduğu Yeni İşçi Partisi, Staffordshire, Bury, Manchester ile Londra’daki Lewisham, Merton ve Camden gibi kalelerini yitirdi.


Muhafazakarlar Crawley, Ealing, Bexley, Hammersmith, Fulham, Hillington ve Harrow da zafer kazandı.


Liberal Demokratlar Richmond, South Lakeland ve St. Albans’ta kazanırken Başbakan Tony Blair’in geldiği ve bir zamanlar Yeni İşçi Partisi’nin kalesi olan Islington’da üstünlüklerini koruyamadı.


Yeşiller oylarını artırırken Faşist BNP’nin de atak yaptığı ve Sandwell, Epping Forest ve Pendle’de 11 sandalye kazandığı görüldü.


“BLAİR GİTMELİ”


Başbakanın cuma günü kabineyi yeniden belirleyeceği sanılıyor… Bu arada BBC’nin kamuoyu araştırma şirketi ICM’e seçim öncesinde yaptırdığı araştırmaya göre 1002 kişinin yüzde 36’sı “Blair gitsin de nasıl giderse gitsin”,  yüzde 14’ü “2006’nın sonundan önce istifa etsin” dedi. Yalnızca yüzde 23’ü “Kalmalı ve dördüncü dönem seçimlere hazırlanmalı” ve yüzde 22’si de “Taktik değiştirip yola devam etmeli” seçeneğini tercih etti.


Toplam oyların yüzde 40’ını Muhafazakarlar, yüzde 27’sini Lİberaller ve yüzde 26’sını Yeni İşçi Partisi almış oldu. Yüzde 36 oy parti değiştirmiş oldu.


BBC’ye göre; seçim sonucu belediyelerdeki son durum şöyle şekillenecek:



BASININ YORUMU
 
The Independent gazetesi, seçmenlerin dün yapılan belediye meclisi seçimlerinde İşçi Partisi’ni cezalandırdığını, muhafazakarların sandıktan kazançlı çıktıklarını yazdı.


”Blair’in partinin liderliğinde tutunma umutları darbe aldı” diyen The Independent, Başbakan’ın otoritesini yeniden sağlamak için kabinesinde revizyona gideceğini belirtti.


The Guardian’a göre, bu revizyonla görevinden alınacak bakanlardan biri, geçmişte sekreteriyle ilişki yaşadığı ortaya çıkan evli başbakan yardımcısı John Prescott olacak.


Gazete, yabancı mahkumların cezalarını çektikten sonra sınırdışı edilmeleri gerekirken, İngiltere’de serbestçe dolaştıklarının ortaya çıkmasıyla yıpranan İçişleri Bakanı Charles Clarke, kabine içinde başka bir göreve kaydırılabileceğini öne sürdü.


Geçen haftanın tartışılan bir diğer ismi, sağlık reformu projesi nedeniyle hemşirelerce protesto edilince skandala neden olan Patricia Hewitt ise yine Guardian’a göre görevinde kalacak.


İMAJ: Yeni İşçi Partisi lideri Blair inişte, Muhafazakarlar lideri Cameron yükselişte

790650cookie-checkBlair kan kaybetti…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.