BM ateşi değil şiddeti durdurmak istiyor

Öte yandan bugün Arap dışişleri bakanları Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir kriz değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıda BM’nin koşulsuz acil ateşkes çağrısında yetersiz kaldığı sonucu çıktı.


Çatışmaları durdurmak amacıyla BM’den bir karar açıklamasının beklendiğini yazan gazete, başyazısında ise bu kararın bölgede akan kanı durdurmayacağını belirtti. BM Güvenlik Konseyi’nin çıkaracağı kararın ateşkes değil ‘şiddetin durdurulması’ çağrısında bulunduğunu yazan gazete şu yorumu yaptı:


“Karar tasarısı, ne Lübnan halkı için ne de İsrail halkı için bir zafer aslında. Bu karar, acil ve ön şartsız bir ateşkes çağrısında bulunmuyor. Hizbullah’ın saldırıları sürerse, İsrail’in savunma saldırıları yapma hakkı saklı tutuluyor. Bu ifadeler, bölgede şiddetin devam etmesi için bir reçete. Hizbullah, yalnızca, Lübnan topraklarından çekilmesi ve ülkelerine yönelik saldırıların durması halinde kendilerinin de çatışmaları durduracağını vurguluyor. Her iki taraf da ‘kendilerini savunduklarını’ söyleyebilirler.”


İLK ADIM ATEŞKES OLMALI


“Bu nedenle, kalıcı bir anlaşmanın sağlanabilmesi için tek yol, her iki tarafı da acil ve şartsız bir ateşkese zorlayıcı bir karar çıkarılması. Ayrıca bölgeye gönderilmesi düşünülen barış gücüyle ilgili herhangi bir görüşmeye bile başlanmadı. Herşey çok yavaş ilerliyor” çözüm önerisini getiren gazete, “ABD Dışişleri Bakanı, BM kararının bir ilk adım olduğunu ancak tek adım olmadığını söyledi. Bu doğru değil. Bu ilk adım bile değil. İlk adım şartsız bir ateşkestir” diye eleştiri yaptı.


The Guardian gazetesi de Güvenlik Konseyi kararını “Dengesiz ilerleme” başlığıyla başyazısında şu yorumu yaptı:


“Taslak metindeki dengesizlikler yeni sorunlara neden olacak. İsrail’den sadece ‘askeri hücum operasyonlarını’ durdurması istenmekte. Ancak İsrail zaten başından beri, ölçüsüz derecedeki saldırılarının hücum değil savunma amaçlı olduğunu söylüyor. Kaçırılmaları çatışmaların başlamasına neden olan iki İsrail askerinin serbest bırakılması talep edilirken aynı karar metninde İsrail’in elindeki Lübnanlı esirlerden hiç söz edilmiyor. İsrail birlikleri yakın gelecekte Lübnan sınırları içinde kalmaları öngörülürken, Lübnanlılar’ın şikayetçi oldukları, işgal altındaki Şebaa Çiftlikleri’nden bahsedilmiyor.”

793360cookie-checkBM ateşi değil şiddeti durdurmak istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.