Dinlemek

Konulara vakıf olmak her meseleyi halletmiyor. Belki en önemli düğümde burada yani bildiklerimizi tam manasıyla aktaracağımız topluluğu bulamamak, dinleyici kitlesinin hazır bulunmayışıdır.
Ramazan-ı şerifin hürmetine birçok camiimizde müftülüklerimiz önemli hizmetler sunuyorlar. Mukabele, vaaz, ilmihal, Kuranı Kerimin meali gibi konularla bizleri aydınlatıyorlar. Televizyonlardan ziyade, çevremizde ki dini konulara hâkim olan bilgili kişilerin dinlenmesi gerektiğini önemsiyorum.
Çünkü bizlere anlattıkları konuları bize göre, çevre şartlarını bilerek anlatırlar. Halkımızın alışkanlıklarını terk etmesi çok kolay değil.
Alışkın olduklarımızın başında gelen konulardan biri de halk olarak dinlemeyi çok sevmiyoruz.
Dinlemek yerine dinlenilmeyi seviyoruz. Az dinleyelim çok konuşalım istiyoruz. Teravihten önce görevliler dini bilgi aktarmak için hafta veya haftalar öncesinden hazırlanmaya başlıyor.
Hazırlanıyorlar, kürsüye çıkıyorlar ancak istedikleri karşılığı bulamayınca belki kırılıyorlar. Kır ılınması doğru değil ama görevli de haksız sayılmaz istiyor ki anlatacaklarımı insanlar dinlesinler de yanlışlarını düzeltsinler, hataları kaybolsun.
Belki konun nirengi noktası dediğimiz an konun özüne gelinceye kadar zaman bitiyor. Ezan vakti gelmiş oluyor.
Dolaysıyla verim elde edemediklerine inanıyorlar belki de görevlilerimiz.
Görevlilerimiz yerden göğe kadar haklıdırlar. Hazırlandık, geldik bunun için mi dedikleri zamanlar oluyor gibi geliyor.
Görevliler zaviyesinden bakış bu. Hatta geçmiş yıllarda ilçenin din konusunda en yetkin görevlisi bunu açıkça dillendirmişti.
Baktı büyük merkezi camide Cuma vaktine zamanın az kalmasına rağmen dinleyici fazla yok. Morali bozuldu zannedersem, biz dedi Cuma günü neler anlatırsak daha faydalı oluruz düşüncesiyle hazırlanıyoruz.
Ancak aynı gayreti sizde göremiyorum demişti.
Günler geçince değişti mi durum? Sanmam elbette dinlemek önemli ama ne anlatılacağı da bir o kadar önemli değil midir?
Bizim yapımız bu konuşmayı severiz. Dinlemeyle daha faydalı bilgilere ulaşmamız mümkün olmasına rağmen bir türlü dinlemeyi öğrenemedik.
Kitap okuyarak, örnekler bularak bize bilgi aktarmak isteyen görevlileri dinlersek kaybımız olur mu sizce?
Yoksa birikimiz artar mı? Okuyamıyoruz belki, kitapların pahalı olduğunu söylüyoruz. Dinlemeye para vermiyoruz. Hiç olmazsa ramazan-ı şerif ayının hatırına dinlesek iyi olur değil mi?
Dinlemekten para almadıklarına göre, dinleyerek öğrenebiliriz bazı konuları.
Belki konular tekrardan anlatılıyor. Olabilir, aynı konularda olsa bakış, yorum farklı olabilir. Dinlemeyi öğrenmemize daha çok zaman var gibi geliyor.
Sizce…

741770cookie-checkDinlemek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.