Düğün

Düğün denince; gelin ve damat olmazsa olmazıdır düğünlerimizin.Birde davetlilerimiz, sevdiklerimiz, yalnız bırakmak istemeyenler.
Gelin ve damat yuva kurmanın heyecanını yaşarlar.
Düğünün asıl sorumlusu anne ve babadır. Çevreye haber vermek ailenin büyüklerine düşer.Organizasyonun birinci mesulü aile büyükleridir.
Düğün tutulup , gelin damadın evine ininceye kadar her iki aile büyüklerinin heyecanını kimse yaşamak istemez.
Evlatlarının mürüvvetini görmek için sabırsızlanırlar. Anne ve baba olarak haklıdırlar, her iki ailede evlatlarının bu anlamlı, ömürlerinde bir defaya mahsus yaşayacakları anı ölümsüzleştirmek isterler.
Düğün iki aile arasında başlatılan ve bitirilen bir hayatın anı değildir. Ahbabımızı , dostumuzu, arkadaşlarımızı bir araya getirerek ve buluşmalarına vesilede olabilir bizim düğünlerimiz.
Bunu sağlamak içinde her yörenin kendine has davetiye uygulamaları vardır. Yörede ki öteden beri devam ede gelen kurallar dahilinde, tanıdıklarımıza uygun zaman diliminde davetiyelerini takdim ederiz veya bize yardımcı olanlarca tanıdıklara davetiyeleri ulaştırılır. İşte davete icabet etmek gerektiğinden duruma göre aile bireyleriyle, ya da ferdi olarak düğüne katılırız, ya da ailecek veya arkadaş grubuyla.
Önemli olan düğüne katılmaktır. Bunun yanında insanların bir araya gelmesi neticesinde hayatımıza katkısı olacak anlarda yaşayabiliriz.
Tanımadığınız , tanış olmadığınız biriyle belki özlemini duyduğunuz arkadaşlık kurabilirsiniz. Üç beş dakikada böyle olmaz dememek gerekir.
Tanımak isteyip de bir türlü karşılaşmadığımız büyüklerinizle belki aynı sofra da yemek yeme şansı yakalayabilirsiniz.
İnsanların derdiyle dertlenen, kucak açan insana imreniyorsunuzdur bir de bakmışsınız karşınız da muhabbet ediyor.
Öyle anlatılan insanlar vardır ki içinizden Allah nasip etse de , bu bizim memleketten fedakar, vefakar, memleketinin insanlarına hizmeti vazife olarak gören gönül erbabıyla çay içebilsem dediklerimiz olmuştur.
Temiz niyetli olduğunuz sürece toplum tarafından örnek gösterilen kişinin sohbetine, konuşmalarına dahil olma şansı yakalayabilirsiniz.
Geçenler de iki arkadaş birbirlerine anlatıyorlardı. Çevremizde kendini yetiştiren herkese ağabeylik, babalık yapan , işlerinde yol gösteren ender kişiyi gördüklerini gururla birbirlerine bahsediyorlardı.
Dinleyenler ya öyle mi burada mıydı dediler?Tanışanlar biraz daha gururlandılar.
Birbirlerine şunu söylüyorlardı:” İşte düğünlerimizin bu yönünü çok seviyorum.” İnsanlar birbirlerini bazı özelliklerinden dolayı merak ederler.
Dünyanın parasını verseniz buluşmanızın, konuşmanızın , masasıyla yan yana gelmenizin imkanı olmayan kişilerin, tanışmasına vesile olmasını düğünlerin en önemli özelliği olarak kabul etmek gerekir.
Tanışmak çok mu önemli?
Kişinin ufkuna bağlı olan vasıftır bu. Kimisi için çok önemlidir, kimileri de der ki, o da insan ben de insanım ne olacak diyebilir?
Düğünler kaynaştırıcı, birleştirici ve de böyle birbirimizi anlamayı yakınlık kurmamıza da vesile olur.
Çevremizde yetişmiş olan örnek kişilerle tanışma imkanı tanıyabilir. İşte düğünlerin bu yönünü çok seviyorum.

740670cookie-checkDüğün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.