Dünya bir gün sessiz kalabilir mi?

Herkes kendine döner, içine bakar ruhunu temizlemeye çalışırmış. Sessiz kaldıkça, içine dönünce ruhun temizlendiğine inanılırmış bu yerde. Bir tür hesaplaymış aslında bu yapılan inaclarından kaynaklanan.ve doğanın dengesini korumaya çalışan.

Bali’nin sessiz günü

Batılılar yeni yılı coşku ile karşılarken Bali kendi yeni yılını sessizlikle karşılıyor. Farklı iki, takvim kullanan Bali’de devlet işleri için uluslarası takvim kullanılırken din işleri, evlenme törenleri, tapınaklar, kutsal günler ölüm ve yakılma gibi diğer işler için farklı 2 takvim kullanılmakta ve bu takvim ise Nyepi günü ile başlamakta.

Nyepi gününde caddeler sesiz oluyor ve hiç kimse günlük rutin faaliyetlerini yapmıyor. Sokaklarda siyah formalarını giyip geleneksel Bali şapkalarını takmış olan Pecelang adındaki güvenlik görevlileri dolaşıp cadde ve sokakların güvenliklerini kontrol ediyorlar. Aynı zamanda Nyepi gününü rahatsız edecek her türlü girişime engel olmaya çalışıyorlar. Sokaklar da trafiğe izin verilmediği gibi insanlar da evlerinde kalmak zorundalar.

Evlerin ışıkları ya hiç açılmıyor ya da çok loş oluyor. Radyo , Tv kesinlikle açılmıyor, insanlara zevk veren hiç bir aktivite gerçekleşmiyor. Normalde hayat dolu olan bu adanın sokakların da o gün köpek havlamalarından başka hiçbirşey duyulmuyor. Nyepi gününde insanoğlunun kendisi üzerindeki kontrolü sembolik olarak gösterilmeye çalışılıyor ve dünyanın temizlenmesi, herşeyin temiz olarak yeniden başlaması bekleniyor. Dini ve felsefi açıdan Nyepi günü insanın içine dönerek, insanlık, sevgi, sabır , nezaket gibi değerleri gözden geçirmesi ve sonsuza kadar bunları uygulamaya karar vermesi anlamına geliyor. Bali Hindularının kutladıkları bir çok kutsal günleri var ama Nyepi bunların içinde en önemli dini gün. Bu gün için alınan önlemler sıkı kontrol altında tutuluyor.

Turistik oteller bu uygulamanın dışında kalsalar bile sokaklar hem yaya hem de araba trafiğine kapalı ve plajlara giriş yasak. Bali’yi “ nevi şahsına münhasır” bir yer yapan bu günde eğer Bali’de iseniz içerde dinlenmek için uygun bir gündesiniz. Bu günün ertesinde ise Balili Hindular birbirlerini ziyaret ederek af ediyorlar küskünlükleri varsa bitiriyorlar ve çeşitli şarkılarla, şiirlerle bu günü kutluyorlar.

Endonezya’nın genelinde tatil olan bu gün bu yıl 12 Mart tarihine denk geldi, Nyepi günün de Bali de yine sessizlik hakimken Bali dışındaki yerler de yalnızca tatil olarak bu günün tadı çıkarıldı. Nyepi gününü okuyunca doğal olarak aklıma o güzel atasözümüz geldi “ söz gümüşse sükut altın”dır. Aklın yolunun bir olduğunu gösteren iki farklı kültür ürünü. Dünya bir gün sessizliğe bürünse, telefonlar, televizyonlar,ışıklar kapansa herkes içine dönse, derinleşse, hesaplaşsa, arınsa nasıl olur diye düşündüm. Herşeye temiz olarak yeniden başlayabilir miyiz?

FOTOĞRAFLARLA BALİ

763450cookie-checkDünya bir gün sessiz kalabilir mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.