Gözaltı süresine insan hakları engeli

Komisyon tarafından hazırlanan konuyla ilgili raporda, gözaltı süresinin 28 günden fazla olmasını haklı kılacak hiçbir gerekçe bulunmadığı ifade edildi.


Komisyon raporunun, Başbakan Gordon Brown’ın gözaltı süresini 56 güne çıkarma planlarının şimdiden darbe yediği anlamına geldiği belirtiliyor.


İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Başbakan Brown’ın parlamentoya öneri sunmadan önce bu konuda uzlaşma arayacağını bildirdi.
 Avam Kamarası İnsan Hakları Komisyonu raporunda ise bu konuda açıkça bir ihtiyaç ortaya çıkmadıkça yasadaki 28 günlük sürenin değiştirilmemesi istendi.


Konuyla ilgili açıklama yapan komisyon Başkanı, İşçi Parti milletvekili Andrew Dismore, halihazırda 28 günlük sürenin yetersizliğine işaret eden bir vakanın kendilerine örnek gösterilemediğini belirterek, “sadece ileride 28 günlük sürenin yeterli olmayabileceği var sayılarak yasa değiştirilmeye çalışılıyor” dedi.


Komisyon yasa değişse bile sürenin gerekli durumlarda yargıç kararı ve dava görülür gibi mahkeme oturumunda uzatılmasını tavsiye etti.


Halen İngiltere’de gözaltı süresi yine yargıçlar tarafından, ancak zanlının ya da yasal vekilinin yer almadığı oturumlarda ve zanlı ya da avukatının ellerinde olmayan delil ve bilgilere dayanılarak uzatılabiliyor.


Dismore, bunun hem İngiliz kültürünün temelini oluşturan adalet anlayışına hem de hukukun temel ilkelerine ters olduğunu bildirdi. 


Tartışma geçen hafta İngiltere İçişleri Bakanı Jacqui Smith’in 28 günlük gözaltı süresinin uzatılması zamanının geldiğini düşündüklerini belirtmesiyle ortaya çıkmıştı.


Daha önce Blair hükümeti döneminde 14 günlük gözaltı süresi 90 güne çıkartılmaya çalışılmış, ancak bu çabalar parlamentoda kabul görmemiş ve terör zanlıları için 14 gün olan gözaltı süresi 28 güne çıkartılabilmişti.


 

804190cookie-checkGözaltı süresine insan hakları engeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.