Haybeye yaşamayalım

Orhan Veli’nin “Bedava” şiiri Londra’daki bizim toplumu da anlatıyor aslında…

Bedava yaşıyoruz, bedava
Hava bedava, bulut bedava
Dere tepe bedava
Yağmur çamur bedava
Otomobillerin dışı
Sinemaların kapısı
Camekanlar bedava
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava
Kelle fiyatına hürriyet
Esirlik bedava
Bedava yaşıyoruz, bedava

***

Faşist Kenan Evren’in 1988’de Londra’yı ziyaret ettiğinde ilk kez bütün dernekler “Defol” demek için biraraya gelmişti… Aradan çok yıllar geçti… Dernekler değişti, federasyonlar, konfederasyonlar kuruldu… Şimdi ilk kez yine aralarında çatı örgütleri de olan 25 dernek taşın altına elini sokmak, arı kovanına çomak sokmak için “Platform” adı altında toplandı…

“Gençlik geleceğimizdir, geleceğine sahip çık” sloganıyla kolları sıvayan Platform’un çatısında göçmen ve sığınmacılara yönelik çalışmalarıyla tanınan politik dernekler var.

Platform amaçlarını çok açık ve net açıkladı: Toplumu kemiren, gençleri bataklıklarına çeken çete, uyuşturucu tüccarları ve kumarhenelere karşı aktif çalışmalar yapmak, ortak gençlik projelerini hayata geçrmek…

Platform çalışmalarını iki temel ayak üzerinde kuruyor. İlki sivil toplum olarak çete, uyuşturucu tüccarları ve kumarhenelere karşı mücadele edecek güvenlik güçlerini harekete geçirmek, denetlemek, baskı yapmak, yönlendirmek… İkinci de bataklığı besleyen unsurları yok etmek için projeler üretmek… Giderek zorlaşan eğitim hakkı için merkezi ve yerel yönetime baskı uygulamak, gençlerin ilgisini daha yararlı çalışmalara çekmek…

Platform mağdur aileler olmak üzere bütün toplum üyelerini çalışmalara katmanın önemli olduğunun da farkında… Çeteleşme, uyuşturucu, kumar ve fuhuşun faturası kayıp gençlik ve genç ölümler… Bu faturayı ödemek zorunda bırakılanlar artık seyretmeyecek “yeter” diye karşı çıkacak…

***

Platform nüfusu 400 binlerde olduğu öngörülen toplumun Kuzey Londra’da yaşayan bir kısmına sesleniyor… Platform’u oluşturan derneklere soğuk bakanlar olabilir… Platform bileşenlerine karşı çıkabilirsiniz ama elini taşın altına sokan, kendisi dışındaki yaşamları düşünen ve yalnızca toplumsal çıkar için biraraya gelen bu çalışmanın desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu ve Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi bu örnek çalışmayı kendi çatısında da başlatabilir… Platform ile “ortak payda”da eşgüdümlü çalışmalar yapabilir… Eğer bir evi dezenfekte yapacaksanız heryeri dip bucak ilaçlamanız gerekir… Yoksa başarı şansınız olmaz…

Toplum olarak oldu bitti hep kendi yazgımızla başbaşa bırakıldık… Geldiğimiz topraklardaki yöneticiler bizi hep “döviz” olarak gördü ve öyle de davrandı. Makus talihimizi değiştirmek bizim elimizde… Haybeye yaşamayalım haybeye…

1083600cookie-checkHaybeye yaşamayalım
Önceki haberErcan Havaalanı’nın özelleştirilmesi
Sonraki haberHer Pazar’da Halit Refiğ anılıyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.