İNGİLTERE… Av. Muhammet Çankıran’ı doğum gününde anıyoruz

Bu hafta İngiltere gündeminde korona önlemlerinde gevşeme ve üçüncü aşı tartışılıyor. İngiltere basınında yer bulan iki haberi de burada sizinle paylaşmak istiyorum.

BBC’ye göre “McDonald’s 20.000 personel alacak ve 50 mağaza açacak…” Burger devi McDonald’s, 50 yeni mağaza açma planlarının bir parçası olarak bu yıl İngiltere ve İrlanda’da da 20 bin istihdan yaratmayı” planladığını açıkladı.

İngiltere’nin ünlü aşçılarından Jamie Oliver okullarda abur cubur yemeği yasaklatmakla kalmamış, 2017’de McDonald’s’a karşı açtığı davada hamburgerlerin köpek mamasına eş sayılan içinde et olmayan, hayvansal yağ hamuru ve amonyaktan oluştuğu kanıtlamıştı. Buna rağmen McDonald’slara ilgiyi anlayabilmiş değilim…

***

20 Haziran’da bir hafta sürecek Dünya Mülteciler Günü başladı. Dünyadaki mültecilerin sorunlarına dikkati çekildiği haftada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre; 2020 sonu itibarıyla zulümden ve insan hakları ihlallerinden kaçmak zorunda kalan insanların dünyada toplam sayısı bir önceki yıla göre artışla 82,4 milyon dolayında.

Emperyalist ülkelerin sömürü çarkının dönmesi için çıkardığı savaş ve iç savaşlarda yerinden yurdundan olup mülteci konumuna düşen milyonlarca insanın üzerinden kirli pazarlıklar da yapıldığına tanık oluyoruz. Örnek mi? Türkiye ve Avrupa Birliği…

Geçen pazar The Sunday Times, İstanbul’un Aksaray semtindeki insan kaçakçılığını yazdı. Haberde, “İtalya üzerinden İngiltere’ye götürülmek üzere kişi başı 10.000 ila 15.000 sterlin arasında bir fiyat teklif edildiği” belirtildi. Türkiye’den kaçışa örnek gösterilecek bu haberde kaçmak isteyenlerin Fransa’dan İngiltere’ye ulaşmak için tekneyle Manş Denizi’ni aşmak için boğulma riskini kabul ettiklerini aktarıyor.

Türkiye her zaman mülteci üretmiş bir ülke. Türkiye’den İngiltere’ye 1980’lerin sonu, 90’lar hatta 2000’lerde gelen mültecilerin dramları umarım bir gün anlatılır. Ben bu köşede 80’lerin sonu ve 90’ların başında Türkiye’den gelen ve kalabilmek için yaptığı eylemlerde yanarak yaşamlarını yitiren Şiho İyigüven ve Turan Peköz ile 2005’te Campsfield House Detention Center’de kendisini asarak yaşamına son verdiği açıklanan Ramazan Kumluca’yı anmak istiyorum. Bu üç mülteci yaşamlarını yitirseler de Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’nın mülteci politikasında kendisine çeki düzen vermesi ve sıkı mülteci uygulamasını yumuşattığını da belirtmeliyim.

Mülteciler Haftası’nda mültecilerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çaba gösteren Ali Aksoy’un da kulağını çınlatmak isterim. Mayıs 2000 Hackney Refugee Form (Mülteciler Formu) olarak kurulan ve adını 2018’de Hackney Refugee and Migroon Form’un kurucusu ve başkanı. Londra Belediye Başkanları’na danışmanlık yapan Ali Aksoy’un özverili çalışmalarını toplum unutmayacaktır. Kimseler yurdundan yuvasından olmasın, mülteci konumuna düşmesin dileğiyle…

***

Son olarak Muhammet Çankıran dostumuzu anıyoruz dostlar… 26 Mart 2020’de yitirdiğimiz Muhammet Çankıran’ı doğum günü 30 Haziran’da anacağız. Emekçi ve emekçi dostu efsane avukat Çankıran 30 Haziran saat 16’da sırlandığı Kuzey Londra’da Trent Park Mezarlığı’nda anılacak. Ayrıca aynı gün Turn Pike Lane’deki İAKM-Cemevi’nde saat 19-21 arasında da anma sürecek.

Muhammet Çankıran iyi bir avukat olduğu kadar çok iyi de bir yazardı. Zerrin Çankıran’ın eşinin yazılarını ve dostlarının yorumlarını kitaplaştırdığını da buradan duyurayım.

ÖNEMLİ NOT: Bu yazı yayınlandıktan sonra, 30 Haziran Çarşamba Muhammet Çankıran’ı anma etkinlikleri daha sonra açıklanacak bir güne ertelendi. Dostlara duyurulur…

2526300cookie-checkİNGİLTERE… Av. Muhammet Çankıran’ı doğum gününde anıyoruz
Önceki haberİngiltere, Türkiye’yi 10 gün otel karantinası uygulanan ‘kırmızı liste’den yine çıkarmadı
Sonraki haberAbdullah Gül’den pişmanlık dolu itiraflar: Biliyorduk ama yapamadık
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.