İNGİLTERE… Kovalak

“Kovalak” kelimesi Çanakkale ve Balıkesir civarında kullanılır. Kovalak; elinde avucunda olmadığı halde başkasının parasıyla gösteriş için gereksiz harcayana, tüketene denir.

Geçenlerde haber ajanslarına “Türkiye’den İngiltere’ye ‘corona’ yardımı” başlıklı haber düştüğünde işte bu kelime cuk diye oturdu: Kovalaklık… Haberde Türkiye’nin, Covid-19’la mücadeleye destek amacıyla, İngiltere’ye tıbbi yardım malzemesi gönderdiği ballandıra ballandıra anlatılıyordu. Haliyle yandaş medya bu haberi çok sevdi. Türkiye, İngiltere’ye bile yardım ediyordu…

Facebook’ta haberi paylaşırken arkadaşlara da şu soruyu sordum; “İthalata dayalı kısırlı üretimi olan ‘gelişmekte olan’ diye tanımlanan bir ülkeden, milli gelirinin üç katına sahip sanayileşmiş bir ülkeye tıbbi yardımı, anlamak istiyorum. 1. Kovalaklık 2. İç politikaya yönelik manevra 3. Bir ver, üç iste taktiği 4. Uluslararası ilişkiler böyledir. Senin kafan pek basmaz koçum. 5. Kafanı yorma ‘hepsi’ be yaaa… Sizce kaç numara?”

Gelen yanıtların çoğu 5 numaraydı. Hani “ayranı yok içmeye…” gibi şık ekleyenler de vardı… Çanakkale ve Balıkesir bölgesindeki arkadaşların 1’inci şıkkı tıklaması ve aslında aynı anlama gelen “ayran” şıkkını da ekleyenleri görünce “kovalak”ın pek anlaşılmadığını düşündüm. Akademisyen arkadaşım Zafer Yörük de benim gibi kovalaklık diyenler arasındaydı. Bir de Facebook’ta özelden sorduğum Türkiye’nin Londra eski büyükelçilerinden ve CHP’nin dışişlerinden sorumlu milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz de “şık 1” dedi. Prof. Dr. İbrahim Sirkeci hocamız da “6. Osmanlı rüyası” demiş. Sizin yorumunuzu da merak ediyorum hani…

Bu arada bir okurumdan “İthalata dayalı kısırlı üretimi olan ülke Türkiye mi? Güldürmeyin beni” diye başlayan İngiltere yerine Türkiye’nin sanayileşmiş durumda olduğunu öne süren bir yorum aldım. Okur “Ayrıca bu konuyu bu şekilde basite indirgemeniz hiç yakışmıyor gazeteci kimliğinize” diye devam etmiş. Ne diyeyim. Dumura uğradım. Her gün bir şey öğretiyor hayat.

* * *

Dünya Temel Gelir Ağı’nın kurucusu Prof. Dr. Guy Standing, “Temel bir geliri olan dönüştürücü bir stratejimiz yoksa korkarım ki 1930’lardaki gibi otoriter tiranlara hızlı bir geçiş gerçekleştireceğiz” diyor. Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e konuşan İngiliz iktisatçı, “Koronavirüs salgını bu tehlikeyi çok daha büyük hale getirir” diye devam ediyor.

Yazar Aydın Çubukçu da uyarmıştı. II. Dünya Savaşı sonrasında emperyalist ülkelerde işçi sınıfı (seçimle iktidara gelebilecek kadar) güçlüydü ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği emperyalizme bir tehdit ve işçi sınıfının arkasını yaslayabileceği bir güçtü. Kapitalist ülkeler işte bu nedenlerle iktidarlarını koruyabilmek için sosyal hakları tanımak zorunda kaldılar ve süreç içinde işçi sınıfı gücünü yitirdikçe de tırpanladılar… Salgın sonrasının fotoğrafında eski gücünü yitirmiş bir işçi sınıfı yer alacak, üstelik küresel sosyalizme kol kanat gerecek bir kale de olmayacak… Safları örgütlü mücadelede sıklaştırmazsak, duyduğumuz çizmelerin sesi olacak dostlar…

* * *

Her 11 Nisan’da Kıbrıslı Türk ve Rum sosyalistler ortaklaşa olarak, Kıbrıs’ta 1965’te katledilen sendikacılar Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’i anma gecesi düzenlerdi. Bu yıl ilk kez virüs salgını nedeniyle toplanılmadı. İngiltere’deki Kıbrıslı toplum son 3 yılda çok değerli isimlerini yitirdi. Sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’iyle birlikte Hasan Raif, İlker Kılıç, Hulus İbrahim ve salgında yitirdiğimiz Kamil Ahmet’i de saygıyla anıyorum.

2407450cookie-checkİNGİLTERE… Kovalak
Önceki haberDay-Mer’den “desteğe katılın” çağrısı
Sonraki haberSudan corona virüs bulaşır mı?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.