İçinizdeki cevheri çıkarmanın 6 yolu

– Bir öğrenme stili yaklaşımı
Aylık bütçeniz üzerinde çalışıyor ve faturaları ödemek için yükümlülüklerinizle mücadele ediyor olduğunuz zaman :
-Geçen yıldan beri biriktirmekte olduğunuz dosyaları ve gazeteleri dikkate alır mısınız – veya ay sonu son teslim tarihini karşılamak için eksik kalemleri arar mısınız?
-Tüm ışıklar açık iken mutfak masasında çalışır mısınız – veya yumuşak aydınlatmalı bir lambanın bitişiğinde kolay bir sandalyede rahat bir şekilde oturur musunuz?
-Ailenin geri kalanı yatağa gidinceye kadar veya başka bir yere gidinceye kadar bekler misiniz? Öyle ki, sessizliğe sahip olabilirsiniz – veya düşünmeniz için arka plan müziğe ihtiyacınız olduğu için, spor olayını veya sevdiğiniz müziği açar mısınız?
-Kendi yargınıza güvendiğiniz için yalnız çalışır mısınız – veya bir otoriteye güvendiğiniz zaman rahat hissettiğinizden dolayı vergi hesap uzmanınıza danışır mısınız?
-Taze bir başlangıç elde etmek için erken uyanır mısınız veya gerçekten en iyi “düşündüğünüz” zamanın geç vaktine kadar görevi erteler misiniz?

Bu ayrılmalar, yapabileceğimiz çoğu şeyleri etkileyen öğrenme stillerinin farklı elemanlarının birkaçına işaret eder.

ÖĞRENME STİLİ NEDİR?

Öğrenme stili, insanların, yeni ve zor akademik bilginin üzerinde yoğunlaşmaya, işlemeye , içselleştirmeye, ve hatırlamaya başlamasının yoludur.
O, bazı insanlar için , aynı ortamları ve kaynakları etkin, diğerleri için etkisiz yapan, hem biyolojik hem de gelişimsel kişilik özelliklerinden oluşur.
Parmak izleri gibi, iki birey, tamamen aynı değildir veya aynı öğrenme stiline sahip değildir. İnsanlar bilgiyi, deneyimli öğrenme yoluyla onu işiterek, görerek, veya deneyerek veya iyice öğrenerek karmaşık bilgiyi daha iyi veya daha az hatırlama için, işledikleri ve farklı bir yetenek gösterdikleri zaman, farklı duyumsal usulleri kullanmayı tercih eder.

Son üç on yıldır, Jamaica, New York’ta St. John’un Üniversitesinde Öğretme ve Öğrenme Stillerini Çalışma için Merkezin Direktörü ve Eğitim Profesörü Dr. Rita Dunn ve onun meslektaşları, eğitim için öğrenme stilleri ile ilgili , akademik araştırmanın masif bir gövdesini üretti. Şimdi, öğrenme stillerinin, onların öğrenmelerine yardımcı olmak ve daha iyi işlev yapmaları için (a) uluslararası ayarlarda çocuklar (b) yetişkinler, ve (c) çalışanlar için ilgisini inceliyoruz.

İlginç şekilde, eşlerin öğrenme stilleri, birbirinden tümüyle zıt olma eğiliminde olur. İlk doğan çocuklar, anne babalarından birinin stilini yansıtmaya meyilli olur. İkinci kardeş, erkek kardeşinden veya kız kardeşinden farklı olan bir öğrenme stili gösterir ve bunun yerine, diğer anne babasının stilini yansıtır.
Ailede üçüncü çocuk, aynı şekilde, daha büyük kardeşlerinden birinden farklı olan bir öğrenme stiline sahip olur.

Araştırmacılar, “öğrenme stilini” belirlemek ve karakterize etmek için, güvenilir değerlendirme araçları geliştirdi. Üstelik, eğitimle ilgili literatür, onların başarısını karmaşık bilişsel görevler ile geliştiren, mühendislere, öğretmenlere, tıp ve hukuk öğrencilerine ve hemşirelere yardım etmede, bu yaklaşımın olağanüstü etkileyiciliğini belgeleme araştırmasının büyüyen bir gövdesi ile izliyor, böylece, birinin öğrenme stilini anlamanın kanıtını sağlama, personel büyüme ve başarısı için kritiktir.

KENDİ ÖĞRENME STİLİNİZDEN FAYDALANMAK İÇİN ALTI YOL

1) Her kişinin eşsiz olarak farklı, ve farklı güçlü yönleri olduğunun ve farklı bir şekilde öğrendiğinin farkında olun. Araştırma, sizin güçlü yönlerinizi kullandığınız zaman, en etkili olduğunuzu ileri sürer.
Bununla beraber, kendi öğrenme stilimizin durumunu değerlendirmeden, çoğumuz, zayıf yönlerimiz yoluyla üretmeye çabalarız. Bu, işte daha az üretkenliğe ve evde boş zamana yol açar.
2) Kendi öğrenme stilinizi belirleyin. İnsanlar arasında, bazı farklar rahatlıkla görünürken , diğerleri görülmez. Bu yüzden, güvenilir ve geçerli standart olmuş bir araç kullanmak önemlidir.
3) Stilinizi bir kez öğrendikten sonra, kendinize, zor veya meydan okuyan görünen herhangi bir şey öğretmek için, onu kullanın. Bu, hükümeti atlatma veya çocuğunuzun öğretmenine notlar yazma gibi yoğunlaşma gerektiren herhangi karmaşık bir görev olabilir. Nasıl öğrendiğiniz ve nasıl çalıştığınız arasında daha büyük bir harmoni var olduğu zaman, durumlar, daha kolay görünecek ve daha hızlı bir şekilde hareket edecektir.
4) Adım adım analitik bir işlemci veya ayrıntılar üzerinde siz yoğunlaşabilmeden önce büyük resmi görmeye ihtiyacı olan küresel bir öğrenici olup olmadığınızı belirleyin. Bu öğrenicilerin her biri, eşit olarak yeteneklidir, fakat işlevler farklıdır.
Küresel öğreniciler, çoğu kez, düşünürken onların arzuladığı sesi temin etmek için, kendi kendilerine mırıldanır, konuşur, veya şarkı söyler. Onlar, hiperaktif olma veya ışıl ışıl yanan bir odada gergin olma eğiliminde olur. Onlar, yayılmadan, kıvranmadan veya hareket etmeden, sıra veya masalarda 15 veya 20 dakikadan fazla oturabilemez. Analitik olarak öğretildikleri zaman, her neye maruz kaldıklarında atıştırır, fısıldar, çömelir ve ilgiyi kaybederler. Diğer taraftan, analitikler, minimum besin veya kuru yemiş ile biçimsel, sessiz, ışıl ışıl bir aydınlık alanda en iyi düşünür.
5) Kendinize ait öğrenme stili güçlü yönlerinizin avantajını kullanarak, ortamınızı düzenleyin veya yeniden düzenleyin. Örneğin, çalışıken mırıldanmayı severseniz, başka birinin canını sıkmayacağınız , sessiz bir yer bulun. Alana ihtiyacınız varsa, bilgisayarınızı bulundurduğunuz sırada çalışmayın. Ara vermeye ihtiyacınız olursa, onlara izin vermek için, zamanınızı yapılandırın, fakat, bir aralık kümesinden sonra göreve geri döndüğünüzden emin olun.
6) Eski-çağ bilgeliği hakkındakini unutun, “Ne bilmezseniz, sizi incitmez”. Kendinize ait güçlü yönler hakkında ne bilmediğiniz, sizi incitebilir. İnsanlar (kendileri için) yanlış stilde üretken olabilmelerine rağmen, kendi öğrenme stillerinde çalıştıkları zaman, önemli ölçüde (anlamlı bir biçimde), daha çok öyle yaparlar.

* İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından HENRY S. TENEDERO’nun makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.
http://www.pekiyi.150m.com
[email protected]

741310cookie-checkİçinizdeki cevheri çıkarmanın 6 yolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.