Kıbrıslı Türkler AB içerisinde haklara sahip mi?

11 gün sürecek olan etkinlik, Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Amerika’dan 56 üye ülkenin temsil edildiği dünyanın en büyük bölgesel güvenlik kuruluşu olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından düzenleniyor. İBUT her yıl AGİT’e üye ülkelerin demokrasi ve insan hakları konularındaki taahhütlerini inceleyerek bu taahhütlere uyulmasını geliştirmenin yollarını araştırıyor.

Embargoed!, başından beri Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan Uluslararası izolasyonun etkilerine yönelik farkındalık yaratmada en ön safta yer almaktadır. Grubun Başkan Yardımcısı Fahri Zihni, avukat Ergin Ballı ve bir aktivist Levent Akbulut, bu yıl Polonya’nın Başkenti Varşova’da yer alacak olan etkinlikte konuşacaklar. Embargoed!, Kıbrıslı Rumlardan oluşan Güney Kıbrıs AB Dönem Başkanlığını yürütürken Kıbrıslı Türklerden oluşan Kuzey Kıbrıs’ın bir kez daha dondurulduğu bu dönemde eğer varsa, Kıbrıslı Türklerin AB içerisinde ne gibi haklara sahip olduğunu soracak.

İBUT’a ilk kez 2008 yılında katılan Embargoed, bu yıl beşinci kez bu toplantıda yer alacak ve aşağıda belirtilen oturumlarda sunumlarda bulunacak:

26 Eylül’de, Hukukun Üstünlüğü (Ergin Ballı ‘Hukuk ve Kıbrıs mülkiyet konusu’ konulu sunumda bulunacak)
28 Eylül’de, Tolerans ve Eşit Davranma I – Fırsat Eşitliği (Levent Akbulut, “Kıbrıslı Türklerin spordan dışlanmaları’ konulu sunumda bulunacak)
3, Ekim’de, Tolerans ve Ayrımcılık II, Irkçılık, Yabancı Düşmanlığı ve Ayrımcılığa Karşı Mücadele (Fahri Zihni ‘Kıbrıs’ta Irk Ayrımı’ konulu sunumda bulunacak)
4 Ekim’de Demokratik Kurumlar- Vatandaşlık ve Siyasi Haklar ( (Fahri Zihni ‘AB’nin Görünmez Vatandaşları’ konulu sunumda bulunacak)

Zihni konuyla ilgili açıklamasında “Birkaç yıldan bu yana İBUT’ta Kıbrıslı Türklerin karşılaştığı ayrımcılığı vurgulamaktayız ve ortaya koyduğumuz hususlar her zaman için delegeler tarafından olumlu karşılanmaktadır. Artık AGİT üyelerinin harekete geçtiklerini görmek istiyoruz. Eğer insan hakları konusunda ciddilerse, bu ülkeler ve sivil toplum örgütleri AB ailesi içerisinde Kıbrıslı Türklerin haklarını ne zaman savunmaya başlayacak? Kıbrıslı Türklerin süresiz olarak siyasi belirsizlik içerisinde en temel haklarından mahrum edilmiş bir şekilde kalmalarını beklemek kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 yılında Kıbrıslı Rum ve Türkler tarafından kuruldu. Güç paylaşımına dayalı olan devlet 1963 Aralık ayında yıkılmasıyla iki toplum ise o tarihten bu yana kendi yönetimlerini oluşturdu. Onlarca yıl süren sorunun çözülmesi ve birleşik bir Kıbrıs’ın AB’ye üye olmasına yönelik uluslararası çabalar 2004 yılında başarısızlıkla sonuçlandı. 24 Nisan’da yapılan referandumda Kıbrıslı Türklerin %65’i BM tarafından desteklenen Annan Planı’na “evet” derken Kıbrıslı Rumların %76’sı, hazırlanmasına katkıda bulundukları plana “hayır” dedi. Kıbrıslı Rumlar, AB’ye üye oldukları 1 Mayıs 2004 tarihinden bu yana veto yetkilerini, AB Komiseri Verheugen ve dünya liderlerinin ‘Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son vermeye’ yönelik sözlerinin gerçekleşmesini engellemek için kullanmaktadırlar.

FOTOĞRAF: Fahri Zihni 2011 Avrupa Strasbourg Meclisi’nde

761940cookie-checkKıbrıslı Türkler AB içerisinde haklara sahip mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.