Nihavent’ten Londra’da Itri konseri

Nihavent’in kurucusu Cahit Baylav, Türkiye ve dünyada besteleriyle tanınan büyük Türk bestekarı Buhurizade Mustafa Itri’nin ölümünün 300’ncü yılında Londra’da konserleriyle anılacağını söyledi. UNESCO tarafından 2012 Itri yılı olarak ilan edilmişti.

İlk konserin 18 Mayıs cuma günü saat 19’da Yunus Emre Kültür Merkezi’nde erçekleşeceğini belirten Baylav, “Itri konserlerimiz yıl içinde çeşitli salonlarda devam edecektir” dedi.

Baylav, “10 Maple Street, London W1T 5HA” adresindeki Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki konserin ücretsiz olarak izlenebileceğini aktararak, ayrıntılı bilginin 07956953366’dan alınabileceğini de sözlerine ekledi.

ITRİ?

1640’da doğan Türk bestekarı Itri 1712’de yaşamını yitirdi. Asıl adı Mustafa olup çiçekclik ve meyvecilikle uğraştığı için Itri mahlasını aldığı sanılıyor. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17. yüzyıl bestecileri vardır. Çağının kaynakları mevlevi olduğunu gösteriyor.

Itri’nin Neva Kâr’ı Klâsik Türk Musikisi repertuarının en yetkin eseri olarak kabul ediliyor. Makamsal geçkiler, ezgilerin zengin ve orijinalliği bu eseri bir baş yapıt haline getirmiştir. Kâr’ın sözleri ünlü İranlı şair Hafız-ı Şîrâzî’ye aittir. Yine Segâh Yürük Semaisi olan güftesi Nefî’ye ait “Tûti-i mûcize-gûyem ne desem lâf değil” çok bilinen ve seslendirilen bir eseridir.

Dini musikinin de çok önemli eserleri yine Itri’ye aia bulunuyor. Bunlar arasında Segah Bayram Tekbiri, Segah Salat-ı Ümmiye, Cuma Salatı, Dilkeş-haveran Gece Salası, Rast Mevlevi Naatı bütün İslam dünyasında çok biliniyor.

759500cookie-checkNihavent’ten Londra’da Itri konseri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.