Orantısız bir yazı

Oysa bugünün egemenlerine baktığınızda, hepsi ezici emperyal güçlerini acımasız bir orantısızlıkla kullanıp, şiddet, gasp ve katliamlar uygulayan devletler olarak utanılacak tarihlerinin üzerinde kurmuşlardır günümüzde bile dünyayı yönetegeldikleri hakimiyetlerini…
İngiltere orantısız deniz gücüne dayanarak uyguladığı orantısız bölücülüklerle Dünya’ya hakim olurken, Batı Avrupa ülkelerinin Afrika’daki savunmasız kabileleri katledip o topraklara belli bir orantısal paylaşımla yerleşmeleri de hiç de orantılı bir güç kullanarak olmamıştır. ABD kurulurken hedef olan milyonlarca Kızılderili, oklara yaylara karşı, orantısız biçimde gürleyen sopalarla katledilmişlerdir. Tarih orantılı bir güçle hegomanya kurana tanık olmamıştır. Orantısız güç o zamanlar yargılansaydı, bugünkü devletler de, sınırlar da, hükümranlar da meşru sayılmazlardı.
Mesela Yavuz’un Suriye ve Lübnan’ı fethedip Mısır’ın yolunu açtığı Mercidabık savaşında eşit sayıdaki Memluklar’ın üzerine, o zamanın büyük bir orantısız gücü olan 300 adet sahra topuyla saldırdığı bilinir. Dönüşünde halifeliği getirdiği ve Osmanlı’nın gerileme devrine ilk adım attığı devirdir Yavuz devri… Yani bu topraklardaki gerilemeler de, gerilimler de, gerilikler de orantısız güç genetiği nedeniyle hortlamaktadır aslında.
Zeka oranından muaf şekilde biçimlendirilip, çarpıtılmış olan din olgusu, günümüzde orantısız bir güç odağı olarak farklı küresel amaçlara ve sistematik ihtiraslara belirleyici sıfatla hizmet etmeye devam etmektedir. Hristiyan kulüplerinin, önce farklı coğrafyalarda ılımanlaştırıp, sonra ateşten siyasilere teslim ederek emellerine yakıt eyledikleri İslam ülkelerinde orantısız adaletler hüküm sürmekte, binlerce insan katledilmekte, hükümranlıklar el değiştirmektedir orantısal rantlar uğruna. Şam’a, Kerkük’e, Bağdat’a, Kahire’ye düşen bombaların orada ölen masum insanlara oranı doğru orantı mıdır? Ters orantılı cehaletin bu denklemdeki oranı nedir?
Akıl orantılı mı dağıtılmıştır bu coğrafyalara? Zeka ve zenginlik orantılı mı bahşedilmiştir? Savaş sebebi olan petrolün yer altı zenginliği olarak zeka özürlü Ortadoğu’ya orantılı üleştirildiği düşünülebilir mi? Dini kullanıp, ikbal dağıtıp, nemalananlar orantı gözeterek mi yaparlar işlerini? Aza tamah etmeyenin çoğu bulamadığı atasözü hangi oranda doğrudur artık? Keklikler orantılı güçlerle mi avlanırlar insanlar tarafından? Ceylan orantılı güce mi kurban gider kaplanın pençelerinde? Zebranın kaçış süratinin çitanın saldırı süratine oranı, timsahın çene kuvvetinin mandanın but oranına eşit midir? Aslan yüzde kaç oranla kral seçilmiştir ormana? Orman adamlarının ağaç sayısına oranı niçin şuursuzca artmaktadır?

764500cookie-checkOrantısız bir yazı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.