İrlanda’dan İskoçya’ya

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’da “Büyük Pazar”da dolaşırken, akademisyen arkadaşım Yalçın’a bu pazarda mutlaka bir Türk satıcı vardır dedim… “Sanmam” dedi. St. Patrick Günü’ydü… Guinness şapkalı, bıyıksız sakallı pazarcılara sorduk, “Evet var… Adı Ali… Tezgahı şu girişe yakın bir yerde” dediler.

Ali 30’larında ince dalan bir delikanlı… Deriden el yapımı maskları doldurmuş tezgahına… Anadolu işi hepsi… Tezgahını düzeltmekle meşgul olduğundan bizi farketmedi… “Vay Alicim, şükür kavuşturana” diye seslendim… Bizimkisi önce irkildi, sonra şaşırdı… “Şaka yaptık yahu… Daha önce tanışmadık” dedim… Ali, İrlandalı bir turistle evlenip Belfast’a yerleşmiş… İrlanda’da binden fazla Türkiye kökenli göçmen olduğunu söyledi.

Bizimkisine Belfast’ta esen barış rüzgarını sorduk… Katolik ayrılıkçılarla, Birleşik Krallık yanlısı Protestanlar arasındaki sıcak çatışmaların artık bir sürtüşmeye dönüştüğünü söyledi. Liderlerin tansiyonu düşürmesi halklara da yansımış…

“İrlanda sorunu konusunda ne düşünüyorsunuz” sorumu da “Kuzey İrlanda Birleşik Krallık’ın bir sömürgesi… Güney’deki İrlanda Cumhuriyetiyle birleşmeli tabii ki… Bunun için mücadele eden Cumhuriyetçiler haklı” diye yanıtladı.

Şimdiye kadar Birleşik Krallık, “Bağımsız olmak istiyorsanız referanduma gidebilirsiniz” diyordu. 1.7 milyon nüfusun yüzde 43’ünü oluşturan Katoliklerdeki doğurganlık oranındaki hızlı artış Birleşik Krallık’ı (IRA’nın yanısıra) barışa zorlayan nedenler arasında sayılabilir.

Kuzey İrlanda ekonomisi Birleşik Krallık içinde en kötü olanı. Ülkede gemi inşası ve tekstil hâlâ önemli. Ünlü Titanic gemisi Belfast’daki tersanede İrlandalı işçilerce yapılmış… Belfastlılar, “Gemiyi biz yaptık ama İngiliz kaptan batırdı” diye hayıflanıyorlar… İrlandalılar eninde sonunda kendi gemilerini kendileri, üstelik tek parça olarak yüzdürecekler… Eminim…

***

Sıtkı Nalcı

İskoçya-İngiltere arasındaki tarihi mücadeleyi “Cesur Yürek” filminde izlemiş olmalısınız. Ne güzel bir filmdir o… Bağımsızlığın en büyük aşk olduğunu anlatır…

Geçen Haziran’da Büyükelçilikteki bir resepsiyonda Sıtkı Nalcı’yla tanıştım… 50’lilerine merdiven dayamış Nalcı’nın sakin ve samimi bir tavrı var… 30 yıldır İskoçya’da yaşadığını belirterek, kendisini “eşitlik ve insan hakları aktivisti” olarak tanıttı…

Nalcı’nın kartviziti epey kalabalık… İskoçya Yabancılar Derneği ile 2013’te kurulan Türk-İskoç Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetim kurulu başkanı. En ilginci de “Scottish National Party”nin Güney İskoçya Bölümü Başkanı olması.. Bugünlerde İskoçya’da Bağımsızlık Referandumu’nda “Evet” çıkması için çalışıyor… Ve en en ilginci de Nalcı’nın benim gibi Akşehirli olması… Aynı liseyi bitirip aynı kaldırımları arşınlamışız… Hemşehrim Sıtkı, şimdi “Cesur Yürek”lerle bağımsızlık mücadelesinde…

Nalcı referandumda “Evet”çilerin yüzde 62’yle kazanacağını öngörüyor… İskoçya, Birleşik Krallık’tan 308 yıllık zincirlerini koparıp bağımsız olursa daha sosyal ve demokrat bir ülke olma yolunda ilerleyecek. Herşeyden önce Westminister parlamentosuna tek muhafazakar milletvekili göndermesine karşın muhafazakar bir iktidar tarafından yönetilmek adaletsizliğinden de kurtulacak… (İşçi Partisi de oy deposunu kaybetmemek için bağımsızlığa karşı…)

Birleşik Krallık’ın topraklarının 3’te biri, nüfusunun da 12’de birini oluşturan bu ülke, başta petrol olmak üzere yeraltı kaynaklarını da artık yalnızca kendi ekonomisi için kullanacak… Nalcıya göre bağımsız ve özgür bir İskoçya rüyası gerçekleştiğinde bu uçsuz bucaksız ülke, İngiltere’nin gerici anti göçmen yasalarını rafa kaldırıp göçmenlere kapısını açacak. İskoçya’daki 5 bine yakın Türkiyeli sayısı da o zaman gönlünce çoğalacak…

Şimdi İskoçya’da 007 James Bond’lar referandumda “Hayır” çıkması için entrika peşinde koşuyor olmalı… Ben her şeye rağmen eninde sonunda İskoçya’nın bağımsız olacağına inanıyorum. Çünkü Akşehirliler bir işe el attı mı, Alimallah koparırlar. Kendimden bilirim…

1084360cookie-checkİrlanda’dan İskoçya’ya
Önceki haberRessam Uzel Taurus’ta…
Sonraki haberİsrailli askerlerden ilginç mektup
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.