Sandık başındaydık

Seçimde 650 üyeli parlamentonun 649 üyesi belirlenecek. Bir seçim bölgesinde adaylardan birinin ölmesi nedeniyle oylama üç hafta sonraya ertelendi. Gözlemciler, Britanya’nın bugün, yakın tarihteki en çekişmeli seçimlerden birine tanık olacağını söylüyor. Yerel saatle sabah 7’de açılan sandıklar akşam saat 10’da kapanacak.

44 Milyon seçmenin yaklaşık bir çeyreğinin seçim günü öncesinde postayla oy kullanmış olduğu tahmin ediliyor. Geçen seçimlerin iki katı oranla yüzde 40 seçmenin kararsız olduğu ve partilerin kaderinin de bu kararsızlarca belirneceği sanılıyor.

Kamuoyu yoklamaları, ana muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin yüzde 35 civarında oy alabileceğine işaret ediyor. Parlamentoda hiçbir partinin, tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu elde edememesi, güçlü bir olasılık olarak görülüyor.

Anketler 13 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi’ni ikinci, son haftalarda oy oranını sürpriz bir şekilde artırdığı gözlenen Liberal Demokrat Parti’yi üçüncü sırada gösteriyor.

EKONOMİK KRİZ

The Financial Times gazetesi, piyasaların Muhafazakar Parti’nin güçlü bir hükümet kurma beklentisinde olmasına karşın anketlerin hala hiçbir partinin çoğunluk sağlayamayacağı bir parlamentoya işaret ettiğine dikkat çekiyor.

Gazeteye göre, İngiltere’nin bütçe açığı 250 milyar dolar civarında. Bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 11’den fazla. Bu anlamda İngiltere’nin durumu, Yunanistan’ınkinden kötü. Ama yatırımcılar, güçlü bir hükümetin krizi aşabileceğine inanıyor. Fakat hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediği bir parlamentonun sorunları aşması da zor görünüyor.

KAMPANYADA KONUŞULMAYANLAR

Guardian yazarı Simon Jenkins’in yazdığı gibi seçim kampanyası döneminde ülkenin İşçi Partisi ve Muhafazakarların benzer düşündüğü Irak ve Afganistan savaşları, ekonomik krizin nedeni, küresel ısınmaya karşı mücadale şehir ve ülke planlamasındaki yanlışlıklar ve demokratik yetki devri gibi başlıca sorunlar konuşulmadı.

İŞÇİ PARTİSİ VE MUHAFAZAKARLARIN BİRLEŞTİKLERİ NOKTALAR

– Bütçe açığı için sosyal yatırım ve sosyal haklarda kesinti ve işten çıkarma…
– İşgalin sürmesi
– Avrupa’nın savunmasında Fransa ve Almanya ile ilişkilerin güçlendirilmesi
– AB ile dirsek temasının sürmesi (Euro’ya katılım ve yetki devrinin referanduma götürülmesi)
– Türkiye’nin AB üyeliğine destek
– Filistin sorununa iki devletli çözümü destekliyor.
– İran’ın nükleer silah elde etme hedefine diplomatik yollarla engel olunması

EKONOMİDE FARKLI GÖRÜŞ

– İşçi Partisi Muhafazakarların çocuklu ailelere yönelik vergi indirimlerini kaldırırken, miras vergisini de en zengin kesimin işine yarayacak şekilde düzenleme planına karşı çıkıyor
– Liberal Demokratlar sosyal yatırımları önemsiyor. AB’ye daha sıcak ve Irak-Afganistan işgallerinin bir an önce son bulmasını istiyor. İsrail’e baskı ve İran konusunda diplomatik bir çözümü destekliyor, güç kullanımına karşı.

1083200cookie-checkSandık başındaydık
Önceki haberBıji Apo
Sonraki haberMahir Güven ve Şahin Paksoy birarada
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.