Serpil Ersan mı? Itır Sökmen mi?

Efendim günlerden bir gün göçmen derneklerin birinde davet üzerine 3 yıl önce kaleme aldığım belgesel roman Aşkolsun’u anlatıyordum… Söyleşi sonrasında dinleyiciler Londra’daki en başarılı derneği sordu. Başarı kıssasa göre değişir tabii… Örneğin kitlesel büyüme, toplumun herkesimine ulaşma ve devlet kurumları da içinde olmak üzere toplumun ciddi şirketlerinin desteğini sağlama kıssaslarında Business Network (Biznet UK) çok başarılı demiştim. Hala da aynı fikirdeyim…

Biznet UK bu yıl ikinci olarak Londra’nın En Başarılı Türkleri’ni seçiyor… mostsuccessfulturks.org web sayfası üzerinden her kategori için seçilen 3 isim halk oylamasına sunuldu. Ödüller de 21 Kasım akşamı Grand Ballroom Hilton Park Lane Hotel’de sahiplerini bulacak. Türk kökenli Belediye Başkanı Sayın Boris Johnson’nun da katılacağı topluma hizmet gecesinin biletleri ise 250 sterlin. Biznet UK’in 2008’de kurulmasına karşın böyle büyümesi takdire şayan.

Neyse belki Londra’daki başarılı Türk gazeteciler katogorisine beni de aday gösterirler diye Biznet UK’un mostsuccessfulturks.org sitesine bir göz attım… Neredeyse her katagori var ama “gazeteci” yok ne yazık ki. Olsa aday gösterirler mi? Aday gösterirlerse ben “İstemem yahu” deyip, yan cebimi mi gösteririm? “Yahu arkadaşlar aday göstermiş şimdi. Katılmasak ayıp olur” deyip alçak gönüllü mü davranırım? Yoksa adaylıktan çekilir miyim? Yanıtını biliyorum tabii ama aday arkadaşları etki altında bırakmamak için söylemem. Sitede yer alan çoğu katagoride başarılı olmak için kapitalizmin kurallarını iyi bilip ona göre oynamak gerekiyor. Bakın bunu açıkca söyleyebilirim.

Bütün bunları düşünürken aaa bir de ne göreyim “eski” arkadaşım, kaza davalarında uzman avukat Serpil Ersan da “En Başarılı İşkadınları” katogorisinde finale kalmış. Ersan’ın adaylığının bir “kaza” olmadığını, bunu harbiden hakettiğini düşünüyorum.

Oyum “yoldaş Serpil Ersan’a!” diyecektim ki, Tulip Holidays’in sahiplerinden Itır Sökmen’in adını da farkettim. Itır Hanım’ı çok severim. Üstelik değerli eşi CHP Dayanışma Derneği’nin eski başkanlarından Kadri Sökmen, turizm sektörünün de duayenlerinden. Kadri abiden ne zaman demeç almak istesem onca işi arasında bana zaman ayırır.

Üçüncü aday ise Ayşe Dickson… İnternette Ladybug Home Textiles Limited’in sahibi olarak tanıtılan Ayşe Dickson’un da çok başarılı olduğuna eminim. Ayşe Hanım lütfen kusura bakmasın ben yakın tanıdıklarım arasında seçim yapacağım.

Ben de bir zamanlar ödül almıştım. O da işkembe çorbası. İnanmayacaksınız ama gerçek. Yıllar önce İstanbul İşkembecisi’ne gitmiştim. O zamanki sahibi bir yazımı çok beğendiği için benden çorba parasını almayacağını söyledi. Çok ısrar ettim ama parayı almadı valla. Ben de “Madem öyle bunu ödül olarak kabul ediyorum” dedim. İnsan ödülünü yer içer mi? Ne yazık ki ödülü, yedikten sonra almış olduğum için yapacak bir şey yoktu….

Bu ödülün öyle kapitalizm ve onun kurallarıyla falan ilgisi falan kesinlikle yok. Üstelik o yazıyı da işkembeden de atmamıştım hani. Harbi bir yazıydı.

Merak ettiğiniz için anlatayım bari… Eskiden Başkonsolosluk cenazelerimizi ayağına götürtüyordu. Nasıl mı? Bir Türk vatandaşı öldü mü cenaze mecburen Knight Bridge’deki Başkonsolosluğa götürülüyor ve görevliler de tabuta bakmaksızın nakil belgelerini imzalıyorlardı. Cenaze yoksa, imza da yok! “Niye öyle?” ya da “Bu işin mantığı ne Allahaşkına?” diye sorarsanız yanıt manıt da yok… Uygulama Osmanlıdan kalmış ve “kıral çıplak” demek de kimsenin aklına gelmemiş… Hepsi bu…

Efendim “işkembe çorbası” ödüllü yazımdan sonra bu ilkel uygulama hemen kaldırıldı. O günden sonra içimizden birisi hakkın rahmetine kavuştuğunda giderayak Knight Bridge trafiğinde turlatmıyorlar… Gerçi o dönemin Başkonsolosu bana acayip kızmış ve beni aforoz etmişti ama çalışanların “iş hacimlerini küçülttüm” diye içlerinden sevindiklerini sanıyorum.

Neyse takdir edersiniz ki başarının ödüllendirilmesi hoş ama ödülün kim tarafından verildiği de önemli. Ben İstanbul İşkembecisi’nden ödül aldım diye gerçekten gurur duyuyorum. Bunu ödülünü bilmeden yemiş birisi olarak itiraf ediyorum…

Hepinize başarılı bir hafta diliyorum…

1083430cookie-checkSerpil Ersan mı? Itır Sökmen mi?
Önceki haberKriz nedeniyle tavuk danışmanı oldu…
Sonraki haber”Adalet Cameron’un DNA’sında yok”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.