Vize muhabbetindeki ikiyüzlüler

Bugün pazar… Nazım’ın şiirindeki gibi kimse beni ilk defa güneşe çıkarmadı ama köşe yazmak için kafamda pek çok konu yer değiştirip duruyor… Ve Ankara’da bomba patlatılan araç: Ölü sayısı 27. Bu kahreden sayı giderek artıyor… Her şey önemsizleşiyor. Ne yazsanız önemi yok.

Bu katliamlardaki neden sonuç ilişkisi nedir? Bugünlere nasıl gelindi? Kimler getirdi? Bunları sorgulayacak, peşini bırakmayacak ne güçlü bir muhalefet var ne de basın. Nasıl olsun ki? Sorgulamak için arkanızı demokrasiye dayamalısınız. Yoksa dayanağınız, sorularınız böyle köşelerde kalır.

***

AKP, Suriyeli göçmenleri Avrupa’ya göndermeme karşılığında Türk vatandaşlarının “Avrupa’ya vizesiz seyahat” edeceği müjdesini verdi. AKP’nin yaptığı pek çok iş gibi yalan dolan bir algı operasyonu devrede yine. Yapılan yaygaraya göre sanki Türk vatandaşları Avrupa’da serbest dolaşım hakkı kazandı.

Oysa AB ile yapılan “ahlaksız” pazarlık yalnızca Shengen vizesini kapsıyor. AKP, “Avrupa” dese de, Birleşik Krallık (BK) ve İrlanda Shengen dışında. Özel statüdeki Danimarka da bu pazarlıkta yok.

“Vizesiz Avrupa” seyahatinde “Göster pasaportu ya da kimliği geç” akla getirilse de ilgisi yok. Kapıdaki görevli “vizesiz” yolcuya vize verir gibi ahiret soruları soracak. Görevli, gelenin taşıdığı paradan, seyahat sigortasına tatmin olmazsa, giriş izni vermeyerek ilk uçakla geldiği havalimanına gönderebilecek…
“Vizesiz Avrupa”, cümlesiyle Türk vatandaşları denilse de, “turistik, ticari ve aile ziyareti” yapacakları kapsayacak. Ve adına “vizesiz” denilen girişler de süreli (6 ay çok girişli, en fazla 3 ay kalabilme) olacak.

AB’nin bu vizesiz seyahat için Türkiye’den istediği 72 maddenin Haziran sonuna kadar yerine getirilmesi de imkansız görünüyor. İsteklerden biri de Türkiye’nin “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” yerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” demesi. Ayrıca AB’nin vize uyguladığı fakat Türkiye’nin turistik amaçla vize istemediği 3’ncü ülkelere vize getirmesi, üstelik e-vize yerine “soruşturmalı konsolosluk vizesi” verilmesi isteniyor.

***

AB ile vize tartışılırken gelelim BK’nin tavrına. BK’nin Türkiye’yi AB yolunda desteklemesi “Nasılsa giremeyecekler, bari destekler görünüp elimizde kart olsun” niyetineydi. BK üstelik Türkiye’nin stratejik ortağı yani her alanda dayanışma içinde olacağı ve diğer ülkelere karşı birbirini kollayacağı kankası.

Geçen gün The Sun’ın köşe yazarı Tony Parsons, “Türkiye AB’ye girmesi, bizim çıkmamız için yeterli bir gerekçe” diye yazdı. Aslında bu yorum sokaktaki sıradan beyaz İngiliz ve Muhafazakar Parti’nin duygularına da tercüman oldu denilebilir. Yazara göre, Türkiye’nin üyeliği ile AB’nin Suriye, Irak ve İran ile komşu olması, doğacak çocuğun güvenliğini riske atmakmış. Bu ülkeleri bu hale getiren kim hırtaboz!

BK’nin Türkiye politikasında ikiyüzlülüğü anlatan bir diğer haber de Maliye Bakanı George Osborne’un, Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasına itiraz etmesi. NTV’nin aktardığına göre Osborne saflık edip “Türkiye’nin AB üyeliğinin yakın zamanda gerçekleşeceğini de ummuyorum” demiş.

Türkiye Avrupa’dan vizesiz seyahat beklerken, kankası BK’nin vize ücretlerini artırmasına da ne demeli? 18 Mart’tan itibaren uygulanacak zamlı vize tarifesini https://www.gov.uk/government/publications/visa-regulations-revised-table adresinden öğrenebilirsiniz. BK vizede işin tadını kaçırdı, işi ticarete döktü.

Sermaye elini kolunu sallayarak gezerken, emeğe vize adil değil. Dünya hepimizin. Herkesin vizesiz gezme hakkı var! Şu politikacıların yerlisi yabancısı topunun işi gücü yalan dolan. Al birini vur ötekine.

1084960cookie-checkVize muhabbetindeki ikiyüzlüler
Önceki haberSiyasetin dalgalı dünyası
Sonraki haberİstanbul’da 2016’da kiraların en çok arttığı yerler
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.