İNGİLTERE… Ankara Anlaşması’nda değişikliğin gerekçesi

Ankara Anlaşması’nda Türk vatandaşlarının süresiz oturum izni koşulları değişiyor… Bu köşemde anlaşmayla ilgili pek konuşulmayan konulara değinmek istiyorum…

Ankara Anlaşması, Türkiye ile o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) üyesi ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi ve iş hacmini artırmak amacıyla 12 Eylül 1963’te imzalandı. Garip ama gerçek, Türkiye Cumhuriyeti’nin unuttuğu bu anlaşma 2000’de Londra’da açılan bir davayla 2002’den itibaren uygulama alanı buldu. İçişleri Bakanlığı’ndan edindiğim verilere göre 2002-2015 arasında 4 bin 820 başvurunun 4 bin 240’ı kabul edilmiş. 2016 Ocak’ından 2017 Mart’ına kadar da 4 bin 160 başvuru yapılmış. Resmi rakamlara göre Türkiye’den öyle onbinler Ankara Anlaşması için Londra’ya gelmiş değil.

Ankara Anlaşması konusunda uzman avukatlık bürosu Oakfield’den Avukat Çankıran geçen gün de Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne verdiği demeçte İçişleri Bakanlığı’nın Antara Anlaşması’nın yeniden düzenleme gerekçesini şöyle anlatıyor:

“Birincisi son iki yılda Türkiye’den yoğun başvurular gelmeye başladı, ikinci olarak serbestlik başvurularında en kısa sürede serbestlik alınan Ankara Anlaşması. Başka hiç bir katagoride 5 yıldan önce serbestlik almak mümkün değil. Bunun da önemi var. Üçüncüsü sanırım kendi istatistiklerine göre 4’ncü yılın sonunda serbestlik başvurusunda bulunan insanların büyük çoğunluğunda işi bırakma belki de devlet yardımlarını isteme eğiliminin artması yatıyor olabilir.”

Çankıran toplumda tüccar olmayan konusunda gerçekten uzman bir avukat. 23 Haziran 2016’daki Brexit Referandumu öncesinde de toplumu uyararak, olası AB’den çıkılma durumunda Ankara Anlaşması’nın riske girebileceğini belirtip toplumun oyunu belirlerken bu durumu da gözönüne alması gerektiğini söylemişti.

Bu can sıkıcı gelişmedeki tek iyi yan Mart 2019’da Brexit sonrasında da Ankara Anlaşması’nın süreceğini anlayabiliriz. Bir yıl sonra Brexit ile kalkacak anlaşma için yeniden düzenleme yapılmaz. Bu açıdan Ankara Anlaşması’nda başvurusu olanların içini serin tutmalarını öneririm.

Avukat Çankıran ve Muhasebeci Mali Müşavir Öncü Göçebe, 24 Mart cumartesi günü saat 17’de DAY MER’de Ankara Anlaşması’yla ilgili son gelişmeleri anlatacak ve katılımcıların sorularını yanıtlayacaklar. DAY MER’in “22 Moorefield Road, Tottenham, N17 6PY” adresindeki merkezindeki toplantı halka açık ve ücretsiz olacak. Bu konuda sorusu olanların için fırsat diye düşünüyorum. Toplantıda görüşmek üzere…

***

Haberlerde izlemiş olmalısınız. İngiltere merkezli Cambridge Analytica’nın 50 milyon facebook kullanıcısının veri tabanlarını kullanarak onlara manipule haberler yönlendirdiği basına yansıdı. Çalınan ya da izinsiz kullanılan bu bilgiler Donald Trump’un başkan seçilmesi için kullanılmış. Peki işe yaramış mı? Şirket çalışanına göre yaramış…

Facebook’un sahibi Zuckerberg’den skandal sonrası ilk açıklamada Facebook’un hatalı olduğunu kabul etti. İngiltere Bilgi Komisyonu da, Cambridge Analytica hakkında soruşturma başlatılmasını istedi. Bunlar da ortada ciddi bir durum olduğunu ortaya koyuyor.

İletişim çağında gelinen nokta ürkütücü. Daha yaşanılır bir dünya için eski yöntemle mücadele ede duralım; kapitalizm yeni çağın araç ve gereçleriyle, hem de büyük algı operasyonu bütçesiyle bizi yaya bırakıyor. Köroğlu’nun “Delikli demir çıktı, mertlik bozuldu” sözünde olduğu gibi, her devrin teknolojisi haramilerin ömrünü uzatmak için…

Ben artık Amerikan halkının kendi devletine başkaldırıp, başka ülkelere silah satışını engellemediği, emperyalist sömürüye “dur” demediği süreçte dünyada barışın sağlanamayacağını sanıyorum. 1 Mayıs’ı, 8 saatlik işgücünü bize Amerikan halkı hediye etmişti. Şimdi yeni hediyelerini bekliyoruz efendim.

2170630cookie-checkİNGİLTERE… Ankara Anlaşması’nda değişikliğin gerekçesi
Önceki haberDAY MER Londra Meydan Sahnesi’nden “Halktan Biri”
Sonraki haberBüyük aşklar düşlemiştik
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.