Batı’dan gelen Eşkanizmler, Doğu’dan göçen Sefaradimler

“Toplumsal Hafıza” teması altında, 5 Kasım Perşembe günü saat 18:30’da yapılacak gösterimin ardından, Yazar Faik Bulut, “İsrail’de Sosyo-Kültürel Bölünmeler (Batı’dan gelen Eşkanizmler ile Doğu’dan göçen Sefaradimler Çelişkisi)” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesele göre, Aşkenaz Yahudileri yani Avrupa kökenli Yahudiler, İsrail’in “Beyaz Halkı”dır. Çokuluslu toplumlardaki beyaz halklar gibi, kendilerini etnik ya da ırksal terimlerle düşünmezler, sonuçta “hepimiz İsrailli değil miyiz?”. Yiddiş İbraniceyle, din laiklikle, gelenekler modernlikle, sürgün hükümranlıkla, vatansızlık işgalle, istihza kinizmle, siyah bukleli solgun kızlar saçları sarıya boyalı esmerlerle yer değiştirdi. Fakat İsrail’deki beyazlık paradoksuna göre, Aşkenazlar aslında tarihi olarak “beyaz halk” değil. Film, İsrail’deki beyazlığın üzerine eğiliyor ve şunu soruyor: Nasıl oldu da, Avrupa’nın “Ötekiler”i, Ötekiler’in “Avrupa”sı oldu?
Osmanlı Bankası Müzesi binasının restorasyonu nedeniyle, müzenin 2009 – 2010 dönemindeki bütün etkinlikleri, İTÜ Taşkışla binasında gerçekleştirilecek.

Program

Film Gösterimi: “Aşkenaz”
Saat: 18:30
Yönetmen: Rachel Leah Jones
İsrail-Hollanda /2007/72 ‘
Söyleşi: “İsrail’de Sosyo-Kültürel Bölünmeler
(Batı’dan gelen Eşkanizmler ile Doğu’dan göçen Sefaradimler Çelişkisi)”, Faik Bulut
Yer: İTÜ Taşkışla Binası 127 no.lu Konferans Salonu

Faik Bulut

1950 yılında doğdu. 1980’lerde başladığı aktif gazetecilik mesleğinden 1996’da ayrıldı. Mesleğiyle birlikte yürüttüğü araştırmacı-yazar kimliğini günümüzde de sürdürüyor. 1970’ler boyunca Ortadoğu, Suriye, Lübnan, Filistin ve İsrail’de kalan yazar; Arapçayı öğrendikten sonra, bu ülkelerde tarih, kültür, din ve siyasi oluşumlar üzerine alan çalışmaları yaptı. Başta Filistin meselesi olmak üzere, Arap-İslam tarihi, İslamcı örgütler hakkında 10’dan fazla kitap yazdı. Tarihi ve güncel konulara ilişkin makeleleri, Türkiye’nin çeşitli yayın organlarında yayımlandı. Yerli ve yabancı televizyon kanallarınca düzenlenen onlarca açık oturum veya programa, “Ortadoğu uzmanı” olarak katıldı. Arapça, İngilizce, Fransızca ve Farsça bilen Bulut, bölge ülkelerine sıkça gidip; sosyokültürel, sosyopolitik faaliyetlerde bulunuyor. Belgesel Sinemacılar Birliği

743490cookie-checkBatı’dan gelen Eşkanizmler, Doğu’dan göçen Sefaradimler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.