Dikkat dikkat ısınıyor ve yanlızlaşıyoruz !

Küresel ısınmanın hararetli tartışıldığı, ‘ne yapabiliriz,çok geç olmadan birşeyler yapılmalı’ …. bunlara benzer soruların havalarda uçuştuğu ortamda, dünya hepimizin, sorumluluklarımıza sahip çıkmalıyız telaşında,‘Dünya küçüldu hepimiz aynı gemideyiz’ betimlemesi , küresel ısınma söz konusu olduğunda , tabiriyle cuk diye oturuyor .
Horoza, tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan denen o meşhur soruyu sormuşlar, ‘beni hiç ilgilendirmez ben işime bakarım’ demiş. Horoz bu ,böyle bir yanıt verme ayrıcalığı doğa tarafından ona verilmiş. Biz horoz değiliz , sizi bilmem en azından ben değilim. Bu soruya, benim böylesi bir yanıt verme şansım yok.Evet; Dünyamız ısınıyor …. hepimiz bunun sonucunu vucudumuza yapışan terliyen gömleklerimizle hissediyor, koltuk altımızda oluşan kızarılıklarla görüyoruz. Yani kısaca;….. dikkat dikkat ısınıyoruz!!!!

‘The Independent’ gazetesinin başlığı’ Sizin Dünyanız, sizin kararınız’ başlığini taşıyordu geçenlerde. Küresel ısınmaya karşı ne yapabiliriz sorusuna yanıt arayışı. Yok yok hiç sanmıyorum, bu haltı başımıza siz sardınız siz temizleyin demeye getirmiyor gazete. Anladığım kadarıyla bu; yaklaşan felaketten paçayı nasıl kurtarırız telaşı. Onun için her kapı tıklatılmakta. Allah rızası için bu derde bir umar yakarısı.
Gazete okuyucularının önerdiği on tane çözüm paketi sizin için binbir zahmetle Avrupa’dan getirildi. Hizmete sunulmakta. Burdan buyurun.

Bu önerilerin bir tanesi hariç hepsine beni ilgilendirmez ben işime bakarım ayrıcalığı olmayan sade vatandaş olarak şapka çıkartırım. Öneriler;

1) Bütün yeni binalar güneş enerjisini kullanabilecek sistemlerle donatılsın.
2) Ürünler çevreye verdikleri zararları gösteren etiketler taşısın.
3) Evden çalışma teşvik edilsin.
4) Şehirler arabalardan arındırılsın.
5) Toplu taşıma ucuzlatılsın, insanların araba kullanması durdurulsun.
6) Evlerde enerji tasarrufu sağlıyan lambaların kullanılması zorunlu olsun.
7) Gereksiz paketleme önlensin.
8) Yasalar yeniden kullanmayı zorunlu hale getirecek şekilde düzenlensin.
9) Sıkıştırılmış gazla yapılan ısınma yasaklansın.
10) Uçakla seyahat yapanlar çevreye yaptıkları zararın karşılığını ederlere(fiyatlara) yapılacak artırımla (zamla) ödesinler.

Bu çözüm tekliflerinden ‘Evden çalışma teşvik edilsin’ önerisi, benim gibi son zamanlarda ‘emeğin yanlızlaşması’ konusunda ciddi kayguları olan, sorumluluk sahibi adamı endişeye yönlendirdi. Evden çalışma- özellikle bazı sektörlerde- yaygın bir sekilde uygulanmaya başladı bile. Üretim sürecinin ortakları olup birbirini görmeyen sağır ve dilsizlerden oluşan bir sanal kitleler oluşmakta. Sanal kitleler birgün gelir sanal sınıf olur mu bilmem ama, sanal duyarsızlıklar, sanal körlükler şimdiden kendini göstermekte. Hakkını verelim -azda olsa -sanal duyarlılıklarda var. (1)
Küresellesen , küçülen dünyamızda bizi odalarımıza bilgisayar başına mahkum ediyorlar kaygusundayım. Bu öylesi bir mahkümiyet ki; diğer tutukluları görmüyor ,tanımıyor ve işitmiyorsun. Bu mahkumiyetin en ürkütücü yönü ne biliyormusunuz? Bu suçtan kaç yıl hükümlüsün, kaç sene yatacaksın bilmiyor bilemiyorsun.

Allah bizi çağımızın mahkümiyetlerinden korusun.

_________________

(1) İnsani duyarlılık ve sorumluluk duygusu taşıyan anti –fasist, evrenselci sanal birlikteliklerden bazı örnekler;
‘Occupy wall st’, ‘Occupy London’, ‘Unıte Against Fascısm’ ‘Arsenal’

771090cookie-checkDikkat dikkat ısınıyor ve yanlızlaşıyoruz !

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.