Direksiyon tersten olunca

Birleşik Krallık’ta trafik soldan işler. Bu nedenle araçların direksiyonu sağdadır. Prizleri üç uçlu olan ülkede, ölçü ve ağırlıkta farklı değerler kullanılır, hatta televizyon dalga boyutları bile farklıdır.. AB, kurucu üyesi olan Birleşik Kralık’a “Gel bizim standartlara uy!” diyemez. Bu biraz da diş geçirememektendir…

Birleşik Krallık bu farklı standartlarıyla ekonomisini koruyor… Örneğin Belçika’da otomobiller su gibi ucuz ama farklı direksiyon olduğu için gidip alamıyorsunuz. Birleşik Krallık ise toplu ihraatında ürünlerinde direksiyonu ya da prizleri alıcı ülkeye göre değiştiriyor… Böylece AB ve Dünya Ticaret Örgütü’nde attığınız imzalara göre vatandaşınıza “Yerli malı kullan!” diyemezsiniz ama bu yöntemle yerli sanayicinizi de korumuş oluyorsunuz…

***

Cumartesi akşamları çoğu işçi ve küçük esnaf Akşehirli hemşehrilerimle “rakı gecesi”nde biraraya geliyoruz. Komik anıların anlatıldığı (Akşehir deyimiyle) bir yarenler gecesi… Haftanın yorgunluğu ve stresini atmaya yardımcı oluyor hani… Geçen hafta arkadaşlarımın anlattığı Türkiye’de geçen ters direksiyon anıları beni oldukca güldürdü… Sizinle paylaşmak isterim…

Alkollü içkiden ehliyetini Londra’da kaptıran bir arkadaşım Akşehir’de araba sürerken, polis durdurur ve yan koltuktaki eşinden ehliyetini ister. Eşi de kendi ehliyetini verir. Bizimkisi sürücü koltuğunda istifini bozmaz. Polis kontrolünü bitirdikten sonra teşekkür edip, iyi yolculuklar diler… Bizimkisi yoluna devam eder…

Bir başka arkadaşım da araba sürerken polis durdurur. Polis yine ters tarafta ve yolcu koltuğundaki eşinden ehliyetini sorar… Eşi de kocasına döner ve ehliyetini uzatmasını ister… Polis kızar, “Ben senin ehliyetini istiyorum kadın!” der… Kadın sakin bir şekilde, “Benim yok ki” der… Polis ses tonunu yükseltir “Kocanın ehliyetini kullanamazsın! Ehliyetsiz araba sürülmeyeceğini bilmiyor musun?” Kadın “Biliyoruuuum” der. Polis “O halde niye sürüyorsun be kardeşim!” diye bağırır… Kadın yine sakin bir şekilde “Valla ben sürmüyorum ki” der… Polis de “Ya dalga mı geçiyorsun” deyip koltuğundaki ceza makbuzuna sarılır… Kadın “Yok valla” der ve devam eder “Niye dalga geçeyim ki. Bak bir direksiyonum bile yok!”

Yine bir gün polis alkol kontrolundadır… Birleşik Krallık plakalı arabayı durdurur. Yolcu koltuğundakine alkol ölçme aletini uzatıp, “Üfle kardeşim der…” Bizimkisi de sürücüyü gösterir, “O üfleyecek” der… Polis kafasını sallar, “Vay çakal vay… Olur mu lan öyle şey!” Sonunda olmaz denilen olur ve aleti diğeri üfler…

Bir başka arkadaşım da sıcak bir yaz günü, 3 günlük yolculuk sonrasında ailecek Akşehir’e ulaşır… Eşi sürücü koltuğunda, kendisi de yolcu koltuğunu arkaya yaslamış, ayaklarını da cama doğru uzatmış mayışmış bir haldedir… Polis durdurur, “Oha!” der ve devam eder, “Bu nasıl araba sürmek ya!”

***

Dünyanın ilk sanayi devrimini yapan ve son yıllarda krizle boğuşan Birleşik Krallık için “ters direksiyon”, ekonominin düze çıkması için bir kazanç. Kapitalizm, “kara günde” tırpanladığı sosyal hakları ise “en büyük kazanç” sayıyor…

1083570cookie-checkDireksiyon tersten olunca
Önceki haberRöntgenci mi haklı, polis mi, siz karar verin
Sonraki haberHologramlaşmak zorunda mıyız?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.