Herhangi birşeyi kolay öğrenmenin 7 yolu

Eğer yeni bir dil veya yeni teknik vasıf öğrenmeye karar verirseniz ne olur? Süreci mümkün olduğu kadar üretken ve acısız nasıl yapabilirsiniz? Psikolojinin, herhangi bir şeyi daha verimli olarak çalışmanıza yardım edecek kanıt-tabanlı cevapları vardır ve BPS Araştırma dergisi bloğu, psikolog dergisinde (işaretçi için HT den Bob Sutton’a) son zamanlarda yayınlanan, onların yedisini bir araya toplar.

1-BÜYÜYEN BİR MINDSET EDİNİN.
Zeki ve akademik yeteneğin sabit olduğuna inanan öğrenciler, ilk engelde tökezlemeye meyillidir. Tersine, dövülebilir olarak zekayı gören bir “büyüyen mindset” ile olanlar, daha sıkı çalışarak ve yeni stratejileri zorlayarak güçlüğe tepki gösterir.

2-İYİ UYUYUN.
Araştırma Dergisi üzerinde kapsanan bir 2007 çalışması, uyku yoksunluğu, yeni bilgi öğrenmek için öğrencilerin yeteneğine zarar verdiğini buldu. 28 katılımcı, insanları bir seri fotoğraflarını, kır manzaralarını, dekorlar ve nesneleri hatırlamaya girişti. Çok önemli bir şekilde, yarısı önceki gece normal olarak uyumuştu, oysa diğer yarısı, uyanık tutulmuştu. İki gün sonra test yapıldığında, herkes iki gece normal uymuş olduğunda, Matthew Walker, önceden uykudan mahrum öğrenciler, bir tanıma bellek testinde, %19 daha az resimleri tanıdığını buldu.

3-İŞLERİ DAHA SONRAYA BIRAKMA İÇİN KENDİNİZİ AFFEDİN.
Herkes, bir zaman veya diğerinde kaytarır.- o, insan doğasının parçasıdır. Bir 2010 çalışmasına göre, ertelemenin hakkından kurtarma sırrı, kendinizi affetmektir. Michael Wohl ve meslekdaşları, ilk yıl 134 üniversite öğrencisinin, onların ara-dönem sınavlarının ilk iki dönemlerini izledi. Başlangıç ara-dönemlerinden önce erteleme için kendilerini affetmiş olanlar, ikinci çok sayıdaki sınavdan önce, daha az muhtemel erteleyecekti ve bir sonuç olarak daha iyi yapmaya eğilimliydi.

4-KENDİNİZİ TEST EDİN.
Öğrenmenin laboratuvar çalışmalarında güçlü bir bulgu, “test etmenin etkisi” dir. Mademki kısa sınav sorularını cevaplamaya harcanan zaman (doğru cevapların geribeslemeyi dahil ederek), aynı malzemeyi sadece yeniden çalışarak harcanan aynı zamandan daha yararlıdır. UCLA’dan Nate Kornell, “kolayca unutulmayan güçlü anıları “ test etmeyi yarattığını açıkladı ve öğrenmenizi teşhis etmenize izin verir. Kornell’in de bir ikazı vardı: bilgi belleğinizde hala taze olduğunda, çalışmadan hemen sonra, test etme, çalışmaz.O, kalıcı anılara yaratmaz, ve o, kendine fazla güven yaratır.

5-ÇALIŞMALARINIZI ADIMLAYIN.
Uzun dönem materyali hatırlamanın sırrı, ineklemeye çalışmaktan ziyde, onu periyodik olarak tekrar etmektir. 2007’de bir çalışmada Doug Rohrer ve Harold Pashler, onu gözden geçirmeden önce materyali bırakmak için optimal zaman, hatırlamak istediğiniz zamanın 10 dan %30’una kadar olduğunu gösterdi. Bundan dolayı,
Birkaç materyali ilk çalışmadan sonra 11 günde test edilecekseniz, onu tekrar ziyaret etmenin ideal zamanı, bir gün sonra olacaktır. Eğer bir sınav, ilk çalışmadan sonra 7 ay ise bir ay sonra materyali gözden geçirme optimaldir.

6-CANLI ÖRNEKLER HER ZAMAN İYİ ÇALIŞMAYABİLİR.
Sağduyu; efektif öğretimin karmaşık, soyut kavramları öğretmeye yardım etmesi için ilginç gerçek-hayat örneklerini düşlemeyi içerdiğini bize söyler. Bununla beraber, Jennifer Kaminski ve meslekdaşları tarafından yapılan bir 2008 çalışmasında, bir gruptaki üç terimi link yapan matematiksel bağıntılar hakkında öğretilen öğrenciler, sadece bir romana , soyut semboller kullanarak kuralların orijinal olarak öğretilirlerse gerçek-yaşam durumuna, kuralları transfer edebildi. Sdu sürahileri ve pizza dilimlerinin mecazi yardımıyla öğretilenler, ne öğrendiklerini transfer edemedi.

7-KISA UYKU ALIN
Ço sayıda çalışma, on dakika kadar kısa kestirmeler, müteakip yorulmayı azaltabilir ve konsantrasyonu arttırmaya yardım ettiğini gösterdi.

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından Jessica Stillman’ın makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.
http://users5.nofeehost.com/uygunenglish
[email protected]

757020cookie-checkHerhangi birşeyi kolay öğrenmenin 7 yolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.