HOLLANDA… Rotterdam Ahoy’dan Bildiriyorum…

Evet Rotterdam’dan, henüz tamamlanmamış bir büyük müzik yarışmasının kapısından bildiriyorum…

Altmış beşincisi bu kez Rotterdam’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması için aylardır süren hazırlıklar şehir halkında gurur verici bir heyecanla takip edildi.

Normalde geçen sene gerçekleşmesi gereken bu yarışma, tüm dünyanın içinde bulunduğu salgın nedeniyle bir sene için ertelenmişti. Size bu yazıyı hazırladığım sırada yarışmanın yarı finalleri yapılmaktaydı.

Şimdi, bu yıl aynı heyecanla yarışmanın hazırlıklarına başlanmış olduğu günlerde Avrupa ülkelerinin şarkılarıyla katıldığı etkinliği yakından incelemek için yarışmanın yapılacağı salonun önüne gittim, içeri girişler kısıtlıydı, ben de oturdum banklardan birine. Kulaklığımı taktım ve başladım 2019 Eurovision Birincisi Hollandalı Duncan Laurance’in ¨Arcade¨ şarkısını dinlemeye… 

Rotterdam Ahoy Salonu, 1950 yılında açıldığı tarihten bu yana pek çok etkinliğe ev sahipliği yapmış bir kongre merkezi ve şehrin âdeta arenası… Aynı zamanda Hollanda’nın en büyük konser salonlarından biri olan Rotterdam Ahoy, bu yıl Eurovision Şarkı yarışmasına da ev sahipliği yapıyor. 

Oturduğum banktan çevredeki insanları gözlemlerken, heyecanları hissetmekteydim; bu his âdeta benim içime işlemekteydi. Ve öyle ki, başlarındaki renkli şapkalar ve ellerinde tuttukları bayraklar bu festival havasında olan yarışmanın ruhunu daha da iyi anlamamı sağlıyordu. Evet, şarkı yarışması bir festivale, Hollandalılar için ev sahipliğinden öte Avrupa kültürünün bir parçası olmaya ait bir gurura dönüşüyordu.

İtalya’nın Sanremo Müzik Festivali’ni temel alan Eurovision Şarkı Yarışması, ilk defa

24 Mayıs 1956’da İsviçre’nin Lugano şehrinde yapıldı. Siyasal farklılıklar bir yana konularak, eğlence yöntemiyle insanları birbirine bağlayan bu yarışmanın bir diğer amacı ise o tarihlerde gelişmekte olan televizyon yayıncılığının limitlerini test etmekmiş. Ana teması hemen hemen aynı kalan bu yarışma, ilk başlarda sadece 7 ülke ile başlamasına rağmen bugün, Rotterdam’da 39 farklı ülkeyle yoluna devam ediyor. 

Eurovision Şarkı Yarışması sadece eğlence kaynağı olarak kalmayıp birçok yeniliğe, ilklere, hatta birçok önemli sanatçının parlamasına olanak vermiş. 1974 yılında kazandıkları yarışmayla ABBA, en başarılı Eurovision birincisi olmakla kalmayıp aynı zamanda da en etkili gruplardan biri haline gelmişti. Domenico Mudugno’nun Volare’si ise en çok aranjmanı yapılan Eurovision şarkısı olarak hâlâ yerini korumakta. Günümüzde de radyolarda sıklıkla çalınan 2009 yılı şampiyonu Alexander Rybak’ın keman performansı içeren Fairytale’i ise 387 puan alarak Eurovision tarihinin en yüksek puanlı performansı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra Alman şarkıcı Lena, Eurovision tarihinde sadece 2 kez gerçekleşen bir olaya imza atmış ve 2010-2011 yıllarında üst üste iki kez birinci olmuştur. Yarışmanın en son galibi Duncan Laurance ¨Arcade¨ isimli şarkısıyla 45 yıl sonra ABD’nin “Billboard Hot 100” listesine giren ilk Eurovision’ı kazanan şarkısı oldu. 

Bundan dolayı mıdır bilinmez, yarışmanın gücünü fark etmiş olan tüm şehirde aylardır süren bir heyecan ve hazırlık gözlenmekteydi… Barmenlerin önlüklerinden, hatta mağazaların vitrinlerinden Erasmus Köprüsü’nün süslenmesine kadar her yere yayılmış bir Eurovision havası hâkim tüm şehirde. 

Bu seneki teması “open up” yani açılmak olan Eurovision yarışmasının sloganında amaçlanan hedef insanları başka fikirlere, başka hikâyelere, başka insanlara ve hatta başka müziklere kulak vermeye özendiriyor. 

Her bir aşamasına en fazla 3 bin 500 seyircinin katılabildiği Eurovision 2021’i Hollanda Hükümeti salgın sürecinde, aynı zamanda bir deney olarak görüyor ve eğlence sektörünün bu dönemde tekrar nasıl açılabileceğini test ediyor. 

Anlayacağınız, Hollanda için büyük bir öneme sahip olan bu yarışma, bittiğinde sadece birinci belirlenmekle kalmayıp aynı zamanda korona virüs önlemleriyle ilgili de yeni düzenlemelere de kapı açabilecek. 

Henüz birincinin henüz belirlenmediği ve yarışmanın sürdüğü şu sırada, en başarılı Eurovision ülkeleri listesinde 5 galibiyetle Lüksemburg, İngiltere ve Fransa ile 3. sırada olan Hollanda belki de bu dörtlüden sıyrılarak üçüncülüğe oturur; kim bilir! 

Bu yazıyla beraber hepimiz görecek, dinleyeceğiz… 

 

2516150cookie-checkHOLLANDA… Rotterdam Ahoy’dan Bildiriyorum…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.