İNGİLTERE… Toplumdaki anıt ve heykeller

Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 can Londra’da da anıldı. Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) Stoke Newington’daki Madımak Anıtı’nda organize ettiği anmaya toplum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200’ün katılım oldu. Aydın Çubukçu anmada yaptığı kısa konuşmada böylesi planlı ve orfanize bir katliamın arkasında ancak devmet olabilir dedi ve “Devletin gevşeyen vidaları sıkma operasyonu” olarak değerlendirdi. Ben bu yazıda toplumdaki anıt ile balmumu ve heykellerden söz etmek istiyorum. İngiltere’de Türkiye ya da Türkiyeli topluma ait sayısı çok az da olsa çeşitli anıtlar ile bir balmumu ve iki heykel bulunuyor.

Sivas Madımak’ta 1993’te Alevi katliamı sonrasında 1997’de Leyla Aslan’ın da önderlik ettiği Bağımsız Kadın Hareketi tarafından Hackney Belediyesi’nin izniyle “Stoke Newington Common Park Rectory Rd N16” adresine 5 çınar dikilmiş ve küçük bir de anıt yerleştirilmişti. BAF, belediyenin de izniyle 2017’de Madımak’ta yaşamını yitiren canların da fotoğlarının granite çizilmiş olduğu çapraz iki yarım daireli anıtı 2017’de açtı.

***

Gezi Anma Fidanlığı ise; BAF ve London Gezi ile Kıbrıslı sosyalistler tarafından oluşturuldu. Doğu Londra bölgesinde bulunan Lee Valley Parkı içinde ayrılan “Gezi Fidanlığı’nda” 2013’te dokuz çınar ve bir ceviz ağacı fidanı dikilmişti. Bu fidanlar; Berkin Elvan, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Abdullah Cömert, Hasan Ferit Gedik, katledilen ODTÜ ormanları adına adanan 9 çınar, bir ceviz ve iki elma ağacından oluşuyor.

***

I. Dünya Savaşı’nda (Gelibolu cephesi de dahil) savaşan İngilizler anısına İngiltere’de yapılan pek çok anıt bulunuyor. İngiltere’de her yıl 25 Nisan Anzak Günü’nde, Çanakkale Savaşı’nda düşenler anılıyor. Hyde Park köşesinde Wellington Müzesi’nin karşısındaki kitabelerde Çanakkale Savaşı’nda düşen İngiliz askerlerinin isimleri yer alıyor. Anıtta vurularak sırt üstü düşmüş bir İngiliz askeri, savaşta ölenleri temsil ediyor. Türk mimar Nadir İmamoğlu tarafından tasarlanan Çanakkale Anıtı da 2004’te yapılan törenle İngiltere’nin Stradfordshire bölgesinde yer alan National Memorial Arboretum Parkı’nda açıldı.

***

Madame Tussauds London Müzesi’nde Atatürk’ün balmumu figürü bulunuyor. “Marylebone Rd, Marylebone, London NW1 5LR” adresindeki müzedeki balmumu heykel Atatürk’e benzemediği için Koç Grubu tarafından yenisi yaptırılarak 1836’da oluşturulan müzeye hediye edildi. Atatürk’ün yeni balmumu heykeli, Türkiye’den de gelen kalabalık bir ziyaretçinin de katılımıyla 10 Kasım 2005’teki resepsiyonla açıldı.

***

Kıbrıs harekatının 1’inci yıldönümü 1975’te Kıbrıslı heykeltraş Aktan Kan, Ecevit’in bronz büstünü Kıbrıs Türk Cemiyeti’ne (KTC) armağan etti. Ne yazık ki büst kısa bir süre sonra KTC’den çalındı.

***

İngiltere’nin Spalding şehrinde 2013’e kadar lalelerin açma zamanı nisan sonu lale festivali “The Springfields Tulipfest and Craft Show” düzenlendi. 2008’de Dünya Lale Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Spalding’e katılan Türkiye, büyükelçilik aracılığı ile lale imgeli bir derviş heykeli hediye etti. Araştırma kapsamında soruşturduğumuz derviş heykelinin Spalding’de yeni bahçe düzeni sonrasında ne yazık ki depoya kaldırıldığını öğrendik.

2313120cookie-checkİNGİLTERE… Toplumdaki anıt ve heykeller
Önceki haberKutlama konvoyu da neyin nesi?
Sonraki haberO güzel filmlerin unutulmayan müzikleri kilisede yankılandı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.