Kiralama (İş verme) yöntemi

Nottingham Spirk firmasının ürün tasarımı ve mühendisliğinin eş başkanı olan Bay Nottingham, normal şartlar altında, LinkedIn sayfası veya Cleveland-tabanlı şirketinin web sitesinde eleman açığını postalamış olabilirdi.

O, fakat bu durumda bekleyemezdim dedi. Bay Nottingham, “İyi birisi elde edilebilirdi, ve biz mantıklı bir şekilde onu kaptık” dedi.

Şirketler, eleman kiralayacağı zaman, böyle arka-kanal yöntemler, istisna değil, kural oluyor.

Açık birçok işin ilanı artık hiç verilmiyor, veya önde giden bir adaydan sonra postalanıyor – içerdeki başvuran bir aday veya içerdeki bir rota içinde başka birisi – belirlendi.

Bay Nottingham’ın durumunda olduğu gibi, bazen, bir işe alma yöneticisi, ayrıcalıklı muhtemel bir müşteriyi işe yerleştirmek için çizelgenin başında yeni bir pozisyon yaratır.

Bu “gizli” iş piyasası, adayları hayal kırıklığına uğratırken, şirketler, bir işin ilanını vermeden, veya içerde çalışan biri tarafından doldurulacağı hemen hemen belli olana tanıtım yaparak, kiralamanın mükemmel bir şekilde yasal olduğuna işaret ediyor.

Onlar, genel olarak, içerdeki çalışanın kiralanması , dışarıdakilerden daha iyi iş yaptığını söylüyor.

“Gizli iş piyasasının kilidini açın” 2009 kitabının eş yazarı ve dışardan bir işe yerleştirme yöneticisi olan Duncan Mathison, gizli herhangi bir şeyi ölçmenin zor olduğunu kabul eder, fakat, iş istatistiklerini ve işe alma anketlerini ayrıştırarak, ABD’deki pozisyonların , halihazırda, yaklaşık %50’sinin gayri resmi yollarla doldurulduğunu hesaplar.

Greenwich, Conn tabanlı bir meslek yöneticisi danışmanı olan Debra Feldman;
işverenlerin, eleman açığını postalamasını yasayla istenmezken, birçok şirketteki insan kaynakları bölümleri, eleman açıklarını bir iş ilanı tahtasında veya bazı dönemlerde iş sitelerinde listelenilmesinin gerekli olduğunu söyler.

Böyle postalamalar, insaflı ve şeffaf kiralama yapmak anlamına gelir ve patronları, ayrıcalık yapma davalarından korumaya yardım edebilir.

Brentwood, Tenn’deki Brookdale Senior Living Inc’de yetenek edinmenin yöneticisi olan Lynn Hutson; fakat işe alma yöneticileri, içeri adım atmak ve “politikalar için nedenler hakkında yöneticileri tekrar eğitmek için” insan kaynakları temsilcilerini zorlayarak, sık sık personel ihtiyaçlarından yan çizer, der.

O (bayan) ekledi: “Onlara yardım etmek için kaynaklarımız olduğunu onlara söyleriz, ve yararlanmaları için daha büyük bir havuzda onları buluruz.

Bir önceki işte, Bayan Hutson; eğer onlar adamakıllı eleman almazlarsa, şirketin, hükümetin hibe parasını kaybedebileceğini hakkında işe alma yöneticilerini ara sıra ikaz ettiğini söyler.

İK bölümlerinin çoğu, o mücadeleyi yapmaya istekli değildir, yöneticilerin çoğu, yabancıların özgeçmişlerinin bir yığınını gözden geçirmek için istekli değildir.

Nottingham Spirk’in Bay Nottingham’ı; 40 yıllık firmanın esas olarak söylenti yoluyla güvenilir bir işgücü inşa ettiğini söyler.

Şirket, çoğu kez, ofislerinin olduğu Case Western Reserve Üniversitesinin kampüsünde eleman alır.

O, “Bir profesöre gideriz ve en iyi öğrenciniz kimdir?” diye söyler.

Bazı İK (İnsan Kaynakları) görevlileri, atlatılıyor olduğuna aldırış etmez.

Doldurulacak yüzlerce eleman açığı olan, Applebee’ın International Inc’de önceki bir kadrolama yöneticisi olan Tim Sackett, işe almada, işe alma yöneticileri onunla ilgilenmediğini seçtiklerinde içinin rahatladığını söyledi.

Gizli denilen iş piyasasının büyüklüğü, Bay Mathison’a göre, daha kapsamlı ekonomi ile düzensiz hareket eder.

Yetenek ekonomisi sıkı olduğu zaman, kamuya açık daha çok iş yaparak, anahtar pozisyonları doldurmak için, şirketlerin ilan vermesi gerekir.

O, bununla beraber, yumuşak ekonomide, bireylere verilen sözü tutmayı sürdürmek veya yemlemek için,şirketler, belirli bir biçimde, işler yaratarak, daha çok “ işe alma fırsatı” yapar, der.

Bay Mathison, ABD İşgücü İstatistikleri’nden verilere kullanarak, işverenlerin, gelecek ayda doldurmayı ümit ettiklerini söylediği işlerin sayısı ile, onların gerçekten işe aldıkları elemanların sayısı arasındaki farkı hesapladı.

Bir şirket, resmi olarak tahmin ettiğinden daha çok elemana iş verdiği zaman, ilanı verilmeyen pozisyonları doldurduklarından kuşkulandı.

İlanı verilen pozisyonların sayısının hesabını vermek için doldurulan tüm işlerin %30’u içerideki adaylarla sonuçlandığını ekledi.

Bay Mathison, “Yöneticiler, işe alma dondurulduğu zaman bile, işler açık olduğu zaman hala insanlar arıyor ve en yeteneklisin kaydını tutuyor. Şirketler, adayların kullanışlı bir havuzuna şimdiden sahiptir” dedi.

Sevimli veya sevimsiz, uygulama, şirketlere sokulmayacağını hisseden, ve çoğu kez hayali pozisyonlar için başvuruyor olduklarını bilmeyen, birçok iş arayıcısını öfkelendirir.

Orc Yazılım tarafından Nisan’da işten çıkarılanbir İK uzmanı olan Jo Ann Bullard, “Neyi teklif etmek zorunda olduğunuzu göstermek için hiçbir zaman bir sevimli fırsatı elde edemezsiniz. ” der.

O, 500 işten daha fazla için başvurulduğundan dolayı, onların birkaçı ile görüştüğünü, daha sonra İK ile temaslarından, o şirketlerin içerden desteklenenleri tercih edildiğini söyledi.

Bayan Feldman, postalanan bir işin gerçek iş olup olmadığını bilmek neredeyse imkamsız olabilir.

O, verilen bir şirkette çalışan insanlarla güncel kalmayı tavsiye etti: bir firma, bir ürüne girişmek için yeni bir ekip kuruyor olduğu zaman, veya birisi diğer bölüme aktarıldığı zaman, onlar, ilk bilenler arasında olacaktır.

Bazen, bir listeleme hepsi-fakat-dolmuş bir pozisyona işaret etti zaman apaçıktır.

Örneğin, Bir Bölüm I Büyük On okul olan, Wisconsin Üniversitesinde, bir futbol koçu başkanı için geçenlerde postalanan ilanı gözönüne alın.

Lansing, Mich’de bir bilgi-teknolojisi kadrolama acentesi olan HRU Teknik Kaynakların şimdi başkanı olan önceki İK yöneticisi olan Bay Sackett; “Ülkede, o iş için düşünülecek muhtemelen dört veya beş insan vardır, ve ilandan iş hakkında onların herhangi birisinin duyacağından şüplendim, der.

Tüm açık işler için bir ilan postalama politikası olan üniversite, ilanın bir formalite olduğunu itiraf eder.

Konuşmacı bayan Amy Toburen; sonuç olarak, Utah State Üniversitesi önceki başkanı koç Gary Andersen, okulun atletik direktörü tarafından kiralandığını söyler.

Gizli İş Piyasasını nasıl kırmalı, kendinizi göze çarpar yapın.

Gizli iş piyasasını kırmak, dışarıdakiler için çetin olabilir, fakat iş arayanlar, içerdeki rota üzerine binmenin yollarını bulabilir.

Bazı stratejiler: Kahvenizi yapın ve öğle yemeği randevularını önemseyin.

İcracı-meslek danışmanı olan Debra Feldman, şu anda yeni bir pozisyon için piyasada olmasanız bile, öğle yemeği veya kahve için, şirketinizin diğer kısımlarından yöneticilere düzenli olarak ulaşın, öğüdünü verir.

O şekilde, bir hareket yapma zamanı olduğunda, – veya beklenmeyen bir şekilde bölümünüz küçültülürse- daima, başka birisinin radarı üzerinde olacaksınız.

O, işinizde mutlu olduğunuz zaman bile, daima, yeni bağlantılar yapmalısınız, der.

Amaçlarınızı yazılı yapın.

“Gizli İş Piyasasının Anahtarını Açın” ‘ın eş-yazarı olan Duncan Mathison, vasıflarınızı en iyi kullanacağınız işlerin, üstün olma ihtimalinizin olduğu şirketlerin türlerinin, ve sahip olmak istediğiniz yönetici tipinin, bir listesini oluşturmayı önerir.

Bu “hedefli fırsat profili” nin; arzuladığınız işi elde etmede anahtar olan şirketleri ve insanları belirlemenize yardım edeceğini söyler.

İşvereninizle içtenlikle konuşun.

Bayan Feldman, bir promosyon için sırada mı? Anlamanın tek emin yolu, yöneticinizle kontrol etmektir, der.

Üstteki pozisyonun açılması için bekleyebilirsiniz ve ondan sonra, yönetimin, o spot için başka birisini gözlüyor olduğunu keşfedersiniz.

Kiralama yöneticilerini arayıp bulun.

Anahtar iş konularını tartışma panelleri, veya uzmanlığınızda büyük konular, aynı zamanda popüler mutlu saatler gibi, alanınızda anahtar temasları cezbetmek için muhtemel olaylara kulak verin.

Bay Mathison, “Birçok insan, sadece bir network olayında ortaya çıkma ve diğer işsiz insanlarla karşılaşma hatasını yapar”, der.

_____________

*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından LAUREN WEBER ve LESLIE KWOH ‘un makalesi İngilizce’den çevrilmiştir.

763070cookie-checkKiralama (İş verme) yöntemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.