Montenegro izlenimleri…

İsmini Karadağ’ın İngilizcesinden alan Montenegro Cumhuriyeti 2006 yılına yapılan referandumda çıkan %55’lik evet oyu ile bağımsızlığını ilan ederek Sırbistan’dan ayrılmıştır. Eski Yugoslavya’nın 6 bölgesinden biri olan Montenegro tarihi ve güzel şehirleriyle beraber Avrupa’nın turizm ülkesi olmaya aday.

Hali hazırda nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sırpların, Sırbistan’dan ayrılma kararına karşın ülkede yaşayan Arnavut, Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu bağımsızlık yanlısı blok ile sık sık karşı karşıya geldikleri görülmektedir. Tuzi bölgesinde yaşayan ülkenin müslüman bölgesini gezdiğimde TİKA tarafından restore edilmiş müslüman mezarlarına denk geldim. Fatih Sultan Mehmet’in bölgeyi zapt derken şehit düşen askerlerinin bulunduğu yere daha sonra Balkan savaşlarında vefat eden askerlerin mezarlarıda eklenmiş.

Ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinde Rusya’nın sıcak denizlere inme hayalini yok etmek isteyen Avrupa’nın etkisi çok büyük. Zira Sırpların Adriyetik denizi ile beraber Akdenize açılan tek kapısı olan Karadağ’ın Sırbistan’dan ayrılması ile doğu bloku etkisi Balkanların ortasında sıkışıp kalmış durumda. Böylece Türkiye’den başlayarak balkanlarda devam eden yeşil hat Bulgaristan, Yunanistan üzerinden Bosna Hersek’e ulaşarak Karadağ cumhuriyeti ile sonlanmıştır. Kuzey Bölgelerinde Ortodoks Sırplara karşı yeşil kuşağın alt kısmında Katolik Avrupa devletleri tampon bölgesi oluşturulmuştur.

Ülkenin Başkenti Podgoricia ‘da Türk Büyükelçimiz Mehmet Niyazi TANILIR üstün gayretler ile Ülkemizi tanıtma ve işbirliği olanaklarını sağlamaya çalıştığına şahit olduk. Ülkede Türk girişimciler şu an itibariyle çok az. Altı yüz bin nüfusu ile ülke bütün ihtiyaçlarını İtalya ve Almanya’dan gelen ürünler ile karşılamakta. Şarapçılık ve Turizm ise ülkenin hemen hemen tek gelir kaynağı. Özellikle Hırvatistan’ın Mayıs ayından sonra Türk vatandaşlarına vize uygulayacak olmasından dolayı Montenegro, Türk iş adamlarının ve Seyhaat etmek isteyenlerin başkenti olacağına kesin gözüyle bakılabilir.

Ülkenin Adriyatik kıyısında yer alan Budva ve Kotor şehirleri eşsiz tarihi kaleleri ve otantik görüntüsünü bu günlere kadar taşıyabilmiş. Osmanlı devleti belki de stratejik görmediğinden Karadağ bölgesinden sadece vergi almak kaydı ile yönetimlerine karışmamış ve Berlin Anlaşmasından sonra Karadağ cumhuriyetinin bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuş.

Ülkede Türk görebilmek nerede ise imkansız. Son yıllarda Türkiye Kalkınma ajansının çabalarıyla tek tük kalan Osmanlı eserleri tamir edilmesiyle ve Türk Dizilerinin halk tarafından aşırı ilgiyle seyredilmesinden dolayı Türkiye’ye ve Türk insanına büyük bir ilgi doğmuş. Avrupa’nın en genç ülkesi yeni fırsatlar arayan Türk girişimcileri ve güzel bir vizesiz tatil yapmak isteyen Türk turistleri bekleyen nadir güzel yerlerden biri olarak Avrupa’nın ortasında sizleri beklemekte..

Mutlu bir hafta dileğiyle…

763130cookie-checkMontenegro izlenimleri…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.