İngiliz turisti kazıkla, sonra da “azaldı” diye dert yan…

Londra’da düzenlenen ve dünyanın en büyük 2’nci turizm fuarı World Travel Market (WTM) İngiltere medyasında da turizm haberlerini gündemde üst sıralara taşıdı.

Fuarda Türkiye standında konuştuğum konuk turizm sektör temsilcileri 2012’de İngiltere’den giden turist sayısında düşme olduğunu belirterek bunu Kraliçe’nin Pırlanta Yılı ve Londra Olimpiyatları’na bağlamışlardı… Kuzey Kıbrıs’a en çok turist gönderen Cyprus Paradise ve Cyprus Premier Holidays’in Direktörü Dr. Muhammet Yaşarata da “Kuzey Kıbrıs’a paket tatil 90 binlerden 30 binlere düştü” diye dert yandı.

İngiltere turizminde yapılan araştırmalar bizim turizmcileri “düşüş gerekcesinde” pek doğrulamıyor…

WTM fuarında açıklanan ve 1.310 profesyonel ve 1.001 tatilci ile yapılan anket sonucunda oluşturulan “WTM Global Trends Report 2012” başlıklı rapora göre; İngilizler 2012’de son 3 yılda yapılandan daha fazla tatile çıkmış. İngilizler tatil konusunda ne Kraliçe’yi ne de Olimpiyatlar’ı takmış…

Bir başka ilginç habere de Türkiye’deki ulusal basında rastladım. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, “Türkiye pahalı olduğundan İngiliz turist daha az gelir oldu” demiş… Büyükelçi Türkiye’yi İspanya, Fas ve Cezayir gibi Akdeniz ülkelerini kıyaslayarak bu yorumu yapmış.

Büyükelçi Reddaway haklı… WTM’e Türkiye’den katılan yetkililere dilimin döndüğünce Türkiye’nin giriş ve çıkış kapıları olan ve ilk imajın verildiği havalimanlarındaki soygunu anlatmaya çalıştım… “Aaa öyle mi? Dönünce bir ilgilenelim” dediler ve söylediklerim bir kulaklarından girdi diğerinden çıktı… İstanbul’un havalimanlarında 2 sterline aldığınız küçük bir pet şişe suyu Londra havalimanlarından üçte birine alabilirsiniz… Suyun fiyatı turisti ürkütmeye yeter… Antalya Havalimanı’nda farkettim. Ülkesine dönen İngiliz turistlerin ellerinde bakkaldan alınmış büyük pet su şişeleri vardı. Bir insanı en çok rahatsız eden bir ürünün pahalı olmasından çok, kendisinin aptal yerine konularak, göz göre göre kazıklanmasıdır… İngiliz turisti kazıkla, sonda da “azaldı” diye dert yan… Yaşanan bu…

Ayrıca İstanbul havalimanlarındaki “Duty Free”lerde satılan ürünlerdeki fiyatlandırma tek para birimi “euro” üzerinden… Türk vatandaşı olarak Türk lirası ödemek istediğinizde paranıza kambiyo işlemi yapılıyor. Bir başka deyişle TL, euroya çevrilirken şirketin saptadığı kur uygulanıyor ve komisyon ödüyorsunuz… Londra’daki havalimanlarında ise fiyatlandırma ulusal para birimi sterlin ile euro üzerindendir. Sterlin öderken, paranız çevrilip komisyon ödemezsiniz…

Dünyada kendi ülkesinde, kendi ülke para birimiyle yapılan alışverişte kambiyo işlemi yapılan tek ülke Türkiye sanırım…

Bu basit soygunun bile üzerinden gelemeyen devlet, “İngiliz turist sayısındaki düşüşü daha ciddi ele alıp, araştırmalı” derim…

1083790cookie-checkİngiliz turisti kazıkla, sonra da “azaldı” diye dert yan…
Önceki haber“CHP 2014 seçimlerini kazanamazsa…”
Sonraki haberİngiliz polisi, ulusal değerlerle alay eden genci tutukladı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.