ÖLÜMÜN ADI

AYDIN ÇUBUKÇU / LONDRA – Gazetemizin dostları sağlık emekçilerinden aldığımız özel bilgiye göre, bildiğimiz iki ülkede, İngiltere ve Türkiye’de salgın dolayısıyla gerçekleşen ölümlerin, “zatürree” olarak kayda geçilmesi için hastanelere direktif verildi.

Safiyane bir gözle bakarsak, bunun halkta doğabilecek kaygı ve panik psikolojisine karşı bir tedbir olduğunu düşünebiliriz. Ama siyaset gözlüğüyle bakarsak asıl amacın bütün hükümetlerin salgın hastalık karşısındaki başarısızlığını gizlemeye çalışmak olduğundan kuşku duyamayız.

Örtülmek istenen asıl büyük gerçek, bütün ülkelerde neoliberal politikalar gereği yürürlüğe konan sağlık sistemine yönelik ağır saldırının sonuçlarıdır. Diğer bütün sözde tedbirler gibi, bu da, sermayenin özelleştirme saldırısının sağlık alanında yol açtığı çöküşün altında kalındığı anlamına geliyor. Kenarda köşede kalmış ne kadar sosyal sigorta kırıntısı varsa, sadaka verir gibi dağıtarak ya da Türkiye’de olduğu gibi, salgının bütün bedelini halka ödetmek için kampanyalar başlatılarak yapılmak istenen neyse, hastalığın adını değiştirerek yapılmak istenen de odur.

Türkistan’ın diktatörü, bütün yazılı ve sözlü iletişim araçlarında “Korona” kelimesini yasakladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yapılan açıklamaya göre, devlet kontrolündeki basın kuruluşları, haberlerinde artık “Koronavirüs” kelimesini kullanmıyor. Kelimenin ayrıca okullara dağıtılan bilgi broşürlerinden de kaldırıldığı belirtiliyor. Salgına karşı alınması gereken önlemlerin açıklandığı broşürde, Şubat ayı başında “Koronavirüs” kelimesi olduğu halde yeni basımlarda sadece “akut solunum yolu enfeksiyonu” ibaresi yer alıyor.

Hiç kuşku yok, salgın bütün dünyada ancak büyük savaşlar sonrasında yaşanana benzer bir yıkım bırakarak sona erecek. Bu süreçte, canı burnuna gelmiş halklar, pek çok yerde kendiliğinden patlayacak ve hesap sormaya girişecek. Olabilecekleri bütün boyutlarıyla tahmin etmek zor, ancak pek çok ağızdan aynı anda çıktığı gibi, “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!”

Bunun önünü ölümün adını değiştirmek almak mümkün değil. Ölümün adı neoliberal politikalarla azmış olan kapitalizmdir ve hesabı ödeyecek olan da onun siyasal ve ekonomik düzenidir. (GERÇEK)

2403770cookie-checkÖLÜMÜN ADI

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.